vrijdag 22 juli 2005

Vogels, Bommen, en Mooie Zegels

Terwijl de bommen rondom ons ontploffen -tenminste als je zo ongelukkig bent om in Londen te wonen- druppelen hier de verzamelaars-items binnen.Het was 1977 en op het eiland Tristan da Cunha (een Britse kroonkolonie waar de ergste misdaad ooit gepleegd, het stelen van een pond aardappelen was) werd een nieuwe serie 'definitives' uitgegeven, postzegels voor algemeen en meerjarig gebruik. Deze series bevatten alle frankeerwaarden, zoals bij ons de afschuwelijk lelijke Beatrix-serie bij voorbeeld. TdC koos voor het afbeelden van 12 lokaal voorkomende vogels. Daarmee werd het een veel-verzamelde serie. Want behalve boekengekken zijn er ook zoals bekend vogelgekken, die zelfs een aparte vermelding hebben gekregen in de Van Dale: vogelaars. Filatelistische vogelaars zijn derhalve het toppunt van gekte.


De serie zegels had ik al lang in bezit, maar nog niet de bijbehorende eerstedag-enveloppen. In een eBay-veiling won ik ze van een Zuidafrikaanse filateliedienst. Deze week werden ze per aangetekende post thuis bezorgd. (Zuidafrika heeft een perfect, want op Britse leest geschoeid, post-systeem. Echter, de criminaliteit is zo hoog dat zelfs op het postkantoor enveloppen door medewerkers worden leeggeroofd. Daarom is aangetekende verzending vrijwel een noodzaak om iets het land uit te krijgen...)
De eerstedag enveloppen vind ik persoonlijk zeer fraai! En ze zijn geplakt, gelikt en gestempeld door de inwoners van Tristan da Cunha zelf.
Maar het leukste is eigenlijk de moeite die de verzender heeft genomen om ze te verpakken. Hierbij beeld ik de voor- en achterzijde van de envelop af waarin ik ze ontving.

De eerstedag enveloppen zelf zaten nog verpakt in een pergamijn envelopje en een plastic hoes. Op de pergamijn envelop staat o.a.:
Hierdie koevert bevat filatelie-materiaal. Indien de kwaliteit daarvan nie aan u hoë versamelstandaarde voldoen nie, moet u die koevert en die inhoud daarvan asseblief terugstuur na die..... [volgt adres]

Het spreekt voor zich dat ik niks nie terugstuur nie!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat zijn de zegels toch mooi, en de envloppe waar het in is verstuurd ook. Afrikaans is een erg leuk taaltje! Een leuke blog om te lezen.

Paula

woordenaar zei

Uit Tristan Da Cunha van Raoul Schrott:
"we hebben hier geen postzegels, en als we die wel hadden, zouden ze nutteloos zijn, omdat we immers nooit van tevoren weten waar de schepen heen varen; de enige oplossing zou zijn zelf postzegels uit te geven, maar die zouden waarschijnlijk alleen iets waard zijn voor verzamelaars."

[uit het deel Edwin Heron Dodgson, brieven 1883-1884]