zondag 5 februari 2006

Boeken nog voor het ontbijt

Zaterdagochtend half elf.
Martin Ros is nog steeds herstellende van zijn heup-operatie en ontbreekt met zijn boekenrubriek in de Tros Nieuwsshow. Al zo lang als het radio-programma bestaat ben ik een vaste (bed)luisteraar. Zijn vervanger is Arie Storm, recensent van het Parool en Vrij Nederland. Hij doet het best goed, maar mist de gedrevenheid en gekte van Ros. Er zijn twee mogelijkheden: óf je mag Ros en vind hem fantastisch óf je haat hem en vind hem een boerenlul, een tussenweg is niet mogelijk. Ik hoor tot het eerste kamp.
Deze keer was ik wat vroeger uit bed omdat P. rond 12 uur zou komen en vóór die tijd moest ik nog even naar de ECI om voor mezelf en voor P. enkele aankopen te doen. Terwijl ik naar de boekenrubriek luisterde (die start rond 10.20 uur) nam ik de boekenbijlage van de NRC door.

In de leesclub van die krant start deze week het boek Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij van de nogal irritant uitziende Jonathan Safran Foer (alleen die naam al...). Het fascineert; ik kijk in de ECI-catalogus en gelukkig: hij zit er bij.
Op naar de ECI. Voor 16,95 (in plaats van 19.95 in de reguliere boekhandel) schaf ik me het boek aan, een forse paperback-met-flappen. Verder neem ik mee: de laatste thriller van Henning Mankell, wiens politieromans ik allemaal met veel plezier gelezen heb. Uitgeverij De Geus geeft ze uit, in een voordelige gebonden editie. Hup, daar gaat De terugkeer van de dansleraar in de tas, 21.50 -- 3.40 korting.

Tot slot een bijzonder boek met een fraai omslag dat veelbelovend lijkt: Ernst Peter Fischer: Einstein, Hawking, Singh & Co. Boeken die men moet kennen. De flaptekst luidt:
Vooraanstaande natuurwetenschappers als Einstein, Feynman, Heisenberg en Watson verklaren in hun boeken wat de wereld in haar diepste wezen bijeenhoudt. Maar: wie heeft deze boeken echt gelezen? Ernst Peter Fischer, die ze allemaal kent, stelt hier een canon van de belangrijkste boeken voor. Kort en krachtig portretteert hij de auteurs en vertelt hij wat men van deze boeken moet weten om de wereld nog beter te begrijpen.
Dat lijkt me interessant. Voor 16.75 in plaats van 19.90 in de boekhandel ben ik de eigenaar.
Nu ben ik hongerig geworden! Honderd meter verder van de ECI is een MacDonalds, en zo af en toe moet het gewoon, zelfs als ontbijt! Als je zware kost wilt lezen (Foer, Fischer) moet je zwaar ontbijten. Het broodje gebraden vlees gaat er dan ook gulzig in.Kwart over elf ben ik thuis. Op de bank, met een kopje koffie --het is best wel koud buiten-- stel ik tevreden vast dat het een lucratieve ochtend was. Drie boeken rijker (twee gebonden) en nog wat verdiend ook, 9.55 euro dankzij de boekenclub.
Vraag: zijn er onder de lezers van deze blog mensen die zich er niet voor schamen van de ECI of een andere boekenclub lid te zijn? En wie heeft Foer of Fischer al uit?

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik tweede kamp. Als Martin Ros indertijd al de andere redacteuren bij de Arbeiderspers die voor publicatie waren van mijn eerste roman niet zo irritant had om(ver)geluld, was het met mijn debuut misschien ooit nog wat geworden. Als ik de man al zie (en dus nog niet hoor) word ik al beroerd. Hij is vaker beroerd dan ik.

Anoniem zei

Foer gezien in uurlang interview met mevrouw Hemmerechts oid. Had hoop zinnigs te vertellen, voor het eerst in jaren nav een tv programma over een schrijver gedacht er maar eens wat van aan te schaffen. Maar wegens krapte niet gedaan, dus ook nog niet uit. Ben niet lid van een boekenclub, behalve van bol.com, maar dat is morgen ook gedaan nu ze me zo schofterig terug mailden over een vreemde TPG week later-bezorg-actie! (al tweede keer dat ik eerst tien dagen moet wachten op uitlevering, en dan krijg ik een mailtje dat het boek (Vlakdruk in Beeld) is verzonden -doorgaans is het die dag al door de postgleuf gekomen- vervolgens op de routing status van TPG Post zie ik dat het die dag is uitgereikt aan de geadresseerde. Daar dan over met bol.com van gedachten wisselen, errug boeiend! (deze post ook trouwens)

woordenaar zei

Foer al wel liggen (ook via de boekenclub) maar nog niet aan lezen toegekomen. Al jaren lid van boekenclub, leverd extra korting op. Fischer misschien ook maar aanschaffen.

Unknown zei

Lid van de ECI, vooruit... maar eten bij McDonald's?? Getsie!

Bibliofilos zei

Martin Ros, Inderdaad een wat doorgedraaide man, maar wel een bibliofiel in hart en nieren. In de linkpagina die ik onlangs heb aangemaakt, staat zijn link ook. Nagenoeg alle radio-uitzendingen zijn er te beluisteren.
Foer: "de nogal irritant uitziende Jonathan Safran Foer (alleen die naam al...)," is mijn prototype ideale man. Ha ha, dat wil dus wat zeggen over mijn smaak....
Ik ben geen lid meer van de ECI maar ik sluip er nog wel eens naar binnen om hun kwartaalblad te jatten. Gewoon om de foto'tjes. Boek van Foer ligt hier thuis nog wel op de stapel. Binnenkort maar eens aan beginnen. McDonalds? Mjam! Gelukkig zit er nu 1 in Rethimno, maar 1 uurtje rijden vanaf Chania, maar dan heb je wel een lekkere bigmac.

Anoniem zei

McDonalds kom ik niet meer. Dat is gewoon ongezond.
De genoemde boeken ken ik niet eens....
En voor de ECI hoef je je echt niet te schamen hoor. Als je toch boeken koopt is het daar wel goedkoper. Ben er overigens geen lid van, ook niet geweest in het verleden.

Rick zei

Geen ECI, geen Foer en geen Fischer. De lekkerste hamburgers heb ik gehad in Leticia, Colombia. Aangezien dat een beetje ver is toch af en toe MacDonalds.

boekengek zei

Ik zie waar het gevoel zich naar richt: boeken mag je overal kopen, maar bij MacDonalds eten... foei!
Nou doe ik dat ook maar één keer per 1 of 2 maanden, en vooral omdat er geen Burger King in mijn buurt is. Voor de rest: met een cholesterol-ratio van 3.06 mag ik heel tevreden zijn ;-)

Unknown zei

Ik vind dat spul van McDonald's gewoon varkensvoer, that's all :-)

woordenaar zei

Mac heerscht! Okay, die friet is slap, de cola veels te koud maar die quarterpounders gaan er goed in.
Zoals Samuel L. Jackson zegt in Pulp Fiction: "Hamburgers. The cornerstone of any nutritious breakfast."

Anoniem zei

Kijk, boekengek, dat wat je waardeert in Ros, dat zit nou precies in Lietje-duur!