vrijdag 18 november 2016

De teloorgang van het tweedehands boek

Als je naar de massa's mensen kijkt die ieder jaar weer de Deventer Boekenmarkt (en andere) aflopen zou je niet zeggen dat de markt (in economische zin) voor tweedehands boeken is ingestort. Het tegendeel is waar.

Een paar maanden terug kreeg ik mijn wekelijkse e-mail met het nieuwste aanbod van Hinderickx & Winderickx (HinWin voor kenners) in Utrecht. Wanneer ik tweedehands boeken aanschaf is het voornamelijk daar. In één van die lijsten vond ik een aantal titels terug die ik eerder zelf bij HinWin had aangeschaft. Ik kreeg de aandrang om de huidige prijs te vergelijken met de prijs die ik in het verleden had  betaald.

  • Majbritt Morrison: Jungle West 11. Mijn leven als licht meisje in Londen. Ik heb mijn exemplaar gekocht bij HinWin op 19 februari 2010 voor € 17,50. Huidige prijs € 10,00 (= -43%)
  • Boudewijn Büch: Een boekenkast op reis. Gekocht op 10 augustus 2005 bij HinWin voor € 50,00. Nu bij dezelfde verkoper voor € 25,00 (= -50%)
Maar het ergste vond ik dit:
  • Gerrit Komrij: Lichaam en geest (twee acrostichons). Dit is een zeer fraaie uitgave, met de hand ingenaaid in een oplage van 100 exemplaren van één van de meest briljante auteurs/essayisten van de laatste 30 jaar. Ik kocht mijn exemplaar op 6 juli 2012 bij HinWin voor € 36,00 en was er heel trots op. Zo'n mooi gedicht te bezitten in een kleine oplage van één van mijn geliefde auteurs..... Ik heb mijn exemplaar laten zien aan verschillende mensen en genoten van de ooh's en aah's die mij ten deel vielen Nu kun je hetzelfde werk kopen voor € 15,00 (= -48%).
Dit was drie maanden geleden. Nu kan ik er nog meer voorbeelden aan toevoegen:
  • Victor Hugo: Zelf gezien. Gekocht in 2011 voor 22,50 (weliswaar smetvrij), nu in iets minder goede uitvoering te koop voor 12,00 (= -47%)
  • Gerrit Komrij: Chemisch huwelijk - tekstboek. Gekocht in 2012 voor 4,00, nu voor de weggeefprijs van 1 Euro (dit is eigenlijk gratis: - 80%)
  • De autobiografie van August Willemsen: vrienden, vreemden, vrouwen. (fantastisch boek trouwens!) Gekocht in 2012 voor 20,00, nu voor 15,00 (= - 25%)
Waar eindigt dit?

Omdat ik nog steeds boeken aanschaf om te lezen maar niet meer de ruimte heb om alles een plekje in mijn bibliotheek te geven heb ik een paar keer geprobeerd om de boeken waar ik afscheid van wil nemen aan antiquariaten aan te bieden. Tot dusver was geen enkel antiquariaat überhaupt geïnteresseerd. Ik begrijp dat eigenlijk wel. Als antiquariaat kun je het tegenwoordig waarschijnlijk niet meer veroorloven om een boek voor 5 euro in te kopen en vervolgens voor 15 euro in je catalogus te zetten. Voorheen zou dat 66% winst zijn waar elke winkelier enorm blij mee zou zijn, maar aangezien datzelfde boek nu 3-8 jaar in je winkel staat te verstoffen voor het verkocht wordt, nou ja je begrijpt het wel.

 Ik denk dat de verhouding tussen inkoop/verkoop tegenwoordig niet 1 tot 3 is, maar eerder 1 tot 10. Antiquariaten kopen graag boeken van mensen die net overleden zijn.
De familie is al lang blij dat er iemand langs komt om 'al die rotzooi' mee te nemen en er nog 500 euro voor te betalen. En zo gaan weer 4000 boeken naar het antiquariaat. 


Volgende keer:  waarom boeken alleen nog gekocht worden door personen van 50 jaar of ouder.

6 opmerkingen:

Rob de Bree zei

Beste boekengek,

Ben je ook wel eens bij mij geweest met boeken? Kijk eens op mijn website of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Koen zei

Ik heb H&W weer een beetje op weg geholpen. Privé-Domein Man Ray gekocht "Belicht geheugen" met een opdracht van de vertaalster aan Bernlef. Als geste ook nog Zoe Progl erbij gekocht :)

Koen zei

Soms geef je het even tijd, maar die Komrij voor € 15 stond nog steeds te koop. Ik geef hem maar een goed thuis hier...

Tweedehands boeken zei

Tweedehands boeken & antiquariaat www.boekzoeker.be

Beste boekenliefhebbers

Fijn om te lezen dat er zoveel gepassineerde boekenliefhebbers zijn die steeds op zoek zijn naar een interessante koop. Als grootste tweedehandsboekhandel van België nodig ik jullie uit om zeker ook bij ons eens een kijkje te nemen.

Meer dan 200.000 boeken in voorraad. Daarnaast ook een online aanbod van om ongeveer 50.000 tweedehands boeken en antiquarische oude boeken.

Groeten

Boekzoeker

شركة تنظيف بالدمام zei

شركة ابتكار المثالية لمكافحة الحشرات ورش المبيدات بالمنطقة الشرقية ومكافحة وتركيب طارد الحمام بالدمام والخبر والقطيف والجبيل الافضل دائما

شركة مكافحة حمام بالدمام
شركة مكافحة الحمام بالقطيف
شركة مكافحة الحمام بالجبيل
شركة مكافحة الحمام بالخبر
شركة مكافحة النمل الابيض بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالقطيف
شركة مكافحة النمل الابيض بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة مكافحة النمل الابيض بالجبيل

شركة تنظيف بالدمام zeiشركة مكافحة النمل الابيض بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر