dinsdag 7 februari 2006

Schrijvers, verdedig uw vrijheid!

Ik heb een paar dagen de kat uit de boom gekeken of ik dit blogje wel zou publiceren; immers het gaat hier over boeken en niet over politiek. Maar de Deense-cartooncrisis zoals het inmiddels is geheten, grijpt aan de wortel van de persvrijheid, van de vrijheid van meningsuiting en daarom gaat het alle boekenliefhebbers, lezers én schrijvers, aan. Ik zal niet te ver uitweiden en wil hier ook geen algemene discussie uitlokken. Ik wil alleen een paar feiten noemen:
  • de hetze die in de Moslimwereld opgang doet (of zij nu door een minderheid of een meerderheid wordt gesteund is niet van belang - de bedreiging is serieus en kostte inmiddels 10 mensenlevens) is een directe aantasting van de (pers)vrijheid in Europa en andere landen
  • in de hele islamitische wereld is geen enkel land waar democratie heerst. De regeringsvorm varieert van gematigde politiestaat (Marokko) via regelrechte politiestaat (Egypte, Algerije) tot absolute dictatuur (Saoudi-Arabië en de meeste overige islamitische landen)
  • moslims die als immigrant in een democratie wonen dienen zich aan het daar heersende democratische systeem te houden en geen geweld te gebruiken om hun idealen te verwezenlijken. (Dat geldt overigens voor iedereen.) Zij kunnen naar de rechter stappen voor een vrije en eerlijke rechtsgang als er iets gebeurt waardoor zij zich gekwetst voelen -- een mogelijkheid die, ik moet dit vaststellen, in de hele islamitische wereld simpelweg niet bestaat.
Daarom dienen boekenliefhebbers vrijheid in woord en cultuur te verdedigen.
Tot slot zou ik je willen uitnodigen om uit eerste hand eens wat te lezen en verder te surfen:
Jyllands Posten, de Deense krant waar het begon. De site is aardig te volgen in het Deens maar heeft ook een afdeling in het Engels (menu rechts)
Al Jazeera: een onafhankelijke (?), islamitische nieuwsbron met een hoge journalistieke kwaliteit die zeer zeker een -regelmatig- bezoek waard is (volledig in het Engels, kijk vooral even bij de Polls)
Maroc.nl Lees de reacties op het huiveringwekkende verhaal van Mohammed Bouyeri (de moordenaar van Theo van Gogh) hier.

Van de twaalf gewraakte cartoons vond ik de meeste nogal onbenullig of onbegrijpelijk, maar deze vond ik wel erg leuk!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik kan me echt kwaad maken over deze hele toestand. Spotprenten zijn voor *ons* heel gewoon en dat moet ook zo blijven!

Als er tussen *onze* wereld en *hun* wereld zoveel onverdraagzaamheid heerst moeten *we* maar eens besluiten om elkaar eens 10-15 jaar met rust te laten.

Maarja, *wij* hebben het geld en *zij* hebben de olie.....

Unknown zei

En ach, wij hebben "hun" eeuwenlang op hun sodemieter gegeven (kruistochten anyone?), dus zo verbaasd moeten we nu ook weer niet zijn.

Anoniem zei

Kruistochten zijn toch al even geleden.....
Later zijn *ze* nog tot Portiers in Frankrijk doorgedrongen met *hun* legers.

Dat kan ik geen oude schuld meer noemen.

Bibliofilos zei

Ik loop ook al een paar dagen in mijn hoofd met een dergelijke log, zal deze proberen later vandaag te schrijven. Ik stel echter toch wel wat meer vragen dan jij over de noodzaak van de spotprenten.

Anoniem zei

probeer eens een charlie hebdo te scoren, boekengek! alle cartoons bij elkaar! of kijk op mijn site, want ik ben niet zomaar een schreeuwende wim jansen, ik bulder met meer klasse!