donderdag 9 maart 2006

Een pareltje uit de bibliotheek van....

De Falkland-oorlog tussen Argentinië en Engeland vond plaats in juni 1982 en werd gewonnen door de Britten. In april 1993 was Boudewijn Büch op de Falkland Eilanden waar hij de plaatstelijke bookshop heeft geplunderd wat betreft Falkland titels. Zestien daarvan heb ik inmiddels uit zijn nalatenschap weten te bemachtigen.

Zelf was BB van mening dat de Falkland Eilanden eigenlijk meer toebehoorden aan de Argentijnen dan aan de Britten. Een standpunt dat hem bij zijn bezoek aan de Falklands bepaald niet in dank werd afgenomen.


Het kleine boekje Islas Malvinas (zoals de eilandengroep in Argentinië nog steeds heet) telt maar 8 pagina's en is beslist niet op de Falklands te vinden. Boudewijn kocht het dan ook op 9 febuari 1990 in Rio Gallegos, in het zuiden van Argentinië. Het vliegveld van deze stad was tijdens de Falkland-oorlog de uitvalsbasis voor de Argentijnse Mirage III bommenwerpers en de Skyhawks die van een vliegdekschip werden gelanceerd. In dit propaganda-kleurboekje voor kinderen --gedrukt in juli 1982, enkele maanden na de verovering door de Argies op de Britten -- worden 3 Argentijnse bommenwerpers afgebeeld; klaar om in te kleuren.


Dat BB dit zelf wel bijzonder vond mag blijken uit het feit dat hij het in een polyester mapje heeft opgeborgen; iets dat hij zelden deed. Op 15 januari kwam het in mijn bezit en het heeft nu een ereplekje in mijn bibliotheek!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb het er nog *vaak* over. Over de Falklands. Heb een Argentijnse vriendin en had een Argentijnse collega. Ik ben dan altijd voor de Britten........

Leuke discussies zijn dat.

Unknown zei

Leuk item!

Even terzijde: BB's De Bril van Buddy Holly is inmiddels ook verschenen.

boekengek zei

@ weirdo: heb je 'm al? en hoe is tie?
@ robert: dat kan ik me helemaal voorstellen. Ik ben voor het eiland zelf maar er is natuurlijk niets mooiers dan daar Argentijnse schonen te zien rondhuppelen..... (Oei, wat seksistisch nou weer - excusez moi)

Anoniem zei

Argentijnse schonen zal je daar vast niet tegenkomen......

De bril van Buddy Holly is inderdaad net uit. Ik loop al een half jaar de deur plat bij mijn boekhandel. Vreemd is dat met dat boekje want elke dag ging de verschijningsdatum verder in de toekomst.
Een paar weken geleden was het "the day the music died" (de zoveelste sterfdag van Buddy Holly) en dát was toch de dag dat ze het moesten uitbrengen......
Het boekje was toch echt al een paar jaar *af*...

Unknown zei

@Boekengek: yep, heb 'm vandaag binnengekregen, maar ben er nog niet aan begonnen.
@Robert: de verschijningsdatum is inderdaad een beetje opgeschoven, maar je boekhandel had je kunnen vertellen dat ie in ieder geval niet voor eind februari zou uitkomen

Anoniem zei

En dan vandaag een leuk klein krantenberichtje. Een Brits marineschip met storing aan het roer gaat naar een Argentijnse haven voor reparaties. Dit is de eerste Britse oorlogsbodem (ja, zo heet dat) die een Argentijnse haven aandoet. Hoe toevallig allemaal.

Brengt overigens wel een hoop herinneringen op bij me. Ik lag elke nacht aan de radio gekluisterd om berichten op te vangen. Ik was er erg mee bezig.