maandag 20 februari 2006

Terug naar de boeken

Het leven gaat niet altijd over rozen, om maar eens een vet cliché te gebruiken. 'k Zou niets liever willen dan elke dag met witte handschoentjes aan pareltjes uit mijn boekenkast presenteren of wijze woorden neerpennen waar mensen troost uit putten of een glimlach op hun gezicht door krijgen.
Deze winter is mijn ideaal erg ver weg. Ik wordt gewoonweg bij voortduring geplaagd door tegenvallers, zowel zakelijk, financieel als persoonlijk. Het maakt me moe(deloos) dat het al zolang duurt.

De morgen na de crematie (ik kon het zakken van de kist niet aanzien - zie vorige blog) ben ik naar Zwolle gegaan om er even tussen uit te zijn. Aangezien ik gepland had om maandagochtend vanuit Zwolle direct naar mijn werk in Utrecht te gaan, had ik voor minimaal 2 uur leesvoer meegenomen.
Ik ga nooit zonder een boek op de trein (bus, boot, vliegtuig). Sterker nog: ik neem nooit slechts één boek mee, want --gesteld dat het me zou vervelen-- dan zou ik een alternatief willen hebben. Of misschien schijnt de zon in de treincoupé en dan heb ik net alleen maar dat ene boek over een Noordpoolreis bij me, bálen! Dus dan gaat er ook een alternatief boek over Tahiti mee. Behalve Jack London's boek The Cruise of the Snark had ik gisteren 2 NRC-bijlagen en een DVD meegenomen.
Omdat ik ruim vóór het vertrek van de trein op het station was (ik plan altijd aan de veilige kant) ben ik even de AKO ingelopen. In de krant had ik gelezen over de hype die er nu is rondom het nieuwste boek van Helen van Royen: De Ontsnapping. Nu lees ik hypes ofwel niet of met vertraging en dit was het juiste moment. Voor De gelukkige huisvrouw dan, haar debuut uit 2000. Ik rukte de rainbow-pocket uit het rek, zeven euro negentig slechts, en ik begon gretig te lezen. Na een hilarisch begin wordt het een heel serieus boek over een depressie die een aanvang neemt na een bloederige bevalling en de worsteling om het verlies van haar vader. Binnen een dag had ik het uitgelezen (80.962 woorden meldt Van Royen zelf op pagina vijf). Een fantastisch boek, het leest als een trein. Ik ga nu ook De Ontsnapping kopen.
Misschien dat intensief en veel lezen mij door deze nare lange winter heen kan trekken. Dan worden deze stukjes ook weer positiever.

12 opmerkingen:

Bibliofilos zei

Boekengek, ik ben percies zo! Als ik ergens met de trein naartoe ga neem ik ook altijd minstens 2 boeken mee! Want je weet maar nooit waar je hoofd naar staat.

De gelukkige huisvrouw vond ik geniaal. Die scene waarin ze haar baby in de kelder verstopt en verder doet alsof haar neus bloedt staat me nog helder bij. Schitterend boek. Haar tweede boek, Godin van de jacht vond ik een zware teleurstelling. Na haar debut had ik er veel van verwacht. Maar ik heb mijn hoop nu wel weer gevestigd op 'de ontsnapping'. Ben benieuwd.

En om ook nog maar een cliche te gebruiken;
het leven is mijns inziens niets minder dan een mijnenveld. Als je geluk hebt kom je 'redelijk' ongeschonden aan de overkant. Als je pech hebt loop je allerlei verwondingen op. Triest, maar waar.

Unknown zei

Heleen van Royen lezen? Dan zit je pas écht goed in een dip :-)

Bibliofilos zei

@weirdomusic: veel mensen geven op haar af, vinden haar boeken pulp. Waarom begrijp ik eigenlijk niet, de gelukkige huisvrouw leest als een trein en ik vond het een erg leuk boek. Tja, smaken verschillen.

