woensdag 6 juli 2005

Een doorsnee boekendag

Afgezien van de Boudewijn Büch-aanschaffingen gaat ook het gewone verzamelen door. Vandaag 3 pakketjes ontvangen: twee uit de USA en een uit Amsterdam. Het dikste pakje betrof 2 op eBay gewonnen boeken over zeemonsters. Je kent hem wel: het monster van Loch Ness natuurlijk, maar van af het begin van onze schrijfkunst kent de literatuur (zeemans)verhalen over afschuwelijke, grote en vraatlustige monsters die hele schepen naar de zeebodem trekken. Denk aan de Griekse mythologie en aan verhalen van Jules Verne, Melville's Moby Dick en Edgar Allen Poe. Of kijk op zondagmiddag naar Discovery Channel.

De twee boeken zijn James B. Sweeney: Sea monsters, a Collection of Eyewitness Accounts en de dikke studie Monsters of the Sea, the truth about the Loch Ness Monster, the Giant Squid [=inktvis], Sea Seperpents, Mermaids [zeemeerminnen] and other Fantastic Creatures of the Deep door Richard Ellis. 429 pagina's, een index en een bibliografie waarin maar liefst meer dan 700 boeken vermeld worden. Gelukkig is de zeefauna maar een kleine bij-interesse van me en beperkte deze zich tot op heden tot de Coelacanth.

Een stevige envelop uit California bracht me een eerstedag envelop die uitgegeven is ter gelegenheid van de officiële opening van de Mount Pleasant Airport op de Falkland Islands door Prince Andrew in 1985. Door de bouw van deze luchthaven met een landingsbaan die de grootste vliegtuigen aan kan, zijn de Falklands defintief ontsloten. Voorheen ging alle vervoer per schip, nu komen de voorraden alcohol, wc-papier en verse porno-films rechtsreeks vanuit London in 24 uur. Deze first day cover (FDC) bevat tevens de speciaal geslagen munt.Een mooie aanvulling op mijn Falkland Islands verzameling! Waarbij ik de Büch fans nog kan wijzen op de zegel van 7 pence (linksboven) die figureert in de leader van de Wereld van Boudewijn Büch als 12e van de 16 postzegels.

Terwijl tropische regenbuien de ruiten van mijn werkkamer geselen noem ik het laatste van de ontvangen zaken, het betreft een speciale uitgave van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) ter gelegenheid van de aanschaf door hen van 22 kavels op de tweede veiling van de Büch's boeken. Een heftig teleurstellende uitgave. Het is namelijk niet meer dan een bij elkaar geknipt-en-geplakt setje fotokopieën van de desbetreffende omschrijvingen uit de veilingcatalogus, voorzien van een omslagje die weer een kopie is van de omslag van het boek van Harry Prick. Het spannende aan de veiling van Büch's boeken was juist de organisatie in kavels, waarbij telkens de belangrijkste boeken volledig werden omschreven, gevolgd door iets als 'and 22 others' waarvan er dan nog 3 kort werden omschreven. En naar de rest mocht men gissen. (Of kijken op de kijkdagen.) De OBA heeft niet de moeite genomen alle boeken per stuk te beschrijven (iets waar een bilbiotheek sterk in zou moeten zijn) maar gewoon volstaan met die kopietjes.... zonde en een gemiste kans (nog wel goed te maken natuurlijk).

De onderhavige catalogus, die gepresenteerd wordt als: 'de bibliotheek van Boudewijn Büch over bibliotheken' heeft me in ieder geval op het idee gebracht het zelf anders te doen. Een uitgave met alle in detail beschreven door mij verworven boeken uit de Bibliotheca Didina et Pinguina zal dan ook spoedig het licht zien.....

Een doorsnee boekendag luidt de kop van dit stukje... Bij nader inzien is de titel niet helemaal correct want voor mij is elke boekendag een topdag. Dat er nog vele moge volgen!

4 opmerkingen:

Rick zei

Kijk daar kan ik wat mee. Endelijk een leuk stukje dat overlapt met mijn eigen interesses.

De zeemonsters, daarvan vroeg ik mij af hoe je aan deze interesse komt. Ik geloof niet dat Boudewijn ooit openlijk heeft gesproken of geschreven over bijzondere wezens (al heb ik lang niet alles gelezen en gezien). Wél heb ik bij de Slegte enkele boeken over bijzondere creaturen gezien uit de bibliotheek van BB. Helaas vrij prijzig anders had ik er wel een aangeschaft. Bij de Slechte werd ik dus voor het eerst met Boudewijns interesse hierin geconfronteerd. Het verwonderde mij daardoor hier een stukje over te lezen.

De catalogus van de OBA. Inderdaad een zeer teleurstellend werkje. De dag voor de presentatie was ik in Amsterdam. Ik dacht bij mezelf, laat ik het gewoon proberen. Ik ben langsgegaan en heb er naar geïnformeerd. Ik mocht even in de kamer waar de boeken tentoongesteld stonden en kreeg ook een exemplaar van het stencilwerkje mee (vóór de presentatie dus). Ik heb mijn verwachtingen van een volledig uitgewerkte versie duidelijk gemaakt en heb gezegd dat het een meer interessanter iets zou zijn dan het huidige exemplaar. Ze zouden het in overweging nemen. Hopelijk doen ze er iets mee..

Groeten Rick

Unknown zei

Ik had ook iets (veel...) meer verwacht van die catalogus van de OBA. Dar hadden ze echt meer werk van moeten maken!

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
boekengek zei

Boudewijn had misschien niet echt iets met deze zeemonsters, maar wel zeker met cryptozoölogie. Zie bijv. het heerlijke hoofdstuk "Over een vis die dood zou moeten zijn. Op zoek naar een beest in grote kommen, laboratoria en boekenkasten" in Een Heel Huis Vol, pag. 42-58.