Een in de literatuur onderbelicht aspect van het verzamelen van boeken is beslist de administratie die noodzakelijk is voor de verwerving en het beheer van boeken. Het is natuurlijk mogelijk om elk boek dat je koopt al dan niet na lezing simpelweg in de kast te zetten waarmee dan verhaal ophoudt. Maar over die rechttoe-rechtaan benadering hebben we het hier niet. Als boeken seks is, dan is dit de missionarishouding. Nee, we hebben het hier over de Kama Sutra van de boekenliefde. Als je veel koopt in het huidige Internet-tijdperk is een of andere vorm van administratie onontbeerlijk. Immers je wilt kunnen bijhouden of een boek dat je in Amerika of Australië besteld hebt ook daadwerkelijk 6 weken later bij je afgeleverd wordt. En wie zichzelf een budget heeft toebedeeld zal willen weten of dit niet overschreden wordt.
Niet in de laatste plaats zal bij een groeiende bibliotheek de behoefte bestaan om ergens bij te houden wat je al hebt, en een systeem te gebruiken om de boeken op een logische manier te ordenen zodat terugvinden mogelijk is.
Administratie is niet mijn sterkste kant. Een eenmaal in gebruik genomen systeem wordt door mij vaak niet consequent doorgevoerd maar op enig moment vervangen door een ander systeem, dat simpeler, of juist uitgebreider is, er gelikter uit ziet of minder tijd kost. (Dat laatste is tot nu toe overigens een illusie gebleken.)
Van oktober 2004 tot eind 2005 hield ik mijn aankopen --niet alleen boeken maar ook andere papieren objecten-- bij in een veredeld schrift met kolommen voor dingen als aankoopdatum, verkoper, datum ontvangen, bedrag, etcetera. Er is de klad ingekomen omdat ik soms vergat iets op te schrijven (of dacht: ik doe het later wel); kosten bleken achteraf hoger dan eerder genoteerd, bestellingen werden geannuleerd of notities waren zoek. Intussen groeiden de stapels binnengekomen boeken. Ik was meestal alert genoeg om er snel een briefje met de datum in te schuiven (een datumstempel is hierbij onontbeerlijk, zeker als je op één dag tientallen boeken ontvangt -- en dat komt voor).
Maar dan komt de volgende fase. De binnengekomen boeken moeten in het systeem. Ik voer ze in een database in, wat veel werk is omdat ik méér dan alleen auteur en titel opneem. Over de moeilijkheid boeken adequaat te beschrijven heb ik het maar niet, dat is een verhaal apart. Daarna kunnen de boeken in de kasten (voor zover die er zijn).
Nu heb ik het ei van Columbus gevonden. Het schrift is vervangen door een Excel-spreadsheet, wat me aanvankelijk zo onromantisch leek dat ik het niet eens wilde overwegen, maar uit puur praktische overwegingen toch heb aanvaard. En de stapels boeken her en der? Die gaan nu in de boekenwagen. Gisteren heb ik uit massief grenen planken die ik nog over had van een oude boekenkast van mijn vorige huis, een handige kar getimmerd met twee schuine planken en één horizontale. Zwenkwielen van de Gamma en messing handvatten (idem) maken het af.
zij-aanzicht / achterkant. Merk op dat de planken schuin geplaatst zijn
zodat de boeken erniet uit kunnen vallen.
zodat de boeken erniet uit kunnen vallen.
Alle nieuwe boeken, waar nog iets mee gedaan wordt worden, bij voorbeeld invoeren in de database, gaan in de boekenwagen. De wagen kan ik bij mijn bureau trekken als het tijd is om ze in de computer op te slaan. Ik kan de boeken nu altijd in de buurt hebben om, als ik zin heb in het consumeren van de boekenliefde, er een deel uit te pakken, te bevoelen en te besnuffelen, er in te ruiken, de bladzijden langzaam door mijn vingers te laten gaan en het dan weer zuchtend terug te zetten. Nee, het mag nog niet in een boekenkast opgeborgen worden, nog even genieten.... Pas als het zover is dat ik bevredigd ben (dat heb je nu met metaforen, als je er eentje begint moet je hem volhouden ook) kan ik de boekenwagen naar de plaatsen in huis rijden waar de boeken in een kast gezet kunnen worden. Eilandenboeken in de eilandenkast (kast is vol helaas) en naslagwerken in de encyclopedieën kast. Die is ook vol, maar het gaat het om het idee. Binnenkort krijg ik echter 10 nieuwe lege kasten die een hele kamer gaan vullen en reken maar dat de boekenwagen dan kilometers gaat maken! Mijn conditie zal met sprongen vooruit gaan, net als mijn libido.
Illustratie: een ex-libris ontworpen door de Franse grafisch kunstenaar Valentin Le Campion (1894-1955). Het genot van lezen wordt hier enigszins overdreven.