donderdag 30 maart 2006

Under construction (2)

Het afgelopen weekend is de kamer, die de nieuwe boekenkamer zal worden, geheel ontruimd en vervolgens geschilderd. De eerder gekochte 4 lage Billy-kasten hebben er hun plaats gevonden en zijn al grotendeels (voorlopig) gevuld.
Zondag gaan we 5 of 6 hoge kasten er bij kopen en dan krijg ik voor het eerst de kans om mijn boekenbezit enigszins te structuren. Wat nu ongeordend verspreid staat over 4 kamers plus een zolderruimte, wordt straks geordend over 5 kamers. Dat lijkt weinig vooruitgang, maar alle stapels die buiten de huidige kasten her en der te vinden zijn, verdwijnen door het simpele feit dat er 20 meter boekenplank bij komt. Voortaan komen alle encyclopedieën en andere naslagwerken in 1 ruimte, kan ik alle eilandenboeken bij elkaar zetten, geografisch geordend. Büch komt in één vitrinekast, Napoleon is al verhuisd. Wat doe ik met echter met twee meter verspreide Goetheiana? 4,8 meter Rusland, 2,5 meter criminologie, 3,5 meter wetenschap die nu verspreid staan? Veel vragen en tegelijk een heerlijk vooruitzicht! Een hoop gesjouw zal het niettemin wel worden. Alleen al die 240 kilo bouwpakketten naar de 2e etage tillen over twee steile kronkeltrappen -- lieve help!
Het leven van een boekengek gaat niet over rozen maar over spierkracht, uithoudingsvermogen en verlangen naar beter & nog meer. Het is een vreselijk bestaan!

De zolder, vóór de herinrichting.
Het is slecht te zien, maar tegen de wand rechts staan drie boekenkasten, één met jeugdboeken plus wetenschap, en twee met bij elkaar 4 meter National Geographic. Wat dat laatste betreft: dat is nog niet alles. Er staat namelijk nog 8 meter National Geographic (vanaf 1915) in de kamer beneden waar u geacht wordt uw jas op te hangen mocht u ooit de Bibliotheca Suavis Insula Liber bezoeken.....
En die enorme donkerbruine kist op de foto? Dat is de boekenkist uit het huis van Boudewijn Büch, gekocht op de veiling van Sotheby's. Gevuld met o.a. ......

zaterdag 25 maart 2006

Bibliomania & Google

Bibliomania is, of all species of insanity, the most rational and praise-worthy.
Een uitspraak van de grootste bibliomaan aller tijden, Thomas Frognall Dibdin [alleen de naam is al een monument van letterkunst] gedaan in zijn boek uit 1811: Bibliomania, Or, Book Madness ; a Bibliographical Romance, in Six Parts ; Illustrated with Cuts.
Dit boek is in zijn geheel, 782 pagina's lang te vinden op Google Book Search. Het zal misschien niet zo heel lang meer duren of je hoeft geen boeken meer te kopen om ze te lezen; ze staan gewoon compleet op Internet.
Zelf ben ik allerminst bang voor de teloorgang van het boek. Boeken zullen altijd blijven bestaan en het aantal gepubliceerde boeken stijgt, ondanks het feit dat het World Wide Web 17 jaar geleden werd uitgevonden (door de Amerikaan Tim Berners-Lee), nog ieder jaar.
Ik kwam hierop door een editoral in het Napoleon Bulletin, dat iedere vrijdag in mijn mailbox binnen davert. Op de link in de vorige zin kun je het gehele bulletin nalezen, maar één citaat (ingekort voor de leesbaarheid) wil ik je niet onthouden:
Now that Google in partnership with American university and public libraries has been putting online hundreds of thousands of books (Google Book Search), European and notably French libraries have been stung into action. On 8 February, the French minister for culture, Monsieur Donnedieu de Vabres announced a huge project of a similar sort - indeed particularly amibitious since it promised a great deal of content accessible in 2006! As a result the Bibliothèque nationale de France has undertaken to convert 70 to 80 % of the content of the website Gallica from image documents into fulltext documents. Furthermore, the European Commission is encouraging the libraries in member countries to digitise their holdings in an attempts to match the Google, and more recently also Yahoo, projects. The aim of the Commission's 2010, digital libraries plan is as follows: more than 6 million books, in all languages online in five years.
Is dit mooi nieuws of niet?
En verder genoten we vandaag van het feit dat voor het eerst dit jaar de temperatuur ruim boven de 10 graden kwam; twee maanden te laat en daarom extra lekker.

