zaterdag 10 april 2010

Smolensk

Weinig Nederlanders zullen tot vandaag hebben gehoord van de Russische stad Smolensk. Tot vanochtend het vliegtuig neerstortte met daarin de Poolse president Lech Kaczynski en een groot aantal andere leden van de Poolse elite. Een heel treurige gebeurtenis die nog lang zal doorwerken in de toekomstige geschiedenis van Polen.

Wat heeft dit met deze boekenblog te maken?

Ik bezit een boekje over Smolensk, een reisgids. Uitgegeven door de propaganda-uitgeverij Progress in 1982 toen deze stad nog tot de Sovjet-Unie behoorde.


Ik verzamelde alle stedengidsen van de USSR die ik kon krijgen, wat niet zo moeilijk was want ze werden door De Slegte aangeboden. Sommige delen hadden achterin zelfs een losse kaart, zoals ook het deel Smolensk (foto boven). Op zaterdag 7 juni 1986 kocht ik het voor fl. 4,95. Begin jaren tachtig was ik nog overtuigd, zij het 'kritisch', communist en kocht en las me suf over de Sovjet-Unie. Ik deed zelfs een cursus  Russisch bij de LOI. (Ik kan het nog steeds een beetje lezen, wat best handig is.)

Er zijn nog 197 boeken over dit onderwerp in mijn bezit (een deel verkocht ik eerder via Boekwinkeltjes.nl). Veel boeken zou ik alsnog zonder problemen weg kunnen doen. Op sommige boeken na dan zoals het verzameld werk van Lenin en de reisgidsen -- want die laatste waren voor die tijd moderne uitgaven. Plus de propaganda: die behoud ik omdat het historisch interessant materiaal is en intussen de status van zeldzaamheid heeft bereikt, aangezien veel van deze uitgaven na de omwenteling zijn vernietigd/weggegooid.

Terug naar de ramp van vandaag. Die zal in de nabije toekomst worden opgenomen in alle boeken over vliegtuigrampen. Er zullen ook boeken geschreven worden over alleen déze ramp. Op Discovery Channel komen reconstructie-documentaires. Er zullen complottheorieën ontstaan [dat is vast al aan de gang] en ook dáárover zullen boeken verschijnen -- waarschijnlijk geschreven door zielige chaoten van het type: man, alleenstaand, 40-50 jaar oud en lijdend aan een ernstige vorm van obesitas vanwege alle uren die zij aan de computer hebben doorgebracht met Coca Cola, pizza's en chips als troost....

Maar schrijver dezes (man, alleenstaand, leeftijd 40-50 jaar en in tegenstelling tot het complottheorie-type slank en een Cola-hater) zal een close eye houden op al die toekomstige boeken en u daarvan dapper op de hoogte houden. Voor zover het iemand interesseert natuurlijk.....

2 opmerkingen:

Robert Koopman zei

Mij interesseert het wel degelijk dus ga vooral door met het plaatsen van berichten over dit onderwerp.

Waarom zat de complete Poolse top in één vliegtuig vraag ik mij af.
Zijn daar geen richtlijnen voor?
Het is een echte ramp voor Polen.

Edwin zei

idd leuke berichtgeving dit.
Smolensk kom je vaak tegen in de verslagen van Napoleons Russische veldtochten en was ook een belangrijke plaats aan het Oostfront van Hitler.