Over het algemeen heb ik weinig moeite om mijn boekenkasten te vullen; ik vul ze namelijk met boeken. Maar omdat ik probeer rekening te houden met toekomstige uitbreidingen en alles bij mij thematisch is georganiseerd, heb ik hier en daar kleine openingen gemaakt. Door enkele boeken naar achteren te schuiven of een plekje dat vacant is leeg te houden, ontstaat er een soort mini-altaartje waar je iets in kan zetten. Ik noem ze mijn boeken-nisjes. Plekjes die iets verraden over de eigenaar van de kast (naast het feit dat elke boekenkast al een spiegel is van de ziel van de boekenbezitter, natuurlijk).
Ik ken een zeergeleerde fotograaf wiens boeken nauwelijks nog zichtbaar zijn omdat hij overal foto's en ansichtkaarten voor heeft geplaatst. Mij is dat een gruwel, omdat het simpelweg uit de kast halen van een boek hierdoor een gevecht van behendige vingers tegen de zwaartekracht wordt. En die laatste kracht wint, altijd.
De Griekse god Atlas -- zoon van Oceanus -- werd voor zijn steun aan de Titanenstrijd tegen Zeus veroordeeld tot het op zijn schouders dragen van de aarde. Ik kocht bovenstaand beeldje met het oog op plaatsing in mijn atlassenkast, maar die kast moet nog gebouwd bouwen. :-( Intussen torst hij hier de aarde naast enkele boeken van Goethe & Warhol -- in een kast waar alles van Büch afkomstig is.
Een andere opvulling is te vinden bij het einde van de literatuurkast. Van W(ilde) naar Z(ürn) en toen tot het eind van de kastplank, bleef een klein stukje over. Gelukkig had ik nog een wereldbolletje-boekensteun over. Te klein en te gering van gewicht om als steun te dienen, maar precies breed genoeg om het restje plank op te vullen en daardoor de boeken ter linkerzijde te behoeden voor schuinvallen. Zo bezien doet deze globe eigenlijk iets waartoe Atlas veroordeeld werd!
Het laatste voorbeeld is een plankvulling met het oog op uitbreiding. Mijn James Cook-collectie zal never-nooit-niet iets voorstellen, maar ik houd er wel van. Ik wilde Cook eren met een beeld. Daarom heb ik in Engeland een bronzen buste kunnen kopen van een kusntenaar uit Whitby (de haven waar Cook zijn loopbaan begon) en deze buste vult nu de duisternis die veroorzaakt wordt door het verlangen naar nieuwe Cook-boeken.
Het zal vast weer eens veranderen, maar voorlopig is dit mijn boekenkast-lievelingsplekje. En ik kan het niet laten om iedere keer als ik voor deze kast sta, het beeld op mijn handen te wegen en te denken aan enkele van de eilanden die Cook bezocht heeft: Norfolk, Vanuatu, Hawaii, Tahiti...
De droom gaat door...
post scriptum: kijk ook eens op Foto's van Boekenkasten.
maandag 26 juni 2006
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
9 opmerkingen:
Prachtig zeg! Helaas ontbreekt het me hier aan voldoende boekenkasten om ruimte over te laten voor mooie beeldjes en boekensteunen anders had ik ze ook staan!
Leuk nieuw onderwerp. Ik heb juist wél allerlei prulletjes voor de boeken staan. Tijd om wat foto's te maken!
Soms vul ik de ruimte op in een boekenkast door een boek ietwat schuin met een mooie voorkant naar de ruimte toe te plaatsen. Want ik zal ze krijgen, die boeken, ze staan altijd met de rug naar me toe!
Droeg Atlas niet het hemelgewelf?
Helaas heb ook ik een gebrek aan planklengte. De breedte is er gelukkig wel, waar ik de nodige souvenirs en pruldingen kwijt kan.
@ jwl: dat is boekenmishandeling! Nog één zo'n feit en ik geef u aan bij de Commissie ter Verdediging van de Rechten van het Boek!
@ rick: het is maar welke bronnen je raadpleegt. De een heeft het over het hemelgewelf, de andere over 'aarde en hemel'. In de iconologie wordt Atlas echter altijd voorgesteld met de Aarde (wereldbol) op zijn schouders.
Juist van die "onderwerprakende" dingen in een boekkast maken zo'n kast tot een mooi geheel. Als het er niets extra's in zou staan is het snel saai.
Wie heeft er voor mij nog een miniatuur Dodo? Die lijken namelijk ook wel uitgestorven.
Ach, mijn waarde boekengek, het lezen van een boek is al een vorm van boekenmishandeling.
@ jwl: je hebt helemaal gelijk. Zullen we het er maar op houden dat 'wie men lief heeft, kastijdt men'?
@ Robèrt: erg he, de miniatuurdodo's zijn idd zeldzaam. Maar als je regelmatig op ebay.com en ebay.co.uk kijkt, vind je ze wel.
Artis heeft jaren geleden van die miniatuur dodo's verkocht. Een prachtige mooie vogel op een houten plankje. Helaas is deze daar uit de collectie en is nergens maar dan ook nergens meer te vinden.....
Zou zó mooi staan in mijn Büchkast!
Een reactie posten