dinsdag 1 januari 2008

Een goede start

Ik heb de jaarwisseling deze keer maar weer eens gelaten voor wat het was, en ben gaan timmeren. Mijn huis is nu zo vol, dat ik nog maar op twee manieren nieuwe boeken kan plaatsen: (1) door andere boeken weg te doen (verkopen) of (2) door inventieve nieuwe plekken te bedenken.
Het eerste doe ik al maar schiet niet erg op. Aan het tweede kon nog wat gedaan worden.
Op de overloop tussen mijn beide boekenkamers had ik nog een plekje van 40 cm breed en 245 cm hoog. Met een kast van 12,5 cm diep zou ik de doorgang niet belemmeren en toch een ideale plek voor pockets kunnen realiseren!
Op oudejaarsdag heb ik timmerpanelen gehaald en op maat laten zagen. Na verder op maat gemaakt te hebben, heb ik de planken en staanders gebeitst, geschuurd en nog eens gebeitst. Vroeg (23 uur*) naar bed, en vanochtend weer vroeg op. Opnieuw schuren en beitsen en toen in elkaar geschroefd. Elf planken met een hoogte van 19 cm en een breedte van 37 cm vormen samen een mooie 4 meter aan boekenruimte. Het resultaat mag er zijn, naadloos geïntegreerd in de ruimte....In 2007 ben ik begonnen met het verzamelen van alle Rainbowpockets (er zijn er al meer dan 800 verschenen) en de eerste 64 staan nu in gelid op de overloop. Hoe heerlijk, hoe kaal ook nog! Wie nog Rainbows kwijt wil kan me mailen. Er passen er nog 143 in deze kast.


---------------------------------------------

Enkele opmerkingen

*) 23 uur naar bed. Een verstandige leefregel. (Normaal ga ik een uurtje eerder.) Ik lees vanmiddag, tijdens het wachten tot de beits gedroogd is, in The Autobiography van Benjamin Franklin, één van de founding fathers -- de stichters -- van de USA. Hij maakt mooie schema's van de dingen die hij wil doen of nalaten in zijn notitieboek en beveelt onder andere aan om:
  • klokke 5 uur op te staan
  • de tijd tussen 5 en 8 te gebruiken voor persoonlijke verzorging, plannen maken en studie
  • van 8-12 te werken
  • van 12-14 te lunchen, lezen en wat administratie te doen
  • van 14 tot 18 uur weer te werken
  • en om 22 uur naar bed te gaan.
De avonduren van 18-22 uur zijn dan "to put Things in their Places, Supper, Music, or Diversion, or Conversation", afgesloten met een "Examaniation of the day." Prachtig schema dat ik iedereen kan aanbevelen!

**) Roken (zie voorgaande blog). Ik ben totaal niet van plan te stoppen met roken. Ik erger me geregeld aan mensen, vooral ex-rokers, die zeggen dat je dat maar beter wél kunt doen. Een reactie die ik op zich wel kan begrijpen. Maar écht schandelijk is het dat de overheid aan de ene kant probeert om het de rokers zo moeilijk mogelijk te maken (= betutteling) terwijl ze anderzijds buitengewoon veel geld verdient aan diezelfde rokers. Het is wetenschappelijk onomstotelijk aangetoond (zie de lemma's over roken -- pp. 280-286 -- in Walter Krämer & Götz Trenkler: Lexicon van hardnekkige misverstanden) dat rokers een positieve bijdrage leveren aan de staatskas en ook helpen om de kosten voor de gezondheidszorg en pensioenen te drukken. Wanneer minister Plasterk besluit om de electronische sigaret te verbieden, is dat uitsluitend uit angst om miljoenen aan accijnzen mis te lopen. (De PvdA is nog nooit een goede raadgever geweest. Wie was er vóór de verkiezingen voor het aftoppen van de topsalarissen? Juist, de PvdA. En wie heeft onlangs de uitvoering van dit voornemen in het huidige kabinet tegen gehouden? De PvdA.)


Verder wens ik alle boekenliefhebbers een zeer inspiratievol 2008. Blijft lezen!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

He...mooi gedaan jochie!!!!

Robert Koopman zei

Mooie kast en die pockets zien er zo zeker prachtig uit.

Even een morbide afsluiting....

Mijn schoonvader heeft 45 jaar gigantisch gerookt. Na de ontdekking van longkanker was hij binnen 6 maanden overleden. De medische kosten waren erg laag, zo laag zelfs dat de staat er echt wel positief is uitgesprongen.
Echt waar, stop met roken als je het kan.
Op die manier wil je echt niet aan je einde komen.....

Ik stoor me echt niet aan rokers, ze moeten het zelf weten.
Maar ik kijk in de toekomst en dat is geen prettig vooruitzicht..

Een collega van me dronk haar biertje en rookte haar sigaretje. "Dan leef ik maar 5 jaar minder!" riep ze altijd. Echter toen het eenmaal zover was met haar 58 jaar was ze binnen 6 maanden overleden. Diep triest om een collega waar je 10 jaar tegenover zat zo te verliezen.

Anoniem zei

Mooi kastje.
Lullig alleen dat die Rainbows in 2formaten verschijnen (en dat ze zo snel verkleuren...)

Fijn '08!
Edwin

boekengek zei

@ Edwin: Met de 2 formaten heb ik rekening gehouden. Dat ze zo snel verkleuren ligt volgens mij niet zo zeer aan het drukken als wel aan het feit dat de meeste mensen ze in het licht zetten (of op het strand lezen). Licht + Boek = De_Dood_Voor_Boeken.
Mooi 2008 ook! ;-)

Anoniem zei

niet om te zeuren hoor, maar ik volg je blog nu al een tijdje en weet dus dat je niet al te lang geleden in dit nieuwe huis getrokken bent. Had je - met inachtneming van jouw aankoopsnelheid wat betreft boeken - niet beter gelijk een huis kunnen kopen waar je 5 a 10 jaar in kan wonen zonder dat de boekenplankruimte op raakt?

Trouwens, die boeken die je wilt verkopen, welke zijn dat?

groet,
Sander L.