zaterdag 11 maart 2006

Bibliotheekfoto's - 2

Schrijver Cees Nooteboom (Coos Neetebeem volgens Gerard Reve, die het niet zo op 'm had) bezit een inmense hoeveelheid boeken die hij overal in zijn 5-verdiepingen tellende trapgevelhuis in Amsterdam heeft neergezet. In kasten, of, o hoe herkenbaar, in stapels op de grond of andere horizontale oppervlakken. Net als wijlen Büch bereist Nooteboom de hele wereld, om overal grote aantallen boeken aan te schaffen, die hij -als hij ze niet kan meenemen- laat opsturen per zeepost. Er is op zijn minst een contrast waar te nemen tussen enerzijds het zorgvuldige en zeer leesbare proza dat hij geschreven heeft en anderzijds het gebrek aan ordening in en zorg voor zijn boekenbezit.

In de top van zijn woning heeft hij zijn werkkamer en daar staan ook de boeken over reizen en vreemde volken.


Platenverzamelaars weten wel dat als je honderd elpees schuin tegen elkaar aan laat leunen, de LP die de druk van zijn 99 broertjes moet weerstaan nou niet echt lekker meer op de draaitafel ligt. Dat is net zo met boeken. Er zijn heel wat zielige exemplaren op deze doorgezakte planken te vinden!
Ed Victor en zijn vrouw Carol Ryan hebben in hun Londense appartement een uitnodigende bibliotheek ingericht, die hieronder is afgebeeld.


Tot slot een foto van een deel van de 40.000 LP's tellende verzameling van de Berlijnse schrijvers Siegrief Schmidt-Joos en Kathrin Brigl.


Alle foto's uit: Bücherwelten, von Menschen und Bibliotheken van Susanne von Meiss en Reto Guntli (foto's). ISBN 3-8067-2933-6, ca. 25 euro bij Amazon.de

12 opmerkingen:

Unknown zei

Zucht. Zwijmel. Kwijl. Vooral die platenkast maakt me gek.

Bücherwelten kocht ik zelf overigens afgelopen zomer in Berlijn, bij een van de grootste boekhandels die ik ooit heb gezien.

Anoniem zei

Die platenkast heeft inderdaad wel wat. Maar LP's draait men die nog?

Ik heb laatst mijn oude platenspeler weer eens aangesloten en kon meteen daarna een nieuwe tweeter in één van mijn geweldige luidsprekers zetten. Ik ben voorlopig weer even genezen...:-)

boekengek zei

O, er zijn zat mensen die zweren bij vinyl en beweren dat het geluid van een elpee beter (dieper, voller, echter) is dan van de nulletjes en eentjes van een CD. En daar zit wel wat in.

Unknown zei

Ik vind zelf het gedweep met het geluid van vinyl wat overdreven (het is volgens mij een overblijfsel uit de beginjaren van de cd, toen slechte digitale transfers er inderdaad voor zorgden dat veel cd's nogal kunstmatig klonken; dat euvel is allang verleden tijd), maar ik koop ze nog steeds, die zwarte glimmende schijven. Helaas heb ik er nog lang geen 40.000.

Binnenkort verschijnt trouwens het boek 'Vinylfanaten', waarin Nederlandse verzamelaars als Jules Deelder en Willen Venema (tjeezus, die man heeft een collectie) vertellen over hun passie voor platen. Op de megabeurs in april hoop ik een gesigneerd exemplaar te scoren.

Unknown zei

N.B. heeft iemand trouwens de platenkast-rubriek van Jan Rot uit een oud RTL5-programma van een jaar of 10, 15 geleden (gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske) op tape staan? Ik zou de aanblik van de kasten van Deelder, Venema, Willem Breuker en vele anderen graag nog eens zien...

Sander zei

Ik herken enkele boeken van één van mijn favoriete schrijvers, namelijk Slauerhoff aan de linkerkant van foto 1. Voor de liefhebber van links naar rechts: Schuim en Asch (tweede druk), Een eerlijk zeemansgraf (tweede druk) en Eldorado (eerste druk). Daarbovenop ligt Gedichten II, en ik vraag me af waar gedichten 1 is. Misschien wel op het nachtkastje..

woordenaar zei

Coos Neetebeem is een pseudoniem van Heinz Polzer, beter bekend als Drs. P.
En over verzamelen gesproken... Misschien ook een boekenkast.blogspot aanmaken?

Unknown zei

@Woordenaar: geen slecht idee.
Op platenkast.blogspot.com is trouwens ook een foto van een van mijn cd-rekken terug te vinden. Zie het archief van januari 2004. (Site laadt bij mij heel erg traag, bij jullie ook?)

boekengek zei

@ woordenaar en weirdo: jullie zijn, onder dankzegging voor het idee, op jullie wenken bediend: http://boekenkastfoto.blogspot.com
Kom maar op met alle kasten! ;-)

Unknown zei

Yes!! Heel leuk.

Ik wil eventueel wel mede-beheerder worden, zodat ik ook foto's kan plaatsen.

woordenaar zei

mooi werk boekengek, ik zal eens wat foto's maken.
@marco: vandaag is het "normaal" qua laadtijd.

boekengek zei

@ woordenaar: ye, bedankt voor het compliment. Ik houd je aan je belofte voor een foto-bijdrage!