- een klein, enigzins overzichtelijk verzamelgebied;
- één onderwerp;
- liefst bestaande uit verschillende media (boeken, postzegels, geluidsdragers, kleine voorwerpen - memorabilia).
Talloze mini-verzamelingen zijn inmiddels aangelegd. Sommige min of meer afgesloten - zoals degene die ik vandaag in deze blog voorstel - andere lopen nog. (Boudewijn Büch noem ik nadrukkelijk geen mini-verzameling. Die komt namelijk nooit af en is al zo groot dat je er een klein museum mee zou kunnen vullen.) Ik zal de komende maanden zo nu en dan een mini-verzameling beschrijven.
Mini-verzameling: Lucy Irvine
Ik maakte voor het eerst kennis met Lucy Irvine, een knappe jonge Engelse vrouw, door een groot artikel in NRC Handelsblad van 20 februari 1988, 5 jaar na het verschijnen van haar boek Castaway, waar Weg van alles de Nederlandse vertaling (in 1984) van was. Van dit boek stond een fraaie foto afgedrukt in het NRC-artikel die me onmiddellijk prikkelde, net als het verhaal erbij. In een paar zinnen verteld: In de Radio Times ziet Irvine een advertentie staan met de volgende tekst: 'Writer seeks "wife" for a year on a tropical island.' Ze reageert en ontmoet de schrijver Gerald Kingsland, die zo'n 25 jaar ouder is als zij. Al direct blijkt dat zij heel verschillend over dit avontuur denken, maar ze wagen het er op. Ze vertrekken naar Tuin (spreek uit Toe-wien), een eilandje in de Torres Strait, de zee tussen Noord-Australië en Nieuw-Guinea. De conservatieve Australische regering eist echter dat ze zich alleen op het eiland mogen vestigen als ze een getrouwd paar zijn - dus trouwen ze.
Stel je voor: tropisch eiland, alleen een man en een vrouw samen, alle kleren gaan al de eerste avond uit en Gerald begint de wettelijke rechten op zijn 'vrouw' op te eisen: hij verlangt seks. Lucy ziet dat niet zitten. Wat volgt in het boek van Irvine is een uitermate spannend relaas van hun samenverblijf. Uiteindelijk loopt het allemaal anders en er komt zelfs nog een keertje of twee, drie seks tussen de twee, maar Lucy beschouwt het toch als een mislukt avontuur. Het boek dat zij hierover schrijft (terwijl eigenlijk Gerald de 'schrijver' is) wordt een internationale bestseller.
Ik kocht en las het pas op 8 april 2003. En toen wilde ik álles weten. Ik kocht de oorspronklijke Engelse uitgave (1e druk) op 1 augustus 2004. Daarna las ik het boek dat Lucy later schreef over haar jeugd-ervaringen Runaway, waar je bepaald niet vrolijk van wordt. Nare Britse vriendjes en verkracht door een Griekse lover. Na jaren komt ook Gerald Kingsland met zijn boek: The Islander. Een deel hiervan gaat over het verblijf op Tuin met Lucy en hij vertelt een heel ander verhaal. Over Lucy die vaak raar doet, en over de vele seks die ze hebben. In 1988 werd Castaway, het verhaal door de ogen van Lucy, verfilmd door Nicholas Roeg met Oliver Reed als Gerald en Amanda Donahoe als Lucy. In mei kocht ik het op eBay-Engeland. (Tegenwoordig is Castaway vooral de titel van een film met Tom Hanks, maar die is het dus niet.)
Irvine spint intussen wel garen bij haar avontuur. Ze schreef een derde boek Faraway over haar verblijf op de Solomon Islands. (Castaway, Runaway, Faraway; je kunt zien dat ze een gewillig slachtoffer is van de uitgeef-industrie). Ze bruist nog altijd van energie en geeft lezingen over haar leven en avonturen voor een bedrag van rond de 1500 Euro. Hier is haar website.
Op de foto hieronder mijn Lucy Irvine collectie, haar 3 boeken, het boek van Gerard, en de film. Ik zou Boekengek niet zijn als ik niet alles in gebonden uitgave, 1e druk en met perfect stofomslag had aangeschaft. Tussen de start van deze mini-verzameling en het einde tot nu toe, zat 3 jaar. Het kostte me in totaal ongeveer 67 Euro, dus dat valt reuze mee. Wie de fascinatie voor het verhaal van deze twee mensen op een onbewond eiland wil delen raad ik aan eerst het boek van Irvine te lezen en daarna het boek van Kingsland. Tot slot: Gerald Kingsland overleed in mei 2000, 70 jaar oud - na 5 huwelijken terug gekeerd bij zijn eerste liefde Rosemary. (link)
3 opmerkingen:
Dat is eigenlijk best slim zo'n mini-verzameling. Kort, snel en overzichtelijk. Veel beter dan een Büch-verzameling want daar komt echt nooit een einde aan.
Ik heb ook wat van die mini-verzamelingen. Ik probeer alle postzegels van Kiribati te verzamelen. (Pitcairn eigenlijk ook) En alle postzegels met een Dodo erop.
En ik denk nog na over een verzameling van eiland-postzegels (dus postzegels van eilanden waar het eiland zelf op staat als kaart of plaatje) waar Büch niet is geweest.....
Het mooiste voorbeeld daarvan is een Pitcairn serie uit 1989, die zijn echt wonderschoon.
Boeiend verhaald boekengek en inderdaad erg leuke verzameling!
Een beetje een late reactie, maar zie het als Ghanese snelheid! De enige toevoeging die ik kan geven is een tweede boek van Gerald Kingsland. Ik weet dat ik twee boeken van deze schrijver in de boekenkast heb staan maar de titel is me ontschoten. Misschien wist je dit al maar is het teveel een zijsprong in je mini-verzameling. Een mooie verzameling is het zeker!
Toch is een mini-verzameling mijns inziens een enkel boek, maximaal twee, dat/die in geen enkele categorie is/zijn in te delen..
Een reactie posten