woensdag 8 juni 2005

Eerste drukken (2)

Een lezer schrijft:
Ik ben ook maar een leek, maar ik denk zo dat als een boek een uniek ISBN of EAN heeft dat daar nog iets uit te herleiden valt, achteraf
Een ISBN zegt niks wat drukhistorie betreft. Een ISBN wordt voor een titel uitgegeven, niet voor een druk. Pas als je een nieuwe editie uitbrengt, dus een belangrijk gewijzigde druk, nemen sommige uitgevers de moeite een nieuwe ISBN aan te vragen. (De EAN is trouwens niets anders dan de streepjescode, die verbindt een prijs aan een titel. Makkelijk voor bij de kassa.)
Internationaal Standaard Boeknummers zijn als eerste in 1967 in Engeland ingevoerd en na diverse conferenties pas wereldwijd ingevoerd in 1969. Tenminste door landen die lid waren van de Unesco. Ik zou er wel een boek over willen volschrijven, ware het niet dat de nijvere mevrouw A.D. Aukema dat al heeft gedaan voor Nederland: ISBN Handleiding voor het Internationaal Standaard Boeknummer (derde herziene druk, Bureau ISBN, Culemborg, zonder jaar, foei toch!) (gekocht op 21 maart 1985 voor hfl. 17,50 plus 2 gulden verzendkosten).

2 opmerkingen:

Unknown zei

"Een ISBN wordt voor een titel uitgegeven, niet voor een druk. Pas als je een nieuwe editie uitbrengt, dus een belangrijk gewijzigde druk, nemen sommige uitgevers de moeite een nieuwe ISBN aan te vragen."

Naar mijn bescheiden mening niet helemaal correct geformuleerd: dat maar sommige uitgevers de moeite nemen een nieuw ISBN aan te vragen, is niet helemaal juist. Het zijn er maar zeer weinigen die dit verzuimen. In mijn 6+ jaar in de boekenbranche ben ik het maar 1 keer tegengekomen dat een uitgever dit verzuimd had; dat was bij een stratenatlas om precies te zijn. hetgeen tot een heleboel gedoe leidde met levering van oude drukken via het Centraal Boekhuis, terwijl de nieuwe druk verwacht werd :-)

Unknown zei

Je kunt trouwens in de meeste ISBN's de volgorde binnen het fonds van de uitgever herkennen, dat kan ook een hulpje zijn bij het bepalen van de drukvolgorde.