woensdag 8 februari 2006

Stappen voor Dummies (zoals ik)

Lopen is gezond. Dat vertelde ook jouw moeder al toen je puber was en je liever op je tienerkamer- -
  1. boeken las (de gelukkigen onder ons) of -
  2. computerspelletjes speelde (de jongsten onder ons) of -
  3. met personen van het andere [of hetzelfde] geslacht rommelde (nee, ik geloof dat dat de gelukkigsten onder ons zijn).
Eind vorig jaar maakte ik me nogal druk over mijn gezondheid. Ik had recent uit de tweede hand een paar verhalen gehoord over mannen van tussen de 40 en 50 die plotseling een hersenbloeding kregen of een hartinfarct (waarbij een paar overleden) en daarbij voelde ik me ook nogal slecht in mijn lichaam zitten.... ik dacht: ik moet wat doen.
Omdat ik een Maagd ben en een wetenschappelijke instelling heb, koos ik er voor om eerst maar eens een vaststelling van feiten te maken. Ben ik nog wel gezond? Loop ik risico om er opeens op mijn 44ste er uit te floepen omdat er een propje in mijn bloedvaten komt? Tenslotte ben ik zowel roker als drinker en maak ik me ook nogal gauw druk om van alles, en hoewel ik slank ben heb ik al een paar keer van mijn huisarts te horen gekregen dat daarmee het risico op hart- en vaatzieketen niet afgewend is....
Ik heb een cholesteroltest gedaan: die was uitstekend - wat me aangenaam verraste. Toen heb ik een stappenteller gekocht, dat is een klein apparaatje dat je aan je briekriem of -band bevestigt en dat bij houdt hoeveel stappen je zet. Aanbevolen wordt om dagelijks 10.000 stappen te zetten, maar minimaal 6000. Wanneer je meer dan 14.000 stappen zet ga je zelfs afvallen. (In mijn geval niet echt handig.)
Gedurende de afgelopen 2 maanden heb ik mijn stappen dagelijks gemeten en genoteerd en in een grafiek samengevat, verdeeld over dagen van de week. Mijn activiteit hangt sterk samen met mijn werk.


De woensdagmiddag heb ik gepland voor andere dan werk-activiteiten (bij voorbeeld naar de Slegte gaan of naar de tandarts), vandaar een piek. Vrijdag is topdag op mijn werk, vandaar de hoge gemiddelde uitslag daar. De meeste stappen maakte ik met 13.056 op een vrijdag in het Oosten van het land. De minste op een zondag (2720) toen ik alleen maar achter de computer zat om blogjes te schrijven of zoiets. Nog knap trouwens.
Langzamerhand wordt het gelukkig weer wat warmer. Over een paar maanden zal ik nog eens een grafiekje publiceren, ik wed dat je daaraan kunt zien dat mijn activiteiten sterk samenhangen met de temperatuur.
Waarbij ik moet zeggen dat ik boven de 30 graden wederom instort. Knap dat sommigen juist in die temperatuur hard kunnen werken!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

:-(( Snik, ik dacht dat je bij 'sommigen', je lieve vrouwtje bedoelde. Die op een warme zomerdag in een stinkend heet ziekenhuis, met po's, waskommen en....oja ook nog met patienten in de weer is. Snik....geef mij die stappenteller maar eens een dagje mee!
XP

Anoniem zei

Ik kom hem zaterdag brengen hoor!

Rick zei

4 dagen onder het aanbevolen minimum... Toch meer wandelen, al zal ik het zelf ook zeker niet redden.