dinsdag 22 november 2005

Boeken maken

Deze weken ben ik druk bezig met het maken van een boekje, weer eens wat anders dan het lezen of verzamelen van....
Even uitleg: zo'n 20 jaar geleden was ik als kleine uitgever actief en heb verschillende boekjes uitgegeven (poëziebundels om precies te zijn). Daarna heb ik in de eerste jaren van mijn eigen bedrijf een stuk of 15-20 boeken gemaakt, d.w.z. gezet, vormgegeven en soms ook begeleid tot in de drukkerij.
Nu, in het kader van het Boudewijn Büch Museum, leek het me heel aantrekkelijk om weer op uitgeverspad te gaan. Ik heb iemand gevonden die een fantastisch boekje heeft geschreven, naar aanleiding van de postzegelverzameling van Boudewijn die door hem op veiling van Sotheby's in 2004 werd gekocht. Dat was het idee, maar toen kwam het echte werk. Wat ik vroeger gewoon deed, moest nu opnieuw aangeleerd worden. Zet- en bladspiegel uitdokteren bijvoorbeeld; vroeger wist ik het uit mijn hoofd, nu moest ik met liniaal en geodriehoek aan de gang. En dan het zetwerk: met de hand mediaval (is dat het juiste woord?) cijfers wijzigen, goede spatiëring, noem maar op. Bijschriften bij illustraties, boek indelen, omslag ontwerpen... Alles moet ik bijna opnieuw leren! Nu ik er een week of anderhalf mee bezig ben gaat het wat makkelijker, maar toch.
In mijn bedrijf maak ik dagelijks gedrukte media voor klanten en daar word ik niet warm of koud van, maar nu ik zelf bedenker, uitvoerder en klant ben, staat het zweet me op de rug. Maar ik leer en het gaat lukken. Op 10 december wordt het boekje gepresenteerd op de 4e Internationale Büchdag in Amsterdam. (Shit, ik bedenk opeens dat ik de binder nog niet ingelicht heb over de planning.)
Gelukkig bleek mijn uitgevers-status na al die jaren nog steeds behouden te zijn bij het bureau ISBN, dat de ISB-nummers uitdeelt. Dat was dan weer een zorg minder.
Dus lezers let op: schaf na 10 december ISBN 90-70958-12-0 aan; het wordt absoluut een collectors item!

3 opmerkingen:

Unknown zei

Ik verwacht toch op z'n minst een gesigneerd exemplaar!

Anoniem zei

Ik ook! Leuk te lezen dat je je weer met KOPIJ bezig houdt. Henk F

Rick zei

Ik kijk er naar uit! Ik heb de bijdrage al in de postex catalogus gelezen, maar ik las dat het nu een uitgebreider verhaal wordt en bovendien in kleur. Tot de 10e!