woensdag 11 februari 2009

Richard Nixon

Waar was u op vrijdag 9 augustus 1974?

Ik weet het nog. Het was in de namiddag, ik was thuis gekomen van school. Ik was alleen met mijn moeder in huis (zij stond links van mij, een portable transistor radio van Philips stond op de rand van het dressoir tussen haar en mij in) toen het bericht via deze radio door de huiskamer klonk: Richard Nixon, president van de Verenigde Staten, is afgetreden.

Gek dat ik dat nog weet. Ik was bijna dertien, maar ik had toen al een enorme nieuwshonger en interesse in de wereldgebeurtenissen opgevat. De oorlog in Vietnam die door Nixon beëindigd werd had ik gevolgd. En ook het Watergate schandaal dat tot zijn aftreden leidde. Tja, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn!

Ik heb nadien altijd sympathie voor Nixon gehouden. Waarschijnlijk omdat het een 'geslagen' man was, iemand die - hoewel zeer succesvol in zijn buitenlandse politiek - een deuk had opgelopen. Ik héb gewoon iets met mensen die net niet perfect zijn. Net zoals met mooie-dingen-met-een-vlekje. Het vlekje maakt het echter...

Vandaag kreeg ik een stukje van Richard Nixon in huis, namelijk zijn memoires. Voor het eerst uitgegeven door Grosset & Dunlap in 1978 in een genummerde oplage van 2500 exemplaren. Gebonden in leer, goud op de snedes (niet perfect trouwens) en voorzien van een echte handtekening. Ik kocht het vorige maand op eBay.
In dit boek van meer dan 1.000 pagina's ontkent Nixon trouwens nog steeds zijn schuld wat Watergate betreft, maar dat doet er wat mij betreft niet meer toe. Ik heb opnieuw een president -- gesigneerd -- aan mijn bibliotheek toegevoegd - en dat had ik 35 jaar geleden nooit kunnen bedenken!


Nixon leeft niet meer; hij overleed op 22 april 1994.

2 opmerkingen:

boekengek zei

En niemand die weet waar hij of zij rond die datum was?

Anoniem zei

Ik was als 12 jarige op zomerkamp met de verkenners (Scouting, toen nog padvinderij geheten). Het nieuws klonk uit een krakerige transistor radio (Veronica 192 meter, Hilversum 1 ... meter). Het maakte toch wel indruk in de droge, warme en zanderige Brabantse bossen.