zaterdag 14 juli 2012

Een nauwelijks te bevatten verlies

Ik heb vandaag de herdenkingsdienst voor Gerrit Komrij op de treurbuis gezien. Ik heb gehuild. Vergelijkingen hebben geen zin, maar het deed me zeker zo veel als het overlijden van Boudewijn Büch in 2002.

Beide schrijvers overleden véél te vroeg en totaal onverwacht, dat is de overeenkomst. Verschil is dat Büch na zijn dood werd neergesabeld door hele en halve mongolen omdat hij delen van zijn leven geromantiseerd had (of zou) hebben. En Komrij is nu al opgehemeld....
Zowel BB als Komrij waren ongelooflijke veelschrijvers, op verschillend terrein. Ik acht beide hoog, heel hoog.

Wat iedereen van Komrij zou moeten leren is dat je nooit een blad voor de mond moet nemen. Het vermogen dat Gerrit had om vileine kritiek te leveren en tegelijkertijd een aardig en lief mens te zijn is een voorbeeld voor iedereen.

Wat moet ik nog meer zeggen? Ik heb hem vandaag herdacht door een klein altaartje met enkele (niet geheel onwillekeurig gekozen) titels plus een kaarsje voor hem neer te zetten.


Hieronder foto's uit de herdenkingsdienst: Gerrit in zijn werkkamer.

Gerrit Komrij zal nooit geëvenaard worden. Er lopen simpelweg niet voldoende briljante mensen rond die die rol op zich zou kunnen nemen.

4 opmerkingen:

Robert von Hirschhorn zei

Ware woorden Martin. Niet alleen de uitzending van zaterdag doch ook in Het uur van de wolf op de maandag ervoor. Nee, Buch en Komrij zijn niet te vergelijken op het veelschrijven na. Mijn plankje G is kleiner dan dat van B maar daar kan veranderingen in komen. We hebben natuurlijk ook nog R met een lastige weduwe, ook die blijft in het literaire nieuws. Dat er niet voldoende briljante mensen rondlopen ben ik met je eens, er zijn echter stemmen die niet gehoord kunnen worden omdat men iets te inkennig is. Hoelang heeft Gerrit erover gedaan om te worden zoals hij nu wordt afgeschilderd doch vooral bejubbeld. Het zij hem van harte gegund hoewel hij er zelf zo zijn gedachten over koesterde. Op mijn site er een stukje aan gewijd.

Anne zei

Goede schrijver was het!
Wil je elkaar volgen?
Liefs, Anne

www.movieanne.com

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.