maandag 7 juni 2010

Oogst van de Zwolse Boekenmarkt 2010

In een zinderende hitte heb ik zondag de Zwolse Boekenmarkt 2010 af gelopen. Het was zó drukkend warm dat er maar weinig bezoekers waren -- voorwaar een genot!

Ik heb namelijk aan niets zo'n hekel als me tussen allerlei lijven te moeten dringen wanneer ik een boek, dat ik van een afstand al als interessant had gespot, nader wil beschouwen en vastpakken, maar dat dit niet kan omdat de onvermijdelijke zeurkeus (v) me de weg verspert en de standhouder vraagt naar een of ander bekend kinderboek en meteen een verhaal afsteekt waarom ze het al zo lang zoekt en hoe zeldzaam het wel niet is. "Eerst zelf kijken, mop," denk ik dan, "en daarna pas vragen!"

Het kan ook een ultradomme of arrogante (m) zijn natuurlijk, zoals de man die --bij een stand aangekomen waar uitsluitend literair werk en kunst ligt uitgestald-- meteen vraagt: "heeft u ook boeken over munten en bankbiljetten?". Hiervan had ik dus allemaal geen last. Op laatstgenoemde man na dan, die van de antiquaar na 5 seconden het korte antwoord kreeg: "Nee!". Die vijf seconden had de antiquaar niet nodig om in zijn geheugen na te gaan of hij dergelijke boeken wel had, maar om de 'klant' te fixeren op zijn eigen stupide vraag en hem af te serveren met terechte onbeleefdheid. Prachtig! (Wie van dit soort verhalen smult leze de winkeldagboeken van de heren van Hinderickx & Winderickx.)

Maar ik wijd uit. Op de markt aangekomen pinde ik eerst € 200 in coupures van € 10 en € 20 om het de handelaren makkelijker te maken om te wisselen. Daarmee moest ik het doen.
Van het plan om Privé Domein en Russische Bibliotheek te gaan kopen kwam niets terecht.  Het eerste werd erg weinig aangeboden en dan nog in slechte kwaliteit (of ik had het al). Het tweede heb ik van afgezien omdat ik niet weet welke delen uit de veiling nog naar me toekomen. Hier is de oogst:Ik ben heel tevreden over mijn aankopen:
  • de eerste druk in het Nederlands van het verslag dat Howard Carter schreef over zijn ontdekking van het graf van Tut-Anch-Amon (uit 1924, heel fraai uitgeven in 2 delen en in perfecte staat). Behoorlijk zeldzaam tegenwoordig en voor een spotprijs gekocht
  • een goed gemaakt pop-up boek over architectuur (voor de pop-up boekenverzameling)
  • twee in perfecte staat zijnde PD's voor een goede prijs
  • vier Rainbowpockets ten behoeve van de verzameling. Ongelooflijk dat veel handelaren er € 3-5 per stuk voor durven te vragen; ik had deze voor € 1,50 tot € 2,50, wat een normale prijs is (of zou moeten zijn)
  • een vanwege de foto's en kleurenlitho's zeer fraai maritiem boek uit 1914 (rechtsonder op de foto)
  • een map met 30 zwart/wit reproducties van Henri Matisse (Parijs, 19..?)
  • niet afgebeeld, maar wel bijzonder: Justus Perthes' Atlas Antiquus, ca. 1897, 10x17,5 cm, mooie lithografie.
Na drie uur boekenmarkt snakte ik naar koelte en ben ik 'm gepeerd. De fietstocht naar huis (wind door mijn haar) duurde nog nooit zo kort.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

De Zwolse boekenmarkt bezoek ik niet meer vanwege de uiterst koude, kille, gereformeerde sfeer die er altijd heerst.Bah,geef mij Deventer maar.

Koen zei

Als het goed is zie ik daar Privé-Domein van Barbellion. Die heb ik niet maar ken ik wel, mooi deel! Veel plezier ermee!

gr,

Koen

Belinda zei

Als ik had geweten dat er een boekenmarkt in Zwolle was dan was ik er zeker heen gegaan, woon zelf op de veluwe was dus dichtbij geweest

Anoniem zei

Beste,

Zou het mogelijk zijn om de 2 boeken van Tut-Anch-Amon over te kopen?

Met vriendelijk groeten

boekengek zei

@ Anoniem: Ik verkoop mijn set niet, ben er veel te blij mee ;-)
Op Antiqbook.com staat een set te koop voor € 159 maar dat moet elders goedkoper kunnen, denk ik. Succes!