vrijdag 24 maart 2006

Under Construction

Juist als je denkt dat er niks gebeurt, is er van alles aan de hand. Maar stilletjes dan. Tientallen boeken uit de BB-bibliotheek zijn gearriveerd. Ook andere fraaie bijzondere boeken hebben hun weg naar mijn huis gevonden.
Maar nu het huis zelf nog. De herinichting van één kamer is gaande. De eerste vier nieuwe boekenkasten zijn donderdag gekocht. Er volgen er nog zes. Dit weekend gaat er geschilderd worden en verder verbouwd, verschoven en heringericht. Hoe heerlijk zijn de vooruitzichten, maar eerst is er nog chaos, en somtijds wanhoop. Tot die tijd: verspreide bijdragen, lokkertjes en waar mijn hoofd verder naar staat....


woensdag 15 maart 2006

Boekenweek - gemengde gevoelens

Het ontgaat tegenwoordig niemand meer: het is boekenweek. Ik heb daar zeer gemengde gevoelens over. Ten eerste is het voor mij elke week boekenweek, en zelfs elke dag boekendag. Maar het nare begint bij het verschijnsel boekenweekgeschenk. Bij voorbeeld: ik koop zelden een boek in de boekhandel, moet ik nu naar de BH om voor minimaal 11,50 aan boeken te kopen teneinde dit geschenk te krijgen? De komende jaren staat dit boekenweekgeschenk, net als alle andere van de afgelopen decennia, bij bosjes in elk antiquariaat of elke uitdragerij voor 50 cent te koop.

Ik begrijp dat er veel aandacht wordt besteed aan de boekenweek en vind het ook een goedbedoelde poging om mensen aan te zetten om te lezen. Maar waarom Arthur Japin? Ik ken die hele man niet, heb nog nooit iets van hem gelezen (en dat terwijl hij bijna om de hoek woont bij mij). Het geschenk van vorig jaar Jan Wolkers Zomerhitte vond ik voor het eerst in jaren echt een superboek; helemaal Wolkers, prachtig prachtig. Ik wou dat ik zo geil kon schrijven.
Tenslotte ben ik bang dat ik aanstaande zondag in een compleet volle trein van Zwolle naar Utrecht moet reizen omdat iedereen gratis kan treinen op vertoon van het boekenweekgeschenk. En aangezien conducteurs zich op dit traject toch al nooit laten zien, zal mijn eersteklas coupé (waarvoor deze aktie op zich niet geldig is) niettemin -- bij gebrek aan plekken in de tweede klas -- gevuld worden door mobiel-bellende en ratelende mensen met kinderen. En dan kan ik niet lezen.Terwijl ik wel het volle pond betaal. NS bedankt!

zondag 12 maart 2006

Boekenkastfoto's

En nu is er dan een blog met alleen maar boekenkastfoto's!

zaterdag 11 maart 2006

Bibliotheekfoto's - 2

Schrijver Cees Nooteboom (Coos Neetebeem volgens Gerard Reve, die het niet zo op 'm had) bezit een inmense hoeveelheid boeken die hij overal in zijn 5-verdiepingen tellende trapgevelhuis in Amsterdam heeft neergezet. In kasten, of, o hoe herkenbaar, in stapels op de grond of andere horizontale oppervlakken. Net als wijlen Büch bereist Nooteboom de hele wereld, om overal grote aantallen boeken aan te schaffen, die hij -als hij ze niet kan meenemen- laat opsturen per zeepost. Er is op zijn minst een contrast waar te nemen tussen enerzijds het zorgvuldige en zeer leesbare proza dat hij geschreven heeft en anderzijds het gebrek aan ordening in en zorg voor zijn boekenbezit.

In de top van zijn woning heeft hij zijn werkkamer en daar staan ook de boeken over reizen en vreemde volken.


Platenverzamelaars weten wel dat als je honderd elpees schuin tegen elkaar aan laat leunen, de LP die de druk van zijn 99 broertjes moet weerstaan nou niet echt lekker meer op de draaitafel ligt. Dat is net zo met boeken. Er zijn heel wat zielige exemplaren op deze doorgezakte planken te vinden!
Ed Victor en zijn vrouw Carol Ryan hebben in hun Londense appartement een uitnodigende bibliotheek ingericht, die hieronder is afgebeeld.


