woensdag 16 januari 2008

The Four Gospels - mooiste boek van 2007


Vroeger werden boeken gedrukt door middel van loden letters die, met inkt ingerold, tegen een vel papier werden gedrukt. Al leven we dan nu in 2008, de kwaliteit van deze manier van drukken, kortweg boekdruk geheten, is nog altijd ongeëvenaard. Wanneer je in de grootste boekhandels van Nederland, zoals Athenaeum in Amsterdam en Donner in Rotterdam, gaat zoeken naar een boek dat in boekdruk is vervaardigd, zul je het niet vinden. 99,999% van alle boeken wordt nu vervaardigd in offset.

Eén of twee keer per jaar geeft The Folio Society boeken uit die met deze oude techniek worden vervaardigd. Zoals je zult begrijpen is het een arbeidsintensief proces. In december heb ik daar een heruitgave gekocht van The Four Gospels, ontworpen door Eric Gill. Oorspronkelijk verscheen deze uitgave van de vier evangeliën in 1931, maar dat boek doet op veilingen tegenwoordig minstens 15.000 euro. Eric Gill, die leefde van 1892 tot 1940, heeft schitterende lettertypen ontworpen, zoals de Gill Sans, die tot op de dag van vandaag de Londense metro siert, maar ook de Perpetua en de Golden Cockerel Press. Uit die laatste letter is dit boek gezet, met schitterende houtgravures van Gill.

Het boek is gevat in een goudgestempelde linnen cassette, waarin ruimte is uitgespaard voor een begeleidend commentaarboek.
The Four Gospels is gedrukt op 'felt-marked' gevergeerd papier dat speciaal voor deze uitgave is gemalen in de Favini papiermolen in Venetië. Het boek is op klassieke wijze gebonden in Nigeriaans geitenleer, het beste dat er is, en gestempeld in 24 karaat goud op de rug en de drie snedes.
Als je het geheel ziet is het al fantastisch maar als je door het boek bladert is iedere bladzijde een verrukking. Vanzelfsprekend wordt dit boek niet geopend met natte zweterige onbeschermde handen. Witte handschoentjes graag, en daarna genieten. Ik zou nog uren kunnen doorschrijven over alle details van dit boek, maar die tijd is mij niet gegund.

Voor slechts € 464 (iets meer dan duizend gulden) kun je zelf beschikken over dit meesterwerk van boekdrukkunst! Waar wacht je nog op?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

464 euro?! Dan moet ik eerst maar eens (met de hand) wat eurobiljetten gaan drukken...

Anoniem zei

martin, jij moet ongelimiteerde (geld)bronnen hebben als ik dat zo allemaal lees..

boekengek zei

@ Gert: was het maar waar... Maar ik leef zuinig voor de rest en doe niet aan kinderen en dat soort geldvretende hobbies. ;-)