donderdag 20 maart 2008

Kristien Hemmerechts

Nee, ik koop niet alleen boeken, ik léés ook! Steeds meer zelfs. Op dit moment leg ik de laatste ogen aan een bundeling korte verhalen onder de titel Zegt zij, zegt hij van de Vlaamse auteur Kristien Hemmerechts (*1955). Fascinerende verhalen, in een heel bijzondere stijl waarvan ik geen ander voorbeeld ken in de Nederlandse literatuur. Verhalen waarin vrouwen centraal staan die in zichzelf gekeerd lijken, heel lichamelijk, dromerig, op het mystieke af. Prachtig om te lezen.

Hemmerechts heeft enorm veel geschreven en de recensies zijn wisselend. Maar ik ben zó nieuwsgierig naar meer dat ik vandaag via bol.com nog 5 boeken van haar heb besteld. Waaronder een gesigneerd exemplaar (ik kan het niet laten...).
Haar eerste huwelijk was met Herman de Coninck, een moeilijke, zwaar alcoholische, Vlaamse dichter. Ik heb De Coninck één keer ontmoet (ik denk rond 1988) en toen een tijd met hem staan praten. Er was geen touw aan vast te knopen. Hij sloeg me voortdurend op de schouders en morste zijn bier over mijn borst. De Coninck overleed in 1997, 53 jaar oud. Wikipedia meldt:

In 1997 bezweek de dichter aan een hartstilstand in het bijzijn van enkele andere vooraanstaande dichters (o.a. Anna Enquist en Hugo Claus) terwijl hij op weg was naar een congres in Lissabon. Op het trottoir in Lissabon waar Herman de Coninck stierf is een tegel geplaatst met zijn naam, geboorte- en sterfdatum.

Met deze wetenschap gaan de verhalen van Hemmerechts nog meer leven. Bij de bestelde boeken is ook het boek Taal zonder mij wat zij schreef over haar overleden man. Ik kijk er naar uit.


Taal zonder mij<br>Kristien Hemmerechts
Taal zonder mij
Kristien Hemmerechts
Heb jij ook wel eens iets van Kristien Hemmerechts gelezen, en zo ja, wat vond je er van? Ik ben heel benieuwd naar reacties.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

"Taal zonder mij" is één van de beste boeken ooit geschreven in ons taalgebiedje.

Edwin

Occy zei

"Taal zonder mij" is erg de moeite, maar dat heeft dan weer veel met de anekdotiek rond De Coninck te maken. In ander werk van haar raakte ik nooit voorbij pagina 70. Het zal wel aan mij liggen ...

Anoniem zei

Ik ben ooit begonnen aan 'Een jaar als (g)een ander', maar ben maar tot in de helft geraakt. Heb me sindsdien niet meer laten verleiden door KH. Er zijn zoveel prachtige boeken. Ze viel me wat tegen... Maar zoals Occy ook zei: 'Het kan aan mij liggen.'

Anoniem zei

De taalcontemplatie van KH (en haar vader) in 'Een jaar als (g)een ander' vind ik anders ijzersterk hoor.

Edwin

boekengek zei

Leuke reacties. Ik ben inmiddels wat verder met lezen en begrijp ook wel reacties van mensen die er niet doorheen komen. Ik sla ook bladzijden over. Volgens mij is KH sterker in korte verhalen dan in romans. Maar ik houd mijn definitieve oordeel over voor later, als ik meer heb gelezen.