549 boeken vonden de weg naar Zwolle. Alleen in 2005 kwamen er meer binnen, namelijk 614.
Nu gaat het er natuurlijk niet om zoveel mogelijk boeken te kopen. Wanneer ik dat zou willen kan ik beter volgende week naar de kringloopwinkel en 1000 boeken kopen voor een schijntje.
Ik heb me het afgelopen jaar geconcentreerd op boeken in een mooie uitvoering. Dat heeft er in ieder geval toe geleid dat ik nog nooit in één jaar zoveel geld aan boeken heb uitgegeven. En daarbij: het gemiddelde bedrag per boek was hoger dan in enig ander jaar. Veel Folio Society dit jaar.
Daarnaast heb ik ook mijn verzameling Rainbow Pockets fors uitgebreid, met maar liefst 126 titels. Gemiddeld koop ik die voor een euro of twee, dus dat feit versluiert de data nogal.
In ieder geval: op deze laatste dag van het jaar ben ik weer de hele dag bezig geweest met statistieken (een leuke bij-hobby, kan ik je aanraden).
Deze keer heb ik me geconcentreerd op de wijze van aanschaf: wat is er in een gewone boekwinkel aangeschaft en wat heb ik via Internet gekocht bij voorbeeld?
Luister en huiver.
Na kritiek op eerdere berichten dat ik zoveel via Internet koop, heb ik dit jaar echt mijn best gedaan om meer in echte (fysieke) winkels te komen. Maar helaas.... van de 549 boeken heb ik er precies 8 gekocht in een normale Nederlandse boekhandel. Minder nog dus dan de 15 die ik in een buitenlandse boekwinkel kocht. Wat doet de boekhandel fout? Of wat doe ik fout?
Het gemak gaat voor, wat boekhandels betreft: ik heb namelijk op stations bij Ako en Bruna wél 54 boeken gekocht!
Hier dan nog de top zeven in getallen:
- Fysieke antiquariaten: 68 boeken. Dit komt vooral door de Rainbow-pocket verzameling.
- Rechtstreeks aangeschaft via particulieren: 57 boeken. Er zijn mensen die interessante boekenlijstjes rondsturen, LS is er één van. Vandaar dit hoge aantal.
- Via kiosken 54 boeken, zie hierboven.
- Via Internetwinkels in Nederland: 51 boeken, zoals bol.com (33), boekwinkeltjes.nl en andere kleine antiquariaten.
- Op plek 5 de Folio Society. Maar liefst 46 (te) dure boeken maar wel perfect uitgegeven, vonden hun weg naar hiero.
- Op de boekenmarkt in Zwolle scharrelde ik 41 boeken bij elkaar, goed voor deze 6e plek.
- Via Ebay kreeg ik 39 boeken, waarbij ik de Harvard Classics (51 banden) als één boek heb geteld.
Rechtstreeks bij uitgeverijen besteld 38 boeken. Een voordelige manier van lui aanschaffen omdat de uitgeverij in zo'n geval de verzendkosten op zich neemt. Kan ik je aanraden!
De andere manieren van aanschaf kun je uitlezen in de grafiek hierboven.
Wat me nog rest is mee te delen wat ik het mooiste, interessantste, beste, gaafste etcetera boek vond.
Tja, dat is lastiger te bepalen dan deze statistiekjes. Maar je houdt het van me te goed.
Misschien iets voor 1 of 2 januari, dat zijn van die lege dagen waarop je toch niks anders kan doen dan met jezelf bezig zijn.
Trouwens...... koud hè?!
4 opmerkingen:
Erg leuk allemaal maar ik mis in dit overzicht de aankoopsdag, welke dag is voor jou onweerstaanbaar om boeken te kopen?
Moet je die dag juist in bed blijven liggen om de aankopen te beperken of vroeg op om er zoveel mogelijk te kopen?
Dit alles met een glimlach op mijn gezicht natuurlijk!
Ha, ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar ik denk dat ik de meeste boeken dus koop in het weekend als ik vrij ben.
Vooral de zondag is populair, en wat boekenmarkten betreft: die zijn vaak gelukkig vaak op zondag. Zo ga ik 31 januari weer naar Deventer voor de boekenmarkt in de Bergkerk.
Een boekengek verhaalt, over bezit en passie, en uitgerekend bij Büchmania moet ik dat lezen. Nu heb ik een Martin Z. gekend, maar of dit dezelfde is?
Welaan als je niet altijd een blauwvinger bent geweest en de Dom minder dom voorkomt dan hij lijkt, geef een e-mail adres en ik zal een leuk vervolg verhaaltje voor je schrijven, bijna jeugdsentiment dat bij(en met)Büch misschien een vervolg kan vinden. De andere grootheid is Reve.
@ von Hirschhorn: mail kan naar boekengek apestaart persis punt nl
;-)
Een reactie posten