Het ontgaat tegenwoordig niemand meer: het is boekenweek. Ik heb daar zeer gemengde gevoelens over. Ten eerste is het voor mij elke week boekenweek, en zelfs elke dag boekendag. Maar het nare begint bij het verschijnsel boekenweekgeschenk. Bij voorbeeld: ik koop zelden een boek in de boekhandel, moet ik nu naar de BH om voor minimaal 11,50 aan boeken te kopen teneinde dit geschenk te krijgen? De komende jaren staat dit boekenweekgeschenk, net als alle andere van de afgelopen decennia, bij bosjes in elk antiquariaat of elke uitdragerij voor 50 cent te koop.
Ik begrijp dat er veel aandacht wordt besteed aan de boekenweek en vind het ook een goedbedoelde poging om mensen aan te zetten om te lezen. Maar waarom Arthur Japin? Ik ken die hele man niet, heb nog nooit iets van hem gelezen (en dat terwijl hij bijna om de hoek woont bij mij). Het geschenk van vorig jaar Jan Wolkers Zomerhitte vond ik voor het eerst in jaren echt een superboek; helemaal Wolkers, prachtig prachtig. Ik wou dat ik zo geil kon schrijven.
Tenslotte ben ik bang dat ik aanstaande zondag in een compleet volle trein van Zwolle naar Utrecht moet reizen omdat iedereen gratis kan treinen op vertoon van het boekenweekgeschenk. En aangezien conducteurs zich op dit traject toch al nooit laten zien, zal mijn eersteklas coupé (waarvoor deze aktie op zich niet geldig is) niettemin -- bij gebrek aan plekken in de tweede klas -- gevuld worden door mobiel-bellende en ratelende mensen met kinderen. En dan kan ik niet lezen.Terwijl ik wel het volle pond betaal. NS bedankt!
woensdag 15 maart 2006
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
7 opmerkingen:
Ik vond Zomerhitte juist een tegenvallende Wolkers, hoewel het wel een aanleiding was om een aantal van zijn boeken te lezen.
Van Japin heb ik ook nog nooit wat gelezen, nooit de behoefte gehad.
Mijn grootste ergenis rondom de boekenweek: de overdaad aan themaboeken.
Grappig, omdat ik hem zo goed vond heb ik meteen daarna Terug naar Oegstgeest (goed), Brandende Liefde (tegenvallend) en zijn Dagboek 1974 (smaakt naar meer) gelezen. De overeenkomst tussen ons is dus dat we meer van hem lazen (kochten) bij een verschillende beoordeling. Zo bezien is een boekenweekgeschenk altijd goed voor de auteur!
Arthur Japin is voor mij ook een volkomen onbekende. We zullen zien of het geschenk uitnodigt tot meer lezen.
Wolkers van vorig jaar vond ik echt fantastisch, zoals ik al eerder in mijn blog schreef. Hierdoor heb ik Dominee met strooien hoed gelezen. Een zware tegenvaller. Een goed boekenweekgeschenk zorgt dus zeker voor meer lezers.
Hier nog iemand die nog nooit iets van Japin heeft gelezen. Volgens een collega is het geschenk van dit jaar in ieder geval erg leuk (door mijn werk heb ik het al weken in huis, maar eigenlijk meer ivm het gratis reizen...).
Een overdaad aan themaboeken kan in een week met als thema 'muziek' natuurlijk geen kwaad!!
Ik las er 8 van Wolkers, de Doodshoofdvlinder vond ik het meest tegenvallen. Nu bezig met dagboek 1969, wat ik minder vind dan die van 1974. Gefragmenteerder, minder bewerkt tot boek denk ik.
@Marco: het thema maakt wat goed, maar waar ik op doel is die overdaad aan gelegenheidsboekjes. Hier een krantenartikeltje, daar nog een half essay, een deel uit een lezing, kaft er om, "vriendelijk" geprijst voor 16 euro en laat de kassa maar rinkelen.
Inmiddels heb ik een paar pagina's van Japin's De Grote Wereld gelezen, maar ik vind er niet veel aan...
Wat het boekenweekgeschenk betreft: ik zie steeds lemmy van motorhead voor me, leest heel raar.
Een reactie posten