zondag 12 juni 2005

Orde, Koppege Tegenwerking en Vooruitgang

Dit weekend heb ik, op een kaveltje met boeken over bibliotheken na, alle op de veiling gewonnen boeken van Boudewijn weg kunnen zetten. Er bleek nog een plank mogelijk 30 cm onder het plafond, boven mijn bureau en door hier en daar nog flink te schuiven en verplaatsen kon ik alles op planken zetten. Intact, als hele veilingkavels.
De Boudewijn Büch Museum site die ik vorig jaar op het Internet zette, begint al aardige vormen aan te nemen. Nog niet online, maar dat verandert snel!
Gisteren had ik Klaas Koppe, de fotograaf die enorm veel mooie foto's van BB gemaakt heeft (zijn foto's sieren de meeste achterflappen van Büch's boeken en vele Büch-interviews in kranten en tijdschriften) beleefd en vriendelijk om medewerking aan de museum-site gevraagd. Immers, zijn foto's zouden als illustratiemateriaal een fraaie uitbreiding zijn en de heer Koppe zelf zou het ook geen kwaad doen leek mij, aangezien hij via de website van het museum zijn originele foto's zou kunnen verkopen. Maar Koppe wil niet. Koppe is namelijk een Belangrijke Fotograaf & Wil Centen. Want hij schrijft me minachtend terug: "ik heb mijn eigen museum met Büch-foto's op mijn site. Iedereen kan daar gratis op kijken, waarom zou ik voor niets medewerken aan uw museum. Veel succes met uw museum." Welnu, meneer Koppe, misschien omdat het leuk is? Of omdat het fijn is als BB-fans van uw foto's zouden kunnen genieten en misschien wel een origineel willen bestellen? Bent u bang dat u schade lijdt of vindt u alles maar gezeur, misschien het hele leven wel? Nou dan doen we het maar zonder de foto's van Koppe, we verzinnen er wel wat op.
Dit herinnert me aan een gebeurtenis vorig jaar, bij Sotheby's. Op de veiling waren 3 kavels met foto's van Koppe te koop. Vlak voor zijn kavels aan de beurt kwamen zag ik hem op de achterste rijen in de zaal aansluiten. Kavel 26 was door Sotheby's ingeschat op 1500-2000 Euro. Het bracht 960 op. Kavel 27, ingeschat op 1000-1200, bracht 1020 op en kavel 28, ingeschat op 1000-1500 bracht 1320 op. (Dit terwijl veel andere kavels het veelvoudige van de geschatte prijs op brachten.) Direct hierna zag ik Koppe chagrijnig weg lopen.Tja, ik denk er het mijne van. Met de fraaie veilingcatalogus was ook nog iets. Op de voorkant stond de bekende foto van Boudewijn met zijn Rolling Stones-jack aan. Sotheby's was echter vergeten te vermelden dat dit een foto van Koppe was en hoewel Koppe overal in de catalogus uitvoerig gemeld wordt, stond Koppe er op dat alle exemplaren van de catalogus overgeplakt werden met een sticker aan de binnenkant: Front Cover Photo: Klaas Koppe. Hoe kleinzielig kun je zijn?
Nou dat lucht op. Gauw weer verder met leuke & positieve dingen!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Haha, ik kan me de ergernis goed voorstellen. Er zijn echter verschillende Büch-verzamelaars die fotos hebben van BB. Of ze nu door KK zijn gemaakt of niet. Ik neem aan dat als je toestemming krijgt van de betreffende verzamelaar, je deze foto's er wel op mag zetten. Ik neem aan dat je het copyright bij de bezitter van de foto ligt.
De webpagina van het museum staat al in mijn favorieten en ik ben zeer benieuwd naar wat het gaat worden. Succes ermee!

Anoniem zei

He he....dat moet je opgelucht hebben. Fijn zo'n blog, waar je al je ergenissen in kwijt kunt.
Heel veel succes bij het verder maken van je webpagina van het museum. Het wordt echt al heel mooi. Laat je creatieve geest er maar goed op los!!!!

Paula.