zaterdag 13 januari 2007

Pakjesavond

Gisteren was het weer ouderwets pakjesavond in huize Bibliotheca Suavis Insula Liber.
Bij thuiskomst om acht uur 's avonds bleken 3 pakketten klaar te liggen. Ik sjouwde ze naar naar de biep, schonk een pilsje in en begon uit te pakken.

Uit Australië, van antiquariaat Pioneer Books, twee deeltjes met in totaal tien jaargangen van het Falkland Islands Journal. Sinds 1967 verschijnt dit periodiek dat tot doel heeft kennis over de Falklandeilanden voor een groter publiek ter beschikking te stellen. Heel groot kan dat publiek niet zijn, want deze deeltjes zijn behoorlijk zeldzaam en je moet er doorgaans diep voor in de buidel tasten. De boeken bevatten het Journal van 1967 tot en met 1976. Met het deel 1977-1981 dat ik al had uit de bibliotheek van de heer B. Büch te Amsterdam, ben ik nu dus compleet tot aan de Falklandoorlog! Heerlijke lectuur voor eilandgekken.
Uit Groot-Britannië -- de Falklands zijn een zelf-besturend overzees territorium van Engeland en telt zo'n 2900 inwoners alsmede een paar honderduizend schapen [wat dat betreft lijkt het wel een beetje op Texel ;-) ] -- was er een pakje met het boek A little piece of England van Andrew Gurr. Deze schrijver was vanaf 1994 5 jaar lang chief executive van de Falklands en schreef er een prachtig dik boek over.

Tot slot werd ik (uiteindelijk) reuze blij met een zending van de Evangelische Omroep met de eerste tien DVD's van de prachtige treintjes-serie Rail Away. Ik had er maar liefst 45 dagen op moeten wachten omdat de logistiek in Hilversum kennelijk nog niet zo ver ontwikkeld is als die in Australië (het eerstgenoemde pakje was namelijk slechts 12 dagen onderweg) of Engeland (dat pakje deed er eveneens 12 dagen over).

Eerder deze week waren er nog een zending van Bol.com met de DVD Paris, Texas van Wim Wenders, een van de allerbeste films ooit gemaakt in mijn opinie en een grote boekenzending uit Kent, Engeland met 3 boeken waaronder een zeldzaam boek van Ernest A. Savage, getiteld The Libraries of Bermuda, the Bahamas, the British West Indies, British Guiana, British Honduras, Puerto Rico, and the Amerian Virgin Islands: A Report to The Carnegie Corporation of New York (1934). Voor de Carnegie Corporation (Carnegie was een Amerikaanse weldoener die miljoenen schonk aan landen om bibliotheken op te richten) reisde hij in de jaren dertig van de vorige eeuw tientallen eilanden af om de staat van de bilbiotheken aldaar te beschrijven.
Dankzij hem weten we dat de openbare bibliotheek in St. Lucia in 1931 in totaal 1275 boeken telde, dat het totaalbudget voor dat jaar 55 pond bedroeg en dat er 140 uitleners waren geregistreerd. Er werd 1 pond besteed aan het opnieuw binden van boeken, 21 pond aan tijdschrift-abonnementen en 18 pond aan salarissen. Aan het eind van zijn boek geeft hij tenslotte enkele recepten om boeken tegen de vernietigende invloeden van de tropen te beschermen: chemische mengseltjes waarmee je boekenruggen moet insmeren om ze minder lekker te maken voor de plaatselijke insecten, boekwurmen en kakkerlakken.
Na het lezen van dit heerlijke geschrift ben ik voorgoed genezen van plannen om nog te emigreren naar een warm land. Tenzij ik een geklimatiseerde bunker voor de boeken kan kopen.... Maar om dat ideaal te bereiken moet ik eerst minder boeken kopen!

1 opmerking:

Anoniem zei

Wel geinig om werken over de Falklands uit Australië te krijgen.

Een oud-collega van me is met pensioen gegaan. Hij vertrekt binnenkort voor die trip naar de Zuidpool die Büch ook heeft gemaakt. Gaat hij ook nog even een paar dagen naar de Falklands......

Ben daar best wel een "beetje" jaloers op!