Precies een week geleden was ik een paar dagen in
Keulen. Om wat te ontspannen in de fraaie herfstzon, te eten en te drinken (de Duitse horeca is zeer gastvrij en de prijzen vergeleken met Nederland beduidend lager) en nog zo wat.
Over dat
nog zo wat gaat dit stukje.
Na een onrustige slaap in
City Hotel Caprice am Dom, midden in de oude zuidelijke stad, kwam ik op een terrasje in de zon bij met een heerlijke cappuccino. Uitkijkend over de Rijn maakte ik mijn aanvalsplan. Eerst naar het
Romaans-Germaanse museum aan de voet van de Dom, waar een grote collectie (gebruiks)voorwerpen van de oude Romeinen is opgesteld. En dan door naar Taschen.
Het museum was werkelijk heel fraai. Ik vond vooral de gouden sieraden uit de eerste twee eeuwen indrukwekkend. In het museum bevindt zich een uitgebreide museumwinkel. Ik moet beslist de aandacht van de bewaking hebben getrokken omdat ik er wel drie kwartier heb rond gelopen, alle kasten zeker drie keer bekijkend. Er waren gewoon té veel leuke dingen te koop: behalve boeken ook allerhande Romeinse parafernalia.
Ik kocht er o.a. een zeer fraai uitgevoerde verkleinde replica van de grafsteen van
Marcus Caelius. Het origineel werd opgegraven in Xanten (bij Nijmegen) en meet 1.37 bij 1.08 meter. Deze miniatuuruitvoering van 25 x 19 cm weegt echter niettemin 2 kilo. Een
Schmuckstück voor mijn bibliotheek!
Deel twee van het plan was een bezoek aan de winkel van uitgeverij Taschen, die zoveel prachtboeken publiceert (en waarover ik regelmatig heb geschreven).
Op mijn trip naar Keulen had ik een koffer meegenomen die voor slechts 1/3 gevuld was. De resterende 2/3 zou voor
boeken bestemd zijn (ik heb geleerd van het verleden).
Zur Sache. Ik nam een taxi naar de Hohenzollernring 28 waar één van de (wereldwijd zeven)
boekhandels van Taschen is gevestigd. Toen ik zei waar ik heen wilde, wist taxichauffeur Petra meteen waar het was en niet alleen dat, ze wist óók nog dat het een uitgeverij was en dat de boekhandel daarvan ooit heel klein was begonnen en nu behoorlijk groot, etcetera. Ik was verbijsterd! Ooit een taxichauffeur in Nederland ontmoet die überhaupt weet wat een boek is, laat staan een boekhandel, om maar niet te spreken van een uitgeverij??? Op dit moment besefte ik wederom dat er een wereld van verschil bestaat tussen ons en onze Oosterburen, een verschil dat in hun voordeel uitvalt.
Na een half uur in het drukke zaterdagverkeer te hebben vast gezeten kwam ik behoorlijk
büchergeil eindelijk bij Taschen aan. Nu zou het scoren beginnen! In de winkel werkten een jongen en een meisje, beiden begin twintig en zeer Duits-hip. Aan het meisje legde ik uit dat ik speciaal uit Nederland gekomen was om 'in te slaan' en reserveerde een plekje op de toonbank. Daar zou ik dan telkens een boek op leggen en aan het eind alles afrekenen. Na wat taalproblemen begreep ze mijn bedoeling. Ik vloog door alle kasten. Wikte en woog. Af en toe bracht ik een boek naar de toonbank en vroeg wat wat over de verschillende edities die van boeken worden aangeboden. Binnen een half uur was ik klaar. Zes prachtboeken lagen er, iets minder dan ik verwacht had, maar ik moest me beperken vanwege het gewicht van het totaal. Dat loog er niet om: zo'n 20 kilo. De jongen rekende met mij af (misschien was het meisje gevlucht omdat er telkens erotische boeken op de stapel kwamen?). Ik betaalde contant met briefjes van vijftig, en hij gaf mij één van de boeken voor niks.
Ist dass Super oder nicht?De oogst van Keulen kun je hieronder zien. Bij Taschen heb ik dus vooral erotische boeken gekocht omdat deze in Nederland slecht te krijgen zijn. (Om redenen die ik later nog wel eens kan uitleggen.)
De mooiste aanschaf was echter de
facsimile editie van de
Atlas of Anatomy van
Jean Marc Bourgery (1797–1849). In dit boek werden voor het eerst buitengewoon gedetailleerde afbeeldingen over het menselijk lichaam gepubliceerd en daarnaast handelt een deel van het boek over de chirurgie.
Een waarlijk prachtig boek, klik op de foto's voor de details...
Eén van de meest fascinerende aspecten betreft de operatiemethoden van die tijd. Destijds was amputeren veelal de beste manier om ernstige lichamelijke problemen op te lossen. Zo was ik erg onder de indruk van de amputatie die in
Flaubert's Madame Bovary werd uitgevoerd.
Met een zeer realistische weergave van zo'n amputatie, in dit geval van een deel van de voet, sluit ik af. Ik heb kilometers gelopen in Keulen op mijn moeilijke voeten. En ben blij dat onderstaande mij bespaard is gebleven!