Papier bezit in tegenstelling tot veel andere materialen nauwelijks lucht. Dat verklaart waarom je je een breuk sjouwt bij een verhuizing van een boekenkast. En ook dat er zoveel in één doos gaat.
De collectie Büch werd uitgebreid met een paar boeken die ik nog niet had: een (gesigneerde) 6e druk van Eenzaam, ontsierd door een nietje op de schutpagina... maar aan dat nietje zit wel een toegangskaartje voor een voorstelling van Büch, compleet met kassabon. (Het kostte 20 gulden om op 19-12-1994 naar de show van BB in Venray te luisteren.) Een tweede druk van De kleine blonde dood (er zijn er geloof ik inmiddels 27 van en die moet ik allemaal hebben). Een paar boekjes over boeken. Een stuk of drie eilandenboekjes, allemaal uit het bezit van Büch en ter plaatse aangeschaft tijdens zijn VARA-reizen naar uithoeken op aarde.
Rechtsboven in cassette, en daarvóór opengeslagen, ligt een facsimile editie van de 5e druk (1906) van de Brockhaus' Kleines Konversations-Lexikon. De Brockhaus is de meest gezaghebbende Duitse encyclopedie en bijzonder gewaardeerd door Boudewijn. Lezers van zijn boeken kennen natuurlijk Brockhaus als personage in zijn boeken. Ik bezit ook de laatste uitgave van de 24-delige Brockhaus Enzyklopädie die Boudewijn Büch niet lang voor zijn dood nog aanschafte.
Midden boven enkele exemplaren van het tijdschrift Pacific Islands en helemaal linksonder 6 afleveringen van Australian External Territories, lees: de vele eilandjes die bij Australië horen, ook al liggen ze duizenden kilometers verwijderd van het Australische continent.
Foto-gluurders zal het al opgevallen zijn dat er een stapeltje Penthouses ligt. Een erg mager mannenblad vind ik zelf, met hooggehakte modellen die, als ik ze op een feestje zou tegenkomen niet eens zou zien staan. Van januari 1987 tot en met oktober 1989 schreef BB hierin een column, meestal 2 pagina's groot en dat is de reden voor deze aanschaf -- wat weer eens iets anders is dan de veel geciteerde uitspraak dat mannen de Playboy kopen 'vanwege de goede interviews'!
Het mooiste zie je in de zuidoost-hoek op de foto. Hier liggen 8 uitgaven van het verhaal van Robinson Crusoe, uit 1900, 1906, 1930, 1928, 1937, ca.1950 en 1987. Er is nauwelijks een boek te vinden dat in zoveel edities en talen is verschenen als dit beroemde verhaal van Daniel Defoe. En áls dit een nieuw verzamelgebied voor mij gaat worden (en die kans acht ik aanwezig) dan ben ik de rest van mijn leven wel zoet. De meest bijzondere van deze kleine collectie heb ik nog niet genoemd, dat betreft een Franse editie: G.C. Vernet: Le Robinson Hollandais. Ou Journal d'un marin naufrage. De uitgave is tussen 1824 en 1828 verschenen bij Jacobus Radink in Amsterdam, is gebonden in halfleer en telt 3 kopergravures.
Bij addall is slechts 1 exemplaar te vinden van -vermoedelijk-deze editie, wat een indicatie is van de zeldzaamheid van deze uitgave. Daar moet het 490 Euro opbrengen. wat ik in ieder geval niet betaald heb voor dit exemplaar....
Over Robinsonades graag een volgende keer meer -- voorlopig ben ik nog wel even bezig alles uit deze inmiddels lege doos te inventariseren, te beschrijven en een plekje te geven in de almaar uitdijende bibliotheek. Hebt meelij!
maandag 12 februari 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Zeker een leuke doos! Wat betreft Robinson Crusoë, herken ik een hoop. Naar aanleiding van Büchs zelf ingerichte tentoonstelling, waar ook een stapeltje Robinsons lag, heb ik mijn eerste exemplaar aangeschaft. Daarna vele malen een andere exemplaar in mijn handen gehad, maar toch de verleiding weten te weerstaan.
Ik kan me echter voorstellen dat je als je in één keer meerdere exemplaren binnenkrijgt, je ook wel door wilt gaan. Succes!
Je moet wat extra boeken kopen om "legaal" de Penthouse binnen te krijgen.....:-)
Inderdaad, de kleinde blonde dood is er in 27 drukken. Nog 7 drukken (5, 8, 10, 11, 20 23 en 24) en ik heb ze allemaal. Ben al bijna een jaar bezig denk ik en het valt me tegen...
Nietje door een boek is dodelijk. Maar met een toegangskaartje is het alweer wat beter.
@ Robèrt: ja, ik weet dat je ze verzamelt, mooi dat je er zoveel hebt! Moeilijkheid bij bv Marktplaats enzo is dat ze meestal niet de druk vermelden. Ik heb nog slechts 1,2,4,14,17,19,24 en 26. Mocht je nog dubbele hebben, dan hou ik me aanbevolen!
Een reactie posten