Unknown zei

@Bibliofilos: misschien omdat het mens zelf zo'n vreselijk kreng is? :-)

boekengek zei

@bibliofilos-1- 't was wel op zolder, niet in de kelder waar ze haar baby verstopte. Briljant hoofdstuk trouwens! Het feit dat jij het herinnert als de kelder, zou door Beau van Kooten (de psychiater) vast aangepakt worden om jou eens stevig te ondervragen over je kelder-herinneringen of fascinaties. Grapje natuurlijk; maar het boek heeft veel lagen en waarheden. Ook dáárom is het mooi! Ik heb de gebonden uitvoering van De Ontsnapping vandaag maar op mijn bol.com verlanglijstje gezet...

boekengek zei

@weirdo & bibliofilos, een algemene opmerking, niet persoonlijk bedoeld.

Het feit hoe sympathiek je de auteur vind kan het oordeel over een boek behoorlijk vertroebelen. Ik spreek uit ervaring. Bij Heleen van Royen is er waarschijnlijk een probleem bij mannen. Heleen is zeer expliciet over haar lusten en verlangens en komt er voor uit dat ze seksueel niet trouw is; door veel mannelijke critici wordt ze daarom als hoer of nymphomaan beschouwd. Als er IETS is, dat mannen eng vinden, dan zijn dat vrouwen die de regie over hun seks zelf voeren en seks hebben met anderen. En al helemaal als het zeer aantrekkelijke vrouwen betreft, zoals Heleen van Royen. Als je dit een interessant thema vindt, dan raad ik je aan Michel Houellebecq te lezen, Elementaire Deeltjes, of Mogelijkheid van een Eiland.

Bibliofilos zei

:-), boekengek. Ik had het niet persoonlijk opgevat, hoor!

Unknown zei

Van Nu.nl:

Schrijfster Heleen van Royen is in onderhandeling met Playboy. Jan Heemskerk, hoofdredacteur van het blootblad, liet dinsdag weten dat hij en Van Royen "eind vorig jaar al voor 90 procent rond waren". De schrijfster toonde zich maandagavond in het televisieprogramma Barend en Van Dorp enthousiast over een mogelijke reportage in het blad.

Het was in eerste instantie de bedoeling dat Van Royen in de laatste editie van 2005 werd afgebeeld. Heemskerk besloot in overleg met de auteur de reportage uit te stellen, omdat Van Royen zich liever eerst wilde richten op haar nieuwe roman De ontsnapping en de publiciteit rond de verschijning daarvan. Volgens de hoofdredacteur ligt een reportage in het decembernummer van dit jaar nu voor de hand.

Voorbarig

Van Royen laat weten dat Playboy voorbarig is met de aankondiging van de reportage. Volgens haar management is de schrijfster inderdaad benaderd voor een reportage in het blootblad, maar staat nog niets vast. "Er is inderdaad een gesprek tussen beide geweest, maar een reportage is voorlopig niet aan de orde. Er is niet meer dan een idee besproken; er bestaat tussen Heleen van Royen en Playboy nog geen enkele overeenkomst."

In het SBS6-programma 'Shownieuws' geeft Van Royen dinsdag aan eerst met haar familie te willen overleggen. Verder vertelt zij op eventuele foto's alles te laten zien. "Je gaat niet in de Playboy staan in een onderbroek. Ik niet tenminste."

Bridget Maasland

Van Royen zou vooralsnog de tweede bekende vrouw zijn die dit jaar uit de kleren gaat voor het blootblad. In mei is presentatrice Bridget Maasland aan de beurt. "Het gerucht gaat dat we in september actrice Victoria Koblenko hebben", zegt Heemskerk. "Fantastisch, al weet ik van niks."

boekengek zei

@ weirdo: bedankt voor de info! Ik zal het nauwlettend in de gaten houden en de Playboy als een der eerste kopen! Als ik je een plezier kan doen met het restant van het blad (de goede interviews) dan hoor ik het graag. ;-))

boekengek zei

Geinteresseerden in Heleen van Royen kan ik nog aanbevelen het interview te lezen dat het AD Magazine afgelopen zaterdag publiceerde (copies on request). Dan lees je ook over de (begrijpelijke en alleszins redelijke) achtergronden van de 'hype'.

Unknown zei

@Boekengek: ik wacht wel op de uitgave met Bridget Maasland :-))

boekengek zei

@ literatuuraire: het is allemaal niet zo erg en we eten de soep in NL nog steeds niet zo heet als die wordt opgediend. Vriendelijk dank voor je bijdragen op mijn diverse blogs van de laatste week ;-)