vrijdag 1 juli 2005

In Memoriam Karel Glastra van Loon

Triest nieuws: de schrijver/journalist Karel Glastra van Loon is vandaag op 42-jarige leeftijd overleven aan een hersentumor.
Ik ben eind jaren tachtig eens door hem geinterviewd in het kader van een reportage van de Nieuwe Revu, waarvoor hij toen schreef. De reportage betrof slachtoffers van geweld -- ik was kort tevoren met mes-geweld beroofd door een Marokkaan (gelukkig niet lichamelijk gewond geraakt). Ik zat thuis in de ziektewet omdat ik niet meer de straat op durfde. Karel toonde zich in een uitgebreid gesprek niet alleen een goede journalist maar ook een betrokken mens. Vandaag overleed hij.

Vanavond kijk ik op zijn website en zie dat deze nog gewoon in de lucht is en helemaal niets over zijn overlijden bevat, gewoon een standaardpagina die gemaakt is door zijn uitgever Veen, Bosch & Keuning onder de paraplu van www.boekenwereld.com. En ook op die laatste URL staat niets over het trieste overlijden van Karel.
Hier is de website van zijn uitgever (onderdeel: "laatste nieuws" en daarna die van Karel, eveneens "laatste nieuws"):
Het feit dat zijn overlijden geen hoofdpagina-nieuws is op hun websites vind ik gewoonweg een grove schande die de uitgever nooit met enige excusus goed zal kunnen maken. Ik zou niet graag een familielid van Karel zijn en worden geconfronteerd met een website waarop gedaan wordt of hij springlevend is.
Tevens denk ik dat dit me toch niet verbaast, want Nederlandse uitgevers hebben nog nooit iets begrepen van Internet en zien het als een ernstige bedreiging van hun vak. Uitgevers zijn als de dood dat er bedrijven zullen opstaan die boeken goedkoper gaan aanbieden dan via de reguliere boekhandel. En als je geinteresseerd bent in het fonds van een uitgeverij zul je op hun website bedrogen uitkomen -- er staat niks meer dan op gewone verkoopsites.
Tot slot wil ik in herinnering brengen dat het vrijdag is en sinds 17 uur borreltijd. Dus gaan onze nationale grachtengordel-uitgevers en uitgeverij-medewerkers eerst naar de kroeg, daarna uit eten en maandagmiddag, als de roes is uitgeslapen, de carpaccio verteerd en de matrassen op buitenechtelijk nivo bevuild, wel, dan zien we weer verder. Arme Karel.
Respect man!

1 opmerking:

Anoniem zei

Dat een goed mens zo vroeg moet overlijden.......
Dat is al heel erg. Maar dat men vergeet dit op zijn site te vermelden is zeker niet netjes.
Je hebt gelijk dat je hierover zo verontwaardigd bent.

Paula