maandag 10 april 2006

3000 plus!

Bij het inruimen van de nieuwe boekenkamer, kwam ik verschillende plankjes elders in huis tegen waarbij bleek dat de boeken die daar op stonden nog niet in mijn database waren ingevoerd. Tussen het sjouwwerk door (het gedoe de afgelopen maanden heeft tot gevolg gehad dat ik mijn rug overbelast heb, waarvoor ik morgen naar een manueel therapeut moet) heb ik die boeken alsnog ingevoerd. Ik schat dat er nog ongeveer 80-120 boeken rondzwerven die hetzelfde vooruitzicht hebben. Plus nog ongeveer 30 boeken die ik al besteld heb maar nog niet ontvangen. Minus 55 boeken die ik momenteel te koop heb staan op boekwinkeltjes (zoek op naam van het boekenwinkeltje: boekengekzolder).
Het voorgaande is een ingewikkelde manier om uit te leggen dat ik gisteren het 3000-ste boek heb vastgelegd, toch wel een vermeldenswaardig feitje! Ik zal het maar niet hebben over mijn wens om te verhuizen naar Zwolle, want dan word ik koud van ellende -- alleen al 80 verhuisdozen met boeken! En 27 boekenkasten!

Vandaag kreeg ik het boekje De Plezierfactor door Felix Eijgenraam met als ondertitel Nut en genot van het boekenschrift. Een nieuwe bezigheid is geboren: het in een schriftje bijhouden van alle boeken die ik lees -- waarbij ik gehinderd word door spijt over het feit dat ik dit niet in 1973 ben begonnen.... En verdorie, enkele van die boeken uit begin jaren 70 zoek ik nog steeds -- alleen weet ik niet meer hoe ze heetten.
Tja, de 40 gepasseerd en het geheugen begint in de steek te laten. Hoe optimaliseer ik die harde schijf in mijn kop?

1 opmerking:

Jan Anton Brouwer zei

Ha Martin,
Dank voor je vriendelijke reactie(s) op mijn boekenlog & van harte dat je de Plezierfactor hebt weten te bemachtigen. Ik zal proberen de komende dagen eens tijd vrij te maken om in mijn log dieper in te gaan op mijn boekenschrift. Maar ja, de tijd... Loop alweer twee gelezen boeken achter, enzovoort. Maar ik ben mijn belofte niet vergeten. Op zich is mijn indeling in mijn boekenschrift heel eenvouding: kolom nummering (nummer per jaar & doorlopend; dus bijvoorbeeld 15-456 betekent 15e boek dit jaar en 456e sinds start boekenschrift), daarna kolom data van start en einde waartussen ik het boek las (waarbij als je meer boeken tegelijk leest het uitlezen van een boek de chronologie in het schrift bepaalt), daarna schrijver & titel en wat je van het boek vond, en tenslotte waardering (waarbij ik een sterrensysteem tot 3 sterren hanteer, en soms smokkel met halve sterren, dus eigenlijk een waardering met een schaal van 5). Binnenkort een visualisatie van het geheel.
Groet! Jan Anton