woensdag 8 juni 2005

Eerste drukken herkennen

Lezer R. vroeg vandaag het volgende:
[ik vraag] me af of ik ergens kan vinden welke drukken er van een boek zijn verschenen. Ik heb regelmatig een boek van een bepaalde uitgever waar dan verder geen druk bijstaat. Het is dan de eerste druk bij deze uitgever terwijl er mogelijk wel al een andere druk is verschenen bij een andere uitgever.
Een voorbeeld is De hel van Boudewijn Büch. Regelmatig zie ik de hardcover atlas uitgave staan als eerste druk, terwijl hij eerst is verschenen bij de HEMA. In dit geval staat het wel vermeld in de atlas-uitgave, maar vaak wordt het ook niet vermeld. Met andere woorden, hoe weet je of je een eerste druk hebt?
Tja, dat is een makkelijke vraag en heel moeilijk antwoord! Het is niet makkelijk vast te stellen of iets een eerste druk is of niet, want elke uitgever heeft zo zijn eigen manieren om de drukgeschiedenis aan te geven. Er zijn over dit onderwerp zelfs boeken geschreven! Uit de bibliotheek van Boudewijn Büch noem ik:
  • A pocket guide to the identification of first editions, Fourth revised edition compiled by Bill McBride (een klein boekje dat van circa 1000 Engelstalige uitgeverijen beschrijft hoe men drukken aanduidt
  • Jack Tannen: How to identify and collect American first editions. A guide book (Arco Publishing, New York, 1976)
Daarnaast kan ik het boek ABC for Book Collectors zeer aanraden, van John Carter & Nicolas Barker. Dit boek, een echte klassieker, is nog steeds te koop bij Amazon.
Wat boeken van BB aan gaat, kun je veel informatie vinden op de website, (klik op Boeken BB in het menu) of in het boek van Frans Mouws: Boudewijn Büch, een overzicht van zijn werk.
Tijdgebrek noopt me nu helaas tot afsluiten. Echter, ik heb vernomen dat het komende weekend de temperaturen niet boven de 15 graden uitkomen, dus prima boekenweer zou ik zeggen. Ik kom er op terug.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Heel grappig, maar eigenlijk ook wel weer te verwachten. Boeken over het herkennen van eerste drukken. Ik denk dat het voor Boudewijn inderdaad een handig bezit is geweest aangezien hij alles in eerste druk wilde hebben.
Het is alleen jammer dat je hiervoor weer speciale boeken nodig hebt. Het moet toch duidelijk aangegeven kunnen worden.

Anoniem zei

Ik ben ook maar een leek, maar ik denk zo dat als een boek een uniek ISBN of EAN heeft dat daar nog iets uit te herleiden valt, achteraf?