woensdag 4 mei 2005

Niks met oorlog, alles met vrijheid!

Ik heb niks met oorlog. Tenminste niet met de dodenherdenking die nu al 60 jaar aan de gang is.
Anno 2005 zijn er nog maar heel weinig mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt. Dan moet je namelijk ouder zijn dan 80 jaar. Dit geldt niet alleen voor slachtoffers maar ook voor daders. In Duitsland is ook nog maar een handjevol mensen in leven dat overtuigd in de oorlog heeft gevochten. Door het steeds maar weer herdenken van WO-II hou je ook die belachelijke en typisch Nederlandse Duitserhaat levend: zo van Duitsers die altijd schreeuwen en bevelen, op 'onze' stranden kuilen graven, en fietsen stelen....
Niettemin vind ik dat er sprake is van een soort verplichte herdenkings-terreur. Het is werkelijk onmogelijk om een Nederlandse radiozender te vinden die op 4 mei geen aandacht besteedt aan de dodenherdenking. Televisie idem dito. En tegen 8 uur is op alle zenders hetzelfde te zien/horen: 2 minuten stilte. Ik noem dat dictatuur en censuur. En zal dat verderop uitleggen.

Ik vind dat je beter een
Dag van Nationale Vrijheid zou kunnen instellen. Waarop je beseft dat vrijheid iets unieks is, juist omdat er overal haat is. En een dag waarop je je kan realiseren dat een nieuwe oorlog dichterbij is dan de herinnering aan de vorige. En daar dan wat aan doen.
Wat dit met het boekenblog te maken heeft? Alles.

Oorlog is vernietiging van vrijheid en dat gaat altijd gepaard met boekverbrandingen. Lees Boudewijn Büch: Boekenpest (Arbeiderspers, 1988). Boekverboden en -verbrandingen waren in de Middeleeuwen al het geval en dat is nog steeds zo. Maar 60 jaar na de Tweede Wereldoorlog is er nog steeds geen publikatie-vrijheid. Zo worden er nog steeds boeken verboden, ook in Nederland. Mein Kampf mag niet verkocht worden -- en ik vind dat belachelijk. Elke mening moet gelezen kunnen worden, die van Ayaan Hirsi Ali (die Moslims tegen de borst stuit), die van Frits Bolkestein (zijn linksen niet blij mee), Paul Rosemüller (zijn rechtsen niet blij mee), JP Balkenende (zijn uitkeringsgerechtigden niet blij mee), iedereen...... Ook het rare geschrijf van Hitler. Ik heb via Internet Mein Kampf weleens ingezien. Waardeloos boek, geen touw aan vast te knopen en gemakkelijk te weerleggen met rationele argumenten. Prima! Laat de rede maar heersen in plaats van de retoriek.
Een recent voorbeeld hoe gek het kan gaan in Nederland: ik heb bij een boekenopruiming op Marktplaats.nl een aantal boeken te koop aangeboden. Daaronder was een boek getiteld "Tagebuch eines Hitlerjungen". Het gaat hierbij om een boek van iemand die TEGEN de oorlog schrijft. Maar het werd geweigerd omdat het woord "Hitler" er in voorkomt -- ik heb daar nog persoonlijk correspondentie gehad met Marktplaats. Maar de weigering om mijn advertentie op te nemen was onverbiddelijk. Als ik een boek zou willen verkopen met de titel: Hitler was een afschuwelijke dictator, dan wordt dat geweigerd omdat er het woord Hitler in voorkomt! Wie denkt Marktplaats wel dat zij is???
Ik heb bij Marktplaats ook geprobeerd een geïllustreerde encyclopedie te verkopen. Die advertentie werd geweigerd, want de lettercombinatie geil komt er in voor.
EbayNederland kan er ook wat van. Daar heb ik twee jaar geleden een stapel erotische strips (cmics uit Amerika) gekocht. Zwart/wit tekeningen. Toen werd deze veiling alleen met korte woorden omschreven. Ik wilde onlangs weer van deze aankoop af en zette ze opnieuw te koop op eBay.nl en nu met een aantal foto's (om de verkoop te bevorderen) en een uitgebreide opsomming van de titels. Na 3 dagen werd mijn veiling door ebay officieel geannuleerd. Er waren klachten gekomen en het was in strijd met de regels, dit mocht niet. Seks is verboden! Let wel, we hebben het hier over getekende fantasie-verhalen, niet over porno of zo!!! Daarentegen kun je er wel de meest heftige vechtfilms kopen.
Laat ik nu net denken dat je beter elkaar kunt liefhebben dan afmaken.... ik begrijp er niks meer van......

Afgelopen Koninginnedag stond er op de markt in Lombok een stand met boeken en andere geschriften van islamitische huize. De verkopers behoorden aan hun kleding te zien tot de orthodoxe variant: baarden, lange gewaden, beetje Mohammed B. zullen we maar zeggen. Vrijwel alles wat te koop werd aangeboden was in het Arabisch en dat kan ik helaas niet lezen. Maar er lag ook een mooie Koran tussen die tweetalig was. Gebonden boek, rechterpagina in het Arabisch, linkerpagina de Nederlandse vertaling. Ik had hem graag gekocht (besefte opeens dat mijn bibliotheek de Koran nog niet had, en dat kan toch niet als je een algemene bibliotheek pretendeert te hebben!) Hij was 25 euries, niet veel voor een dergelijk goed gebonden boek, maar helaas had ik het niet bij me. En toen P. en ik later die avond uiteindelijk terugkeerden naar huis, was de markt opgeruimd. Maar ik beloof: de volgende keer dat ik er tegen aan loop, koop ik de Koran en zal ik er in lezen.

Ik heb niet zo veel boeken die gerelateerd zijn aan oorlog. Maar wel een heel belangrijke: het 21-delige verslag van het Neurenbergse proces waarin Duitse oorlogsmisdadigers berecht werden. Een slordige 20-duizend pagina's! Een alles omvattend boek over de collaboratie van Nederlanders met de fascisten in de Tweede Wereldoorlog is er nog steeds niet. Jammer, zeker als inwoner van Utrecht vind ik dat, omdat de gemeentelijke overheid (lees: de politie) in Utrecht wel heel bijzonder loyaal was om Joden en verzetsmensen op te pakken!

Op het moment dat ik dit schrijf is het kwart voor acht. Madonna zit in de CD-speler. Normaal zou ik de radio of de TV aan hebben staan. Dat gaat nu even niet lukken. Een selectie uit de Bibliotheca Suavis Insula Liber over oorlog en vrijheid:

  • Internationaler Militär Gerichtshof: Der Nürnberger Prozess gegen die Hauptkriegsverbrecher. Vom 14. November 1945 - 1. Oktober 1946 (Komet, 2000, ISBN 3-89836-121-7, G-00444)
  • Kim Philby: My silent war (London, 1989, P-00334)
  • Wim Bossema & Rob Vreeken: De Moeder aller veldslagen. Kroniek van de Golfoorlog (De Volkskrant, Amsterdam, 1991), B-01168
  • Tom Buijtendorp: Oorlog in de Golf. 50 dagen wereldgeschiedenis (NRC, z.pl. [=Rotterdam], 1991), B-01169
  • Leonid M. Jerejemejev: De USSR in de Tweede Wereldoorlog 1941-1945 (APN, Moskou, 1981) J-00307
  • Geert Wilders: Kies Voor Vrijheid (Groep Wilders, 2005, ISBN 90-9019446-0), W-00054

Geen opmerkingen: