woensdag 12 mei 2010

De een z'n dood....

Hoewel de titel van deze blog misschien een beetje wrang is, gelet op het feit dat vandaag in Tripoli mogelijk 61 Nederlanders om het leven kwamen bij een verschrikkelijk vliegtuigongeluk, wil ik het over de dood van twee anderen hebben.

Kees Fens, literair criticus bij de Volkskrant, overleed een kleine twee jaar geleden. Op 18-21 mei komt bij veilinghuis Bubb Kuyper zijn boekenbezit onder de hamer (samen met de boeken van een aantal andere overleden verzamelaars).
Ik heb aardig wat 'lots' geselecteerd om op te bieden (in totaal zo'n honderd boeken) en zojuist mijn biedingen aan het veilinghuis doorgegeven. Ik ga natuurlijk niet zeggen waarom het gaat, maar ik heb goede hoop dat ik succesvol zal zijn!

Een andere recent overleden boekenverzamelaar is Michaël Zeeman. Zijn bezit is gisteren en vandaag geveild bij Burgermans en Niermans in Leiden.
Michaël Zeeman, ik heb eerder over hem (kritisch) geschreven in mijn blog, bezat in zijn huis in Rome maar liefst 40.000 boeken. Dat is 8 keer zoveel als ik heb en 2,5 keer zo weinig als Boudewijn Büch had. [Om een indruk te geven: voor de huisvesting van 40.000 boeken heb je, als je alles in boekenkasten plaatst, circa vijftien tot twintig standaard Nederlandse slaapkamers nodig!]

In de eerste veiling kwam Zeeman's non-fictie bezit aan bod. Ik heb hierin echter helemaal niets kunnen vinden waar mijn interesse naar uit zou kunnen gaan. Het wachten is dus op de volgende veiling, waarin de fictie aan bod komt.

We zullen zien of er boeken van Kees Fens (en eventueel later ook Zeeman) naar mijn bibliotheek zullen toevloeien.

Inmiddels zijn al mijn kasten echt mééga-vol. Ik zoek naar oplossingen: moet mijn slaapkamer er aan geloven? Moet ik boeken gaan stapelen op de vloer?
Michaël Zeeman kon alleen nog bij zijn bureau komen via smalle kronkelpaadjes tussen zijn op de vloer opgestapelde boeken door (zijn necrologie op de website van het NRC spreekt hierover boekdelen!).

Ik wil niet leven als MZ, hoezeer boeken ook mijn leven beheersen. Ik wil namelijk ook gewoon een vrouw kunnen ontvangen mijn huis zonder dat zij over stapels boeken struikelt.

De een zijn dood....

4 opmerkingen:

Perkamentus antiquarius zei

Er zat 12 mei jl. niets van Zeeman bij... sterker nog, de 'highlights' kwamen niet uit zijn collectie.

Anoniem zei

Ik denk dat boekengek verdwenen is met de noorderzon??
Leuke blog elke twee maand een artikel.

boekengek zei

@ Anoniem: in het gezelschap der cynici heb ik in jou een ware medestander gevonden!
Knipoog ;-)

Friso zei

Is de veiling nog een beetje naar wens verlopen Boekengek? Ik mag zelf niet klagen met een mooie aanvulling op mijn Baskerville-serie.