zondag 26 februari 2006

De Boekenwagen - Kama Sutra van de boekengek


Een in de literatuur onderbelicht aspect van het verzamelen van boeken is beslist de administratie die noodzakelijk is voor de verwerving en het beheer van boeken. Het is natuurlijk mogelijk om elk boek dat je koopt al dan niet na lezing simpelweg in de kast te zetten waarmee dan verhaal ophoudt. Maar over die rechttoe-rechtaan benadering hebben we het hier niet. Als boeken seks is, dan is dit de missionarishouding. Nee, we hebben het hier over de Kama Sutra van de boekenliefde. Als je veel koopt in het huidige Internet-tijdperk is een of andere vorm van administratie onontbeerlijk. Immers je wilt kunnen bijhouden of een boek dat je in Amerika of Australië besteld hebt ook daadwerkelijk 6 weken later bij je afgeleverd wordt. En wie zichzelf een budget heeft toebedeeld zal willen weten of dit niet overschreden wordt.
Niet in de laatste plaats zal bij een groeiende bibliotheek de behoefte bestaan om ergens bij te houden wat je al hebt, en een systeem te gebruiken om de boeken op een logische manier te ordenen zodat terugvinden mogelijk is.
Administratie is niet mijn sterkste kant. Een eenmaal in gebruik genomen systeem wordt door mij vaak niet consequent doorgevoerd maar op enig moment vervangen door een ander systeem, dat simpeler, of juist uitgebreider is, er gelikter uit ziet of minder tijd kost. (Dat laatste is tot nu toe overigens een illusie gebleken.)
Van oktober 2004 tot eind 2005 hield ik mijn aankopen --niet alleen boeken maar ook andere papieren objecten-- bij in een veredeld schrift met kolommen voor dingen als aankoopdatum, verkoper, datum ontvangen, bedrag, etcetera. Er is de klad ingekomen omdat ik soms vergat iets op te schrijven (of dacht: ik doe het later wel); kosten bleken achteraf hoger dan eerder genoteerd, bestellingen werden geannuleerd of notities waren zoek. Intussen groeiden de stapels binnengekomen boeken. Ik was meestal alert genoeg om er snel een briefje met de datum in te schuiven (een datumstempel is hierbij onontbeerlijk, zeker als je op één dag tientallen boeken ontvangt -- en dat komt voor).

Maar dan komt de volgende fase. De binnengekomen boeken moeten in het systeem. Ik voer ze in een database in, wat veel werk is omdat ik méér dan alleen auteur en titel opneem. Over de moeilijkheid boeken adequaat te beschrijven heb ik het maar niet, dat is een verhaal apart. Daarna kunnen de boeken in de kasten (voor zover die er zijn).
Nu heb ik het ei van Columbus gevonden. Het schrift is vervangen door een Excel-spreadsheet, wat me aanvankelijk zo onromantisch leek dat ik het niet eens wilde overwegen, maar uit puur praktische overwegingen toch heb aanvaard. En de stapels boeken her en der? Die gaan nu in de boekenwagen. Gisteren heb ik uit massief grenen planken die ik nog over had van een oude boekenkast van mijn vorige huis, een handige kar getimmerd met twee schuine planken en één horizontale. Zwenkwielen van de Gamma en messing handvatten (idem) maken het af.

vooraanzicht. Afmetingen: 79 x 56 x 21 cm (h x b x d), gewicht (leeg): 8,5 kg

zij-aanzicht / achterkant. Merk op dat de planken schuin geplaatst zijn
zodat de boeken erniet uit kunnen vallen.


