woensdag 5 mei 2010

Boeken over boeken

Ik was de laatste maand enorm druk met mijn werk. Wanneer ik dan thuis kwam, na een dag van 14 uur, was ik meestal zó uitgeput en leeg dat ik niet meer aan nieuwe woorden toe kwam. Dat verklaart deze lange blogstilte.
Deze zeldzame (want eens in de 5 jaar) vrije bevrijdingsdag grijp ik aan om wat te schrijven....

... want ik schaf nog steeds boeken aan en lees -- vooral in de trein. Vier recent gekochte en gelezen titels over de liefhebberij voor boeken kan ik jullie van harte aanbevelen.

Een Amerikaans schrijvers-echtpaar, Lawrence en Nancy Goldstone, besluit op een gegeven moment om maar eens boeken te gaan verzamelen. Hun hilarische en leerzame eerste stappen op boekenaankoopgebied staan in hun in 1997 verschenen boek Used and Rare: Travels in the Book World opgetekend. Het leest als een tiet en is voor mij zeer herkenbaar. Bij voorbeeld je eerste domme vragen aan een door de wol geverfde antiquaar. De eerste keer dat je een boek koopt van zeg meer dan $ 50. En dan een voor $ 100. En wat je je aanvankelijk niet kon voorstellen dat je het ooit zou doen: een boek van een paar honderd! Enfin.... heel herkenbaar.

Dan twee bladerboeken om bij te watertanden, allebei boordevol foto's van interieurs waarin boeken een hoofdrol spelen.

Decorating with books. Prachtige foto's en tips over waar en hóe je (nog meer) boeken in je huis kan onderbrengen zodat het ook nog een plezier is om naar te kijken.Van slaapkamer tot toilet, van trappenhuis tot --ow gruwel -- keuken! Ik bestelde het bij amazon.co.uk en betaalde niet meer dan € 21,06 incl. verzendkosten voor dit gebonden boek.

Het andere boek heet Books do furnish a room en vind ik net iets fraaier dan de vorige, vooral omdat de interieurfoto's meer spectaculaire verzamelingen laten zien. Eveneens gebonden en met stofomslag en bij voornoemde website (link naar het het boek) voor slechts € 20,39 bij mij thuis bezorgd.
Ik jat één foto uit  dit boek om je een indruk te geven:Tot slot over naar 'Holland'. Een 100% Nederlands boek is Geschiedenis van de Nederlandse bibliofilie: Boek- en Prentverzamelaars 1750-2010 van Piet J. Buijnsters. Deze tot de éminence grise behorende kenner van het antiquarische boek schreef eerder de Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat.
Dit fraai uitgegeven boek van 511 pagina's is echt een must have voor verzamelaars. De uitgever is Vantilt in Nijmegen (die trouwens grossiert in mooie boeken voor boekenliefhebbers).
Ik moet wel zeggen dat ik af en toe onaangename jeuk krijg van Piet J's geschrijf. Hij verkeert kennelijk gaarne in de wereld van akelig veel verdienende ex-industriëlen / ex-bankiers / ex-artsen en andere heren die met een gouden lepel in hun bek geboren zijn. Het aardappel-in-de-keel gehalte is duidelijk aanwezig. Wat niettemin beklijft is een uiterst waardevol boek, mede dankzij het uitstekende register, de noten en de bibliografie.
De hoofdstukjes waarvan ik het meest genoten heb waren die over de verzamelaars Ayolt Brongers, Arnold Heertje en Boudewijn Büch. Advies: kopen!

Mijn bevrijdingsdag van 2010 was deze bijdrage: bevrijd van de angst niet meer te kunnen schrijven over wat me bezig houdt na een stilte van 4 weken.
Bevrijdende Zucht!

4 opmerkingen:

Erwin zei

Welkom terug.

Robert Koopman zei

Ik had je al gemist en ben nu zelfs een week te laat :-)

Bibliofilos zei

Wat domineren de boeken heerlijk die kamer! Ik zou er zó willen wonen!

boekengek zei

@ bibliofilos: fijn weer van je te horen. En wees altijd welkom om eens hier te komen kijken ;-)