woensdag 13 mei 2009

Zwakte


Allerlei onderwerpen voor een nieuwe blog tollen door mijn hoofd. Het zojuist bij uitgeverij Aspekt verschenen boek "Martin Ros vijftig jaar op wacht: schetsen over een boekenfanaat" over mijn grote katholieke boekenheld meneer Ros, schreeuwt bij voorbeeld om aandacht. Ik heb het gisteren na ontvangst meteen uitgelezen. Op zich is het al vrij bijzonder dat er een vriendenboek wordt uitgegeven over een levende schrijver/uitgever. Nog meer bijzonder is dat er in dit boek naast talloze loftuitingen ook kritische, soms zelfs nare woorden te lezen zijn over het lijdend voorwerp. Daar zou ik wel een paar vragen bij willen stellen...

Eén van de vroegste landkaarten van de Britse eilanden gaat door het leven als de "Angliae Figura" (ca. 1530) van koning Henry VIII (1491-1547). Onlangs werd deze kaart op schitterende wijze bibliofiel uitgegeven door de Folio Society. Sinds een week heb ik hem in mijn bezit en ik zou er graag avondvullende essays aan wijden.


Dan zijn er nog allerlei andere boeken die ik recent gelezen en/of aangeschaft heb. Wat zitten er juweeltjes tussen! Maar waarom schrijf ik er dan niet over?
  • tijdgebrek
  • prioriteitgebrek
  • bedrijf slokt alle energie op
  • hoofd=vol
Hebt medelijden met deze boekengek die zóveel wil maar het, in tegenstelling tot Martintje Ros, maar niet uit zijn pen krijgt. Of zoiets.

6 opmerkingen:

Ik ben gelukkig als jij het ook bent zei

Doen! Martin.
Ik ben vanochtend veel te vroeg opgestaan en heb zojuist een nieuwe weblog aangemaakt. Zomaar, omdat ik energie in wil stoppen, omdat het me vreugde geeft.

boekengek zei

Dat is mooi gezegd: "omdat ik er energie in wil stoppen, omdat het me vreugde geeft".
Tja, daarom stop ik ook heel veel tijd in de vervolmaking van mijn bibliotheek: alles goed beschrijven, alle omslagen scannen... Absoluut nutteloos maar zeer vreugdevol!

Anoniem zei

Martin, Hoe is het met de virtuele Bibliotheek van BB? Werk je daar nog wel eens, ik ben zo bang dat het enigzins verwaarloosd wordt ;-)

En heb jij bijna álles van Boudewijn Buch's werk, daar ben ik beniewd naar, zelf wil ik van hem hebben wat ik goed vind, de rest gaat weer weg.

Leo

boekengek zei

@ Leo: ja, die website is ook zo'n project dat om aandacht schreeuwt. Het probleem is voor een deel technisch...
Ja, ik denk dat ik bijna alles van BB heb, behalve dan de bibliofiele uitgaven. Waar je afstand van wilt doen kun je me natuurlijk altijd aanbieden, ben benieuwd! boekengek apestaartje persis punt nl.
Groet!

Anoniem zei

Martin,

Ik heb vrijwel alleen nog secundair werk, alleen nog de hele wereld in vitrinekast.
onlangs kon ik de hand leggen op een mooie eerste druk eilanden en blauwzee (met buikbandje) en heb ik mijn 'oude' mindere van de hand gedaan.

en ik heb geen bibliofiel werk

Grt Leo

Anoniem zei

Herstel: secundair werk dat weg mag. ik heb nog genoeg goed werk van BB om te houden hoor ;-)

Weet jij trouwens wie er van de Nederlandse schrijvers het meest verzameld wordt?
Ik zou dat wel eens willen weten.