Alle nieuwe boeken, waar nog iets mee gedaan wordt worden, bij voorbeeld invoeren in de database, gaan in de boekenwagen. De wagen kan ik bij mijn bureau trekken als het tijd is om ze in de computer op te slaan. Ik kan de boeken nu altijd in de buurt hebben om, als ik zin heb in het consumeren van de boekenliefde, er een deel uit te pakken, te bevoelen en te besnuffelen, er in te ruiken, de bladzijden langzaam door mijn vingers te laten gaan en het dan weer zuchtend terug te zetten. Nee, het mag nog niet in een boekenkast opgeborgen worden, nog even genieten.... Pas als het zover is dat ik bevredigd ben (dat heb je nu met metaforen, als je er eentje begint moet je hem volhouden ook) kan ik de boekenwagen naar de plaatsen in huis rijden waar de boeken in een kast gezet kunnen worden. Eilandenboeken in de eilandenkast (kast is vol helaas) en naslagwerken in de encyclopedieën kast. Die is ook vol, maar het gaat het om het idee. Binnenkort krijg ik echter 10 nieuwe lege kasten die een hele kamer gaan vullen en reken maar dat de boekenwagen dan kilometers gaat maken! Mijn conditie zal met sprongen vooruit gaan, net als mijn libido.

Illustratie: een ex-libris ontworpen door de Franse grafisch kunstenaar Valentin Le Campion (1894-1955). Het genot van lezen wordt hier enigszins overdreven.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik lees dit toch met stijgende verbazing! Wat een problemen met al die boeken zeg...
Ik verzamel eigenlijk alleen maar *alles* van Boudewijn Büch en dat is best goed bij te houden.

Mijn andere grote passie is wijnen en dan herken ik opeens wel alle hier beschreven problemen. Budget? Ja dat zou eigenlijk wel moeten maar dat doe ik lekker niet. Uiteindelijk is de opslag niet zo'n groot probleem omdat alle ooit gekochte wijnen *op* zijn...:-)
Alles staat in een Excel spreadsheetje en dan kan ik meteen zien dat ik in 8 jaar voor 18.764,43 euro heb uitgegeven aan deze hobby. Steeds als ik dat getal zie kán ik het niet geloven.

boekengek zei

honderdvijfennegentig euro per maand aan wijnen, en alles bijhouden in Excel: tja, dan ben je ook een verzamelgek! ;-) Maar ik moet toegeven: het consumeren in jouw geval lost ook je ruimte-problemen op. Stom vraagje: wat is nou de lekkerste wijn die je ooit gedronken hebt?

Anoniem zei

Dat heb je mooi gemaakt, boekengek....... Nu nog de drempels uit je huis verwijderen!!!!

;-)) P

Sander zei

Ziet er strak uit! En ik zie maar liefst vier 'Mariners Library' boeken in de kar staan! Mooi hoor!
Nu we het toch over archiefsystemen hebben; ik heb alles in enkele excelbestanden staan, uitgesplitst in reisboeken, zeilboeken en literatuur. De rest heb ik in mijn hoofd. Qua financiën houd ik niets bij, behalve dan wat er op mijn afschriften staat.

administrateur zei

wauw wat een stoere libido! ik bedoel ex libido! ik bedoel ex-libris!!!

Unknown zei

Hierbij bestel ik twee boekenwagens, waarvan er eentje tot cd-wagen omgebouwd moet worden.

boekengek zei

Ha ha, weirdo! Had je gedroomd jongen, maar ik waardeer je complimenten. ;-)
Als je wilt kan ik je wel een Brodart catalogus opsturen, maar ik waarschuw je: je leven wordt daarna nooit meer hetzelfde!

administrateur zei

Goed, ik constateer een aantal oneffenheden in uw replystroom. Maak het niet te gek, boekengek, want mijn reply's op u zullen, normalere mensen dan u niet te gek zijn.
En u ziet zelf wel dat ik meer invloed heb dan u, dus wat wilt u nou?

boekengek zei

Beste Litreratuuraire, zou je alsjeblieft je commentaren op mijn weblog willen staken? Je bent bijna op het punt dat ik het als een bedreiging zie. Maak het niet te bont en stop er mee. We hebben elkaar niets te vertellen.