Op mijn programma stond een speciale rondleiding, georganiseerd door het Boudewijn Büch Gezelschap Büchmania door de collectietoren van het museum. In deze 62 meter hoge en 20 verdiepingen tellende toren mogen normale stervelingen zoals u en ik niet komen, maar speciaal voor dit gezelschap mochten we er in. Zoals de website van het museum schrijft: "In de toren bevinden zich meer dan 10 miljoen objecten, opgeslagen in veertig magazijnen, waarin licht, luchtvochtigheid en temperatuur nauwkeurig worden gereguleerd. Het is een archief en schatkamer in één, waarin miljoenen kostbare voorwerpen zijn opgeslagen."
Wie zou daar niet eens in willen kijken?
Miljoenen opgezette of anderszins geprepareerde dieren liggen hier in of op de stellingen, in dozen, ladenkasten of staan op de grond (zoals zebra's, varkens, buffels, leeuwen, you name it).
Laden vol vogels, vaak tientallen per soort, allemaal in de loop van pakweg 200 jaar bijeengebracht voor de wetenschap en nu alleen toegankelijk voor onderzoekers. Het was een prachtige ervaring een piepklein deel van deze collectie in het echt te zien. Helaas mochten wij niet fotograferen, dus ik moet volstaan met 2 foto's die het genootschap bij de uitnodiging stuurde. Ik hoorde dat een andere groep vandaag wel mocht fotograferen en mogelijk komen er dus nog meer foto's; die zal ik dan als het mag doorplaatsen.
Ver van de Randstad wonen heeft natuurlijk ook voordelen. Als je eenmaal gewend bent aan het reizen per trein, biedt het je zeeën van tijd om te lezen. Bij voorbeeld in de boeken die ik vandaag in de unieke boekhandel van Naturalis (die een eigen site heeft) aanschafte:
- Pat Shipman: De ontbrekende schakel. Het levensverhaal van Eugène Dubois, de Nederlander die het gelijk van Darwin bewees.
- Wilfrid Blunt: Linnaeus. The complete Naturalist en
- Carl Linnaeus: Reis door Lapland 1732, een mooie Nederlandse uitgave van het dagboek dat de jonge Linnaeus bijhield tijdens zijn 'ontdekkingsreis' door Zweden en Finland.