Toen vanmiddag het bericht van het overlijden van de iron lady Margaret Thatcher mij bereikte, voelde ik het onmiddellijk weer kriebelen: de lust om met enige regelmaat deze ooit veel gelezen weblog nieuw leven in de te blazen. Immers: de een zijn dood is de anders zijn brood luidt het gezegde. En gezegdes zijn waar.
Dus neem ik me voor weer regelmatig stukjes te gaan schrijven over boeken en daarbij tevens te reageren op wat er zoal gebeurt op deze kleine planeet.
Ik ben van een leeftijd die de regeerperiode van Thatcher meegemaakt heeft in de actualiteit van alledag. Iedere niet ultra-rechtse persoon haatte haar destijds. Zij was een superkapitalist, een vrouw met een uitgesproken mening (daar moest men toen nog aan wennen; nu worden we er onder bedolven), ze was meedogenloos en een vertegenwoordigster van het kwaad. Ik denk er nu iets genuanceerder over en dat komt mede door haar krachtige optreden in de Falklandoorlog (1982) waarbij ze het geljik aan haar kant had.
Van haar hand verscheen in 2002 het boek Statecraft: Strategies for a Changing World waarin ze uitgebreid (486 bladzijden) reflecteert op haar periode als prime minister en persoonlijke theorieën ontvouwt over het kapitalisme en de hele rest van de wereldpolitiek... Ik heb het nooit gelezen.
Vandaag heb ik mijn exemplaar van dit boek uit de kast gehaald. Om precies te zijn heeft zij op 15 maart 2002, 77 jaar oud, mijn exemplaar vast gehouden en er met een krachtige hand haar handtekening in gezet.Haar DNA zit vast ergens aan/in/op mijn boek.
Ik heb er weer helemaal zin in: boeken & erover schrijven!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
5 opmerkingen:
Mooi zo! Ik ben erg benieuwd, want het werd/wordt wel erg stil in biubliofiel boekenblogland...
en ik wordt soms doodziek van de typefoutjes (bibliofiel dus);-)
Blij om te lezen dat je weer leven in dit blog gaat blazen!
Martin het zijn typefoutjes wat mij betreft. Ik vind het leuk dat na Gerrit Komrij De Wereld Weer Door Draait.
Je schrijft, en dat is iets wat tegenwoordig bijna overal om me heen als een affe tekst lijkt te moeten soms wel iets faud:
...'Immers: de een zijn dood is de anders zijn brood luidt het gezegde.'
"anders zijn brood wel" of "ander zijn brood" is het, toch?
Ik had al even "Mijn jaren in Downing Street 10" in de kast staan en haar overlijden was een aanleiding om het te gaan lezen. Maar fijn dat je terug bent
Koen
Een reactie posten