zondag 15 mei 2005

Gibraltar

Weer terug van een zeer relaxte vakantie in de bergen van Malaga. Van de meegenomen boeken heb ik de beide Wolkers helemaal gelezen, in Oak Island ben ik flink opgeschoten en van de Dodo heb ik ook een flinke hap genomen. Voor mij was het bibliomanische/Büchiaanse hoogtepunt het bezoek op 11 mei aan de staat Gibraltar. Dit piepkleine Britse kolonietje sinds 1704 is een strategisch zeer belangrijke plek. Het CIA factbook meldt:
Strategically important, Gibraltar was ceded to Great Britain by Spain in the 1713 Treaty of Utrecht; the British garrison was formally declared a colony in 1830. In referendums held in 1967 and 2002, Gibraltarians ignored Spanish pressure and voted overwhelmingly to remain a British dependency.


Op de 180 km lange autorit van Malaga naar Gibraltar stond niet één keer het woord Gibraltar op een richtingbord. Dat geeft wel aan hoe de Spanjaarden er over denken: ze ontkennen het en voeren een diplomatieke oorlog met dit stukje Engeland aan de onderkant. Gibraltar, of Gib zoals de inwoners het liefkozend noemen, is echt een belevenis. Niet alleen vanwege de beroemde apen die op de rots vrijelijk rondspringen of de belastingvrijdom (ik kocht er een slof sigaretten voor Euro 12,75, dezelfde kost in Spanje 25,50 en in Nederland 41,50!) maar vooral --voor wie er oog voor heeft-- vanwege de merkwaardige sensatie van een puur Engels land op 6,5 vierkante kilometer in de brandende Spaanse zon en de volkomen aangepaste samenleving, de oude straatjes in de binnenstad, de inspanning die het land moet leveren om dagelijks (!) 14.000 toeristen te ontvangen en ga zo maar door.
Terug gekomen in mijn huis in Utrecht-- de stad waar dus het verdrag gesloten werd dat in 1713 de basis legde voor de huidige staatsrechtelijke situatie in Gibraltar -- blijkt helaas geen enkel boek over Gib in mijn biliotheek te staan. Dat kan natuurlijk niet. De eerste bestellingen heb ik dan ook inmiddels geplaatst. Op Gibraltar wel al wat postzegels gekocht en een geografische kaart. Meer over Gibraltar later en ook over de komende veiling van Boudewijn Büch's boeken op 31 mei in Haarlem. Cheers!

1 opmerking:

Anoniem zei

Het was er inderdaad heel erg mooi en leuk. Heel speciaal. Zeg stuur je me nog een leuke apenfoto?

XXX