woensdag 1 maart 2006

Bibliotheekfoto's - 1

De komende dagen wat foto's van bibliotheken, telkens 2: een instituuts- en een privé-bibliotheek.
Als eerste de bijzonder fraaie Bibliotheca Riccardiana in Florence. Een schitterend voorbeeld van behoedzaam omgaan met cultuur en boeken; het interieur is (uiteraard op technische aanpassingen na) sinds 330 jaar niet veranderd. (Klik voor een vergroting.)
De tweede foto van vandaag is van de bibliotheek van de dames Raffaella en Gigliola Curiel uit Milaan en toont een deel van hun boekenbezit dat als hoofonderwerp mode heeft -- niet vreemd voor twee Italiaanse mode-koninginnen.

Wat hier opvalt is dat veel boeken niet de aandacht krijgen die ze verdienen. En dat is zacht uitgedrukt. Het is namelijk funest voor boeken als ze niet strak rechtop staan! Een schuin hangend/leunend boek verliest na enige tijd zijn vorm en binding, zal schuin gaan uitstaan, schade oplopend aan de randen en dit alles is een onomkeerbaar proces, dat zowel voor paperbacks als gebonden boeken op gaat.
Persoonlijk vind ik het ook nog slordig staan, maar dat is subjectief. Het is mij opgevallen dat veel bibliotheekbezitters weliswaar pochen over hun boekenbezit maar tevens te betrappen zijn op de meest elementaire boekzonden!
Volgende keer o.a. de bibliotheek van Cees Nooteboom.
Met betrekking tot het bovenstaande ben ik schatplichtig aan het uiterst fraaie boek: Bücherwelten, von Menschen und Bibliotheken van Susanne von Meiss en Reto Guntli (foto's). Een boek dat in geen enkele boeken-over-boeken verzameling mag ontbreken!

4 opmerkingen:

Bibliofilos zei

Boekengek, ik wil eigenlijk wel eens van je horen wat nu exact de elementaire boekzonden zijn! Voed me op, zou ik zeggen! Hier wil ik meer over horen!

Anoniem zei

Die eerste foto is werkelijk prachtig. Zo zou ik ook wel kunnen wonen!

Rick zei

Ik ben ook wel benieuwd naar die zonden. De eerste maak ik me al schuldig aan. Niet al mijn boeken staan netjes strak tegen elkaar. Door mijn slordigheid haal ik boeken uit rijtjes die ik vervolgens wel eens verzuim terug te plaatsen. Met als gevolg dat het hele rijtje omdonderd.

boekengek zei

Ik werk aan een lijstje uit eigen ervaring en met de hulp van tips uit het boek "The Care and Feeding of Books, Old and New" van Rosenberg en Marcowitz (lijkt wel de naam van een advocatenkantoor!) Binnenkort zal ik het op de blog zetten!