Tot slot een foto van een deel van de 40.000 LP's tellende verzameling van de Berlijnse schrijvers Siegrief Schmidt-Joos en Kathrin Brigl.


Alle foto's uit: Bücherwelten, von Menschen und Bibliotheken van Susanne von Meiss en Reto Guntli (foto's). ISBN 3-8067-2933-6, ca. 25 euro bij Amazon.de

donderdag 9 maart 2006

Een pareltje uit de bibliotheek van....

De Falkland-oorlog tussen Argentinië en Engeland vond plaats in juni 1982 en werd gewonnen door de Britten. In april 1993 was Boudewijn Büch op de Falkland Eilanden waar hij de plaatstelijke bookshop heeft geplunderd wat betreft Falkland titels. Zestien daarvan heb ik inmiddels uit zijn nalatenschap weten te bemachtigen.

Zelf was BB van mening dat de Falkland Eilanden eigenlijk meer toebehoorden aan de Argentijnen dan aan de Britten. Een standpunt dat hem bij zijn bezoek aan de Falklands bepaald niet in dank werd afgenomen.


Het kleine boekje Islas Malvinas (zoals de eilandengroep in Argentinië nog steeds heet) telt maar 8 pagina's en is beslist niet op de Falklands te vinden. Boudewijn kocht het dan ook op 9 febuari 1990 in Rio Gallegos, in het zuiden van Argentinië. Het vliegveld van deze stad was tijdens de Falkland-oorlog de uitvalsbasis voor de Argentijnse Mirage III bommenwerpers en de Skyhawks die van een vliegdekschip werden gelanceerd. In dit propaganda-kleurboekje voor kinderen --gedrukt in juli 1982, enkele maanden na de verovering door de Argies op de Britten -- worden 3 Argentijnse bommenwerpers afgebeeld; klaar om in te kleuren.


Dat BB dit zelf wel bijzonder vond mag blijken uit het feit dat hij het in een polyester mapje heeft opgeborgen; iets dat hij zelden deed. Op 15 januari kwam het in mijn bezit en het heeft nu een ereplekje in mijn bibliotheek!

vrijdag 3 maart 2006

Drie maart; ook mooi

Vanochtend om half acht; de straat waarin ik woon.


woensdag 1 maart 2006

Bibliotheekfoto's - 1

De komende dagen wat foto's van bibliotheken, telkens 2: een instituuts- en een privé-bibliotheek.
Als eerste de bijzonder fraaie Bibliotheca Riccardiana in Florence. Een schitterend voorbeeld van behoedzaam omgaan met cultuur en boeken; het interieur is (uiteraard op technische aanpassingen na) sinds 330 jaar niet veranderd. (Klik voor een vergroting.)




De tweede foto van vandaag is van de bibliotheek van de dames Raffaella en Gigliola Curiel uit Milaan en toont een deel van hun boekenbezit dat als hoofonderwerp mode heeft -- niet vreemd voor twee Italiaanse mode-koninginnen.

Wat hier opvalt is dat veel boeken niet de aandacht krijgen die ze verdienen. En dat is zacht uitgedrukt. Het is namelijk funest voor boeken als ze niet strak rechtop staan! Een schuin hangend/leunend boek verliest na enige tijd zijn vorm en binding, zal schuin gaan uitstaan, schade oplopend aan de randen en dit alles is een onomkeerbaar proces, dat zowel voor paperbacks als gebonden boeken op gaat.
Persoonlijk vind ik het ook nog slordig staan, maar dat is subjectief. Het is mij opgevallen dat veel bibliotheekbezitters weliswaar pochen over hun boekenbezit maar tevens te betrappen zijn op de meest elementaire boekzonden!
Volgende keer o.a. de bibliotheek van Cees Nooteboom.
Met betrekking tot het bovenstaande ben ik schatplichtig aan het uiterst fraaie boek: Bücherwelten, von Menschen und Bibliotheken van Susanne von Meiss en Reto Guntli (foto's). Een boek dat in geen enkele boeken-over-boeken verzameling mag ontbreken!