dinsdag 18 april 2006

Gekke jongen, wijze man

Tja, nu Reve dood is krijg ik toch weer last van een bepaalde gekte. Ik heb circa 40 boeken van Reve. Daarnaast een fors aantal boeken óver hem of boeken en tijdschriften waaraan hij heeft bijgedragen. Toen ik de afgelopen week de literatuurkast begon op te ruimen kwam ik al die zielige Reve-tjes weer tegen. Veel daarvan verkeren inmiddels in slechte toestand: verkleurd, kromgetrokken, onder het stof, rook-aanslag -- het is werkelijk niet fraai hoe deze kleine Reve-collectie er bij staat. Vandaag heb ik het primaire werk maar eens in een kratje gestopt en meegenomen naar mijn werkkamer om ze eens grondig te kunnen inventariseren."Wat heb ik, wat heb ik niet?" En wat is zo slecht dat er beter een nieuw exemplaar kan worden aangeschaft? Want ja, nu hij dood is vind ik het opeens belangrijk om de auteur waarvan ik tientallen jaren zo genoten heb -- al was het alleen maar zijn priamire werk -- enigszins volledig te hebben. Mijn eerste bewuste Reve schafte ik aan op 25 februari 1981, het was Nader tot U en de laatste op 9 september 1992, Brieven aan mijn lijfarts. Daarna kocht ik nog 2 boekjes in de opruiming maar die tellen niet mee.
Nu heb ik dat verzamel-virus weer. Ik hou het dit keer echter netjes: beperk me tot het primaire werk, vervang hier en daar wat boeken die in een te slechte toestand verkeren en dat is het dan. Met een weekje of 4 is dat zaakje wel geklaard denk ik. Het aanbod op eBay is zeer ruim en de prijzen zijn laag. Of, om Gerard Reve te spreken, een huisvrouw of arbeider kan het aanschaffen.
Voor de lezer is dit hoogstwaarschijnlijk allemaal flauwekul, maar voor mij is dit een verplichting aan mijn bibliotheek. Ben ik gek? Graag een antwoord...

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik denk niet dat de lezers van je blog dit gek zullen vinden. Sterker nog ze vinden het eerder *normaal* dat je dat doet.

Nog sterker, ik heb nooit iets gelezen van Reve (ja, ik weet het, het is een schande) en zelfs ik denk erover om wat van zijn werken aan te schaffen....

Anoniem zei

ja

boekengek zei

@ Robèrt: Nooit iets gelezen van hem? Ongelooflijk... Als ik jou was zou ik het hierbij laten; kun je over 5 jaar bij Barend & Van Dorop een uniek verhaal vertellen... Grapje. ;-)

Anoniem zei

De bundel met brieven tussen Reve en Van Oorschot is werkelijk een aanrader. Overigens heb ik dit blog ooit ontdekt toen ik op zoek was naar Houellebecq.

Anoniem zei

@boekengek: Ik zie me al zitten daar aan tafel, met witte handschoenen aan, allemaal Reve boeken die ik nooit gelezen heb..

Maar door een gesprek met iemand die alle drukken van "De avonden" spaarde ben ik dit ook gaan doen met "De kleine blonde dood".

Unknown zei

Ik vind 'De Avonden' een prachtboek, maar ik waag me verder maar niet aan Reve. Voor ik het weet, heb ik er wéér een verzamelonderwerp bij!

Anoniem zei

Je bent niet gek.
Lees met belanstelling je blog, vind het leuk en herken een hoop. Kocht overigens niet lang geleden het complete verzamelde werk van Reve bij de Bijenkorf voor slechts 80,-! Ben je in 1 keer klaar