donderdag 20 april 2006

Een nieuw Boudewijn Büch pareltje

Vandaag ben ik in het bezit gekomen van een waarlijk uniek item. Het staat inmiddels op de website van het Museum, maar ik wil het jullie ook niet onthouden!

In het seizoen 1997-1998 hield Boudewijn een tournee langs 29 Nederlandse theaters met de voorstelling "Een avondje Televisie". Op 31 maart en 1 april 1998 waren er twee voorstellingen in Diligentia, Den Haag die werden opgenomen voor televisie. De show werd uitgezonden op 13 februari 1999.

In zijn dagboek 1998 (Een boekenkast op reis) schrijft BB hierover uitgebreid, o.a. "Optreden 's avonds voor de pauze zeer matig, erna een stuk beter" (p. 119, over 31 maart) en "Geef bijna twee uur vlam & vuur ­ een van mijn beste optredens ooit en juist dit wordt opgenomen! (...) Bij wijze van uitzondering blijf ik met de mensen van het Nederlands Omroep Productie Bedrijf (NOB) en de Vara-mensen wat na drinken!" (p. 120, 1 april).

Voor deze 2 opnamen is uiteraard een draaiboek gemaakt en deze heb ik nu via eBay gekocht. Het gaat om een draaiboek van 30 pagina's op lichtgroen papier plus kaft dat gedetailleerd de voorstelling volgt en alle aanwijzingen bevat voor de 4 camera's, het geluid en het licht. Het is een standaard opgezet en uitgevoerd draaiboek in een vorm die ik goed ken omdat ik in mijn bedrijf jarenlang draaiboeken voor de EO heb gereproduceerd.

Ik ben enorm opgetogen over deze bijzondere aanschaf, waarvan vermoedelijk hooguit nog maar enkele exemplaren bestaan, misschien is dit zelfs nog het enige exemplaar: meestal worden draaiboeken na de opnamen en de post-productie weggegooid. Het draaiboek is waarschijnlijk gemaakt in een oplage van 15-20 exemplaren.

Ach, wat ben ik gelukkig vandaag!

6 opmerkingen:

Unknown zei

Gefeliciteerd!
Mag ik vragen wat je betaald hebt? (Ik volg de BB-veilingen zelf niet meer).

boekengek zei

Tachtig euries...

Anoniem zei

Is een hoop geld maar valt voor zoiets unieks toch ook wel weer mee.
Ik volg al die BB-veilingen nog altijd op de voet maar deze heb ik blijkbaar over het hoofd gezien.

Ben nu druk bezig, leuke woordspeling, om alle drukken van "de kleine blonde dood" te vinden en kopen. Wat heb je eraan? Niks natuurlijk maar een mens moet wat.

Unknown zei

Inderdaad een redelijke prijs voor zo'n unicum, zeker als je bedenkt wat sommige reguliere uitgaven opbrengen.

boekengek zei

@ Robèrt, alle drukken van DKBD, dat is nogal wat. We zijn inmiddels aan 27 geloof ik...

Anoniem zei

Dat maakt de zoektocht naar al die drukken juist zo leuk. Of het er nu 26 of 27 zijn maakt me niet zoveel uit, die drukken zijn vast te vinden. Nee, dan druk 4 of 7 of 12, zoiets is pas moeilijk te vinden.