zaterdag 9 juli 2005

Een Mekka voor boekengekken

Al vele jaren koop ik mijn Duitstalige boeken bij Mail Order Kaiser. Werkte men vroeger uitsluitend met mini-catalogi op dundruk papier die je trouw elke twee weken werden toegezonden, tegenwoordig kun je op ook via het Internet bestellen. (Overigens bestaan de papieren uitgaven nog steeds.) De allereerste bestelling die ik er deed bestond uit deze 3 boeken:
  • Thomas Mann: Der Tod in Venedig
  • Max Brod: Über Franz Kafka
  • Franz Kafka: Briefe 1902-1924

Dat was op 28 februari 1984, nu dus meer dan 21 jaar geleden! Alle drie de boeken staan nog steeds in mijn bibliotheek. Ze kosten toen samen DM 33,10 (Euro 13,29).

Duitsland is een waar Mekka voor boekengekken. Het aanbod is enorm, de Deutsch-gründliche voorliefde voor meerdelige werken en lexica van allerlei soort is om bij te likkebaarden en de prijzen zijn daarbij ook nog eens lager dan in Nederland. En dan de ramsj: die is al helemaal Super. Mail Order Kaiser heeft me in de loop der jaren veel boekgeluk gebracht. Van de 1.865 boeken in mijn bibliotheek waarvan bekend is waar en wanneer ze gekocht zijn (van 741 moet ik dat nog uitzoeken), zijn er precies 200 van MOK.

Vandaag heb ik er weer besteld. Na twee maanden twijfelen of ik het zou doen, heb ik toch het 6-delige Goethe Handbuch gekocht. De originele gebonden editie kostte destijds meer dan 1500 Euro (Büch moet hem in bezit gehad hebben, hij citeerde er een aantal keer uit, maar op de 2e boekenveiling van Kuyper is hij merkwaardig genoeg niet aangeboden, misschien vóór die tijd al meegenomen door iemand?) Nu is de paperback-editie in cassette voor 99,95 naar me onderweg. Daar naast heb ik me ook bezondigd aan 10 andere boeken en parafernalia, zoals bij voorbeeld Kostbarkeiten der Herzogin Anna Amalia Bibliothek. Deze wereldberoemde bibliotheek in Weimar, die zoals iedereen wel weet vorig jaar door een vreselijke brand is getroffen, was Büch’s favoriet. (Een paar dagen geleden plaatste ik nog een foto van BB in deze boekerij.) Over dit boek:

Das Interesse an den historischen Beständen der Herzogin Anna Amalia Bibliothek ist seit jeher groß. Seit aber durch den Brand im Jahr 2004 die Bibliothek von einem verheerenden Feuer heimgesucht, 50.000 Bände vernichtet und 62.000 schwer beschädigt wurden, sind Interesse und Anteilnahme der Menschen noch mehr gestiegen. Der Erlös aus dem Verkauf des Buches ist für die Restaurierung der beschädigten Bücher bestimmt.

Ik ben niet van plan alle aanschaffingen hier & nu te documenteren, maar 2 leuke dingen wil ik nog noemen, geen boeken maar wel literair-bibliothecarisch verantwoord!
Ten eerste een paar schattige kitsch boekensteunen die samen een zeilschip vormen (ik kan haast niet wachten tot ze hier in mijn kamer staan met een paar aardige boeken er tussen, bij voorbeeld over de Duitse maritieme koloniaalgeschiedenis) en ten tweede een nóg schattiger peper- en zoutstel in de vorm van de onafscheidelijke Schiller & Goethe.

Hoe heerlijk zal het strooien op mijn eitjes worden!
(Wordt vervolgd)

P.S.: Nieuw in blog-land Rick's boeken; net begonnen en nu al interessant, gauw kijken!

3 opmerkingen:

Unknown zei

Heeeee, is het toeval, van dat peper en zoutstel???
(zie mijn log)

boekengek zei

Zweer je Marco, toeval! Vanochtend om 11 uur gekocht, vanmiddag mijn log geschreven en direct er op jouw reactie; toen pas jouw log gezien!

Anoniem zei

Gaan jij en Marco nu eindelijk eens samen dat eitje eten????

P XX