vrijdag 6 januari 2006

Niks

Waar ben ik?
Het is de gebruikelijke januari-depressie waarin ik me bevind. 's Ochtends fiets ik in het donker naar mijn werk, en 's avonds fiets ik in het bijna-donker terug. Door de week zie ik mijn huis niet in het licht.
Ik heb hier al tientallen jaren last van; een depressie die sterk samenhangt met het gebrek aan daglicht en zon. Het duurt meestal tot minimaal eind februari en is in ieder geval acuut afgelopen wanneer de zomertijd ingaat. Vergelijk het met een winterslaap, maar dan wel eentje die niet in mijn natuur zit ingebakken. Actief zijn, ideeën hebben of krijgen, dat zijn de normale dingen voor mij, maar daar komt het nu niet van.
Wat boeken betreft is dit dus ook een dip: ik lees nauwelijks, koop nauwelijks, vind het eigenlijk allemaal niet zo interesant. De afgelopen week heb ik een paar delen van het verzameld werk van Lucky Luke uit de kast getrokken. Daar lees ik 's avonds voor het slapen gaan in. Dan heb ik wat lol in mijn eentje, tot mijn ogen zo vermoeid zijn dat ik inslaap.
Ik verlang naar het moment dat de zon terug keert. En daarmee mijn levenslust. Intussen blijft het lastig, die jaarlijks terugkerende winterdepressie. Maar omdat ik wéét dat het optreedt word ik niet paniekerig meer en onderga ik het lot gelaten, zij het ontevreden.
Dat is een voordeel van ouder worden: het beter kunnen relativeren.
Tsja, kwart over negen in de avond. 'n Mooie tijd om naar bed te gaan, of, zoals ze in Zwolle zeggen: een mooie tiet.
Groeten van Boekengek!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

'T is "een mojé tiet"

XP

Anoniem zei

Ze schijnen er wel speciale lampen voor te verkopen! Je draait je huidige peer uit je leeslamp en draait er de speciale in. En het schijnt te werken!

Anoniem zei

Over de "winterdepressie" en luminotherapie:

Komt dit verschijnsel elk jaar terug?
Daarna is het belangrijk dat u zich afvraagt of het niet elk jaar hetzelfde probleem is. Als dat het geval is, kan het interessant zijn een oplossing uit te proberen: luminotherapie. Het doel: elke ochtend het licht opnemen dat u 's winters tekort komt. Licht is namelijk onontbeerlijk voor de secretie van melatonine, een hormoon dat tegelijk verantwoordelijk is voor onze nacht/slaapcyclus en die een van de krachtigste antioxidanten is die we kennen. Met andere woorden, melatonine helpt ons om goed te slapen en helpt ons lichaam om beter te recupereren na de verschillende aanvallen dat het moet ondergaan. Een gebrek aan melatonine kan ons dus vermoeid en depressief maken. Dat is het belang van luminotherapie, die erin bestaat dat men elke ochtend 15 tot 30 minuten onder een speciale lamp gaat staan.
(Natuurlijk uit een Vlaamse site)

---------------------

Philips' EnergyLight

HF 3308/01

Speciale lichtapparatuur die u het nodige daglicht én de nodige energie geeft, ongeacht het seizoen, zonder dat uw dagelijkse routine wordt verstoord.

Als u regelmatig gebruikmaakt van de EnergyLight, voelt u zich al binnen enkele dagen merkbaar beter en energieker. Gebruik het apparaat terwijl u ontbijt, de krant leest, televisie kijkt of aan uw bureau werkt. De lamp kan onder verschillende hoeken worden geplaatst, zodat het licht altijd op uw ogen valt en u zich vrij kunt bewegen.

Compact formaat
Dit compacte apparaat kan op alle tafels of bureaus worden gebruikt en is gemakkelijk te verplaatsen.

Instelbare hoek
Het apparaat kan onder verschillende hoeken worden geplaatst.

Elektronische ballast
Doordat het licht niet flikkert kunt u dichtbij zitten zonder dat u uw ogen te veel vermoeit of hoofdpijn krijgt.

Belangrijke specificaties
Gebruikersprotocol op product
Compact formaat
Instelbare hoek : 0 - 20 graden
Aangenaam, stabiel licht
Scherm met UV-filter

Technische specificaties
Afstand : 20 cm bij 10.000 lux voor 30 min./dag
Ballast : HF-R232TLD
Levensduur van de lamp : 10.000 uren (85% prestatie) uur
Afmetingen (L x B x H) : 18 x 33 x 57 cm cm
Vermogen : 72 W
Gewicht : 3.1 kg
Voltage : (Voeding) 220/230 V
Aan/uit-schakeling
Lamptype : 2PL-L 36 W Philips Bright Light

Standaard specificaties
Aan/uit-schakelaar
Geschikt voor thuis en op kantoor
Medische apparatuur : bewezen gezondheidsvoordelen en gecertificeerd als medische apparatuur overeenkomstig de Europese richtlijn voor medische hulpmiddelen.

boekengek zei

Ha asjeffe, dank voor de tips. Ik heb er al eens naar gekeken, maar die lampen zijn schreeuwend duur! Maar ja, als ik me zoveel lekkerder ga voelen.... dan kan dat er nog wel vanaf. Wat ik al vast wel doe is als ik opsta alle lampen in mijn huis aan doen, dat helpt al een beetje. De theorie over de winterdepressie en de melatomine klopt echt.

Anoniem zei

Heel goed.

Een interessante link nog, die o.a. spreekt van
...Zo kan het best dat een stevige wandeling bij volle zonlicht in de winter het mogelijk maakt dat je de lamp dezelfde dag niet nodig hebt. De wandeling zorgde voor voldoende licht. Tenslotte is wat de natuur aanbiedt nog altijd beter. Je leert zelf omgaan met de ‘zonnetje’ in huis. Je bent voor jezelf altijd de beste leermeester.

bron: www.eurocosmetics.be/sad.html

Unknown zei

Ow, ik vind het juist heeerlijk. 's Avonds lekker binnen, verwarming aan, muziek aan, lamellen dicht... ik houd het zo wel een paar maanden uit!