zondag 20 januari 2008

Herordenen

's Nachts schuifelt Alberto Manguel door zijn bibliotheek en bezint zich op de ordening van zijn boeken. Een bibliotheek is nooit af, al is alleen al omdat deze voortdurend wordt uitgebreid. Wat moet bij elkaar staan? Welke ordening houd je aan? En wanneer verander je de ordening? Strikte simpele ordeningen als op alfabet of volgens onderwerp voldoen zelden. Zijn trouwens ook veel te complex.
Manguel speculeert er in hoofdstuk 2 'de bibliotheek als ordening' van zijn nieuwe boek De Bibliotheek bij Nacht vrolijk op los. Boekenliefhebbers moeten dit echt lezen! Hij geeft aansprekende voorbeelden uit zowel voorbije eeuwen als uit de praktijk van de hedendaagse boekenverzamelaar, met zijn eigen inmense --en naar ik moet toegeven ziekelijk jaloers makende-- bibliotheek als uitganspunt.


Het afgelopen regenachtige weekeinde bood zeeën van tijd om eens wat te herordenen. Zo heb ik nu alle boeken van de Folio Society bij elkaar gezet op twee planken. Ik had deze boeken eerst voor een deel bij het betreffende onderwerp geplaatst en voor een ander deel gewoon bij 'geschiedenis'. The Greek Myths stond op de plank (Griekse) mythologie en oudheid, The Fatal Shore op de plank Australië en The Mutiny of HMS Bounty op de Pitcairn- en Norfolk plank, om enkele voorbeelden te noemen. De nieuwe ordening biedt volgens mij een veel fraaiere aanblik en ik denk dat boeken zich nu ook zelf gelukkiger voelen.


En zo is er altijd wat te doen in de Bibliotheca Suavis Insula Liber. Dat er nog maar veel regenachtige weekeinden mogen volgen! ;-)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zag (na wat browsen op dit immer fijne blog) bij The Folio Society o.a. dat de "welcoming gifts" voor USA-leden anders zijn dan voor "Other Countries". Ook staan niet alle boeken op elke "landversie" van de site, zoals bijvoorbeel The Birds of America van Audubon (die ik alleen bij USA zie staan). Hebt u hier wellicht ervaring mee? Is het voor "Other Countries" mogelijk om boeken te kiezen uit de hele selectie van The Folio Society, of is dat beperkt op land?

Anoniem zei

Ik zag net op de website van De Slegte dat ze in Arnhem een mooi aanbod Folio-uitgaven hebben. Leuk!