zondag 9 maart 2008

Gesigneerde boeken

Waarom is een boek met de handtekening van de schrijver zo aantrekkelijk voor bepaalde bibliofielen? Ik vermoed dat het te maken heeft met het op deze manier lijfelijk aanwezig zijn van de schrijver in het boek. Een tweede reden ligt in de veronderstelde meerwaarde: een door de auteur gesigneerd boek zou meer 'waard' zijn dan een ongesigneerd exemplaar.

Dat laatste is zeer betrekkelijk. Wie wel eens op de Internationale Büchdag geweest is (waar steevast een stuk of vijf nieuwe boekjes worden gepresenteerd) weet dat een ongesigneerd boek vele malen zeldzamer is dan een gesigneerd exemplaar.

Daarnaast heb je het verschijnsel van de boekhandel-signeersessies. Ik ben niet iemand die in de rij gaat staan als een schrijver zijn boeken aldaar signeert. Ook in dit geval is de zeldzaamheid (of waarde) van dergelijke boeken nihil. Toen Bill Clinton eind vorig jaar zijn laatste boek signeerde bij Donner in Rotterdam stonden duizenden mensen op de stoep. En hij signeerde niet alleen bij Donner maar ook in tientallen andere steden in Europa en Amerika. Voor de individuele bezitter van zo'n boek is het natuurlijk een thrill om er een te hebben, maar waarschijnlijk nog meer om zo'n beroemd iemand ontmoet te hebben, al was het maar gedurende een paar seconden.

De toevallig gesigneerde boeken zijn denk ik de leukste. Samen met de speciale gesigneerde edities in een gelimiteerde oplage. Die hebben de meeste verzamelaarswaarde aangezien ze het lastigst te bekomen zijn of er een behoorlijk prijskaartje aan hangt.

Ik bezit niet veel gesigneerde werken. Een paar (4) büchjes, drie Reves, één Mulisch. Alleen voor Reve ben ik ooit in de rij gaan staan, op 12 november 1983 - maar dan wel met een boek dat op zich al zeldzaam is, namelijk "Drie Toespraken" (genummerde editie van 250 exemplaren); van dit boek schat ik dat er niet meer dan 5 of 10 bestaan met een opdracht.


Bij uitgeverij Easton Press heb ik tot nu toe de meeste gesigneerde boeken gekocht:
  • Keeping Faith van Jimmy Carter
  • The Hornet's Nest, ook van Jimmy Carter
  • Crisis, van Henry Kissinger
  • Apollo 13 van Jim Lovell, bijna op de maan
  • A Memoir van John Glenn, de oudste man 'in space', aan boord van de Space Shuttle Discovery.
(Henry Kissinger diende onder de presidenten Nixon en Ford in de tijd, circa 1973, dat ik me hevig voor politiek begon te interesseren; daarmee is hij voor mij een symbool van de Amerikaanse macht. Kissinger leeft nog steeds, hij wordt op 27 mei 85 jaar oud. Zijn handtekening zette hij 8 september 2004 voor mij. Ik ben er nog steeds erg blij me. Het boek kostte mij 92 euro.)

Van oud-president Gerald Ford bezit ik een gesigneerde foto.

Op de Nacht van de poëzie in Vredenburg Utrecht van 1983 beschikte ik over een pasje waarmee ik naar de artiestenfoyer kon gaan. Die nacht zal ik niet licht vergeten. Met in de hand de poëziebundel die op deze jaarlijks terugkerende avond traditiegetrouw wordt uitgegeven waarin van elke deelnemende dichter één gedicht staat, heb ik me tussen de dichters gestort.
De meesten waren lichtelijk tot zwaar beschonken, om niet te zeggen totaal laveloos (Simon Vinkenoog). Ik liet mijn bundel signeren door Remco Campert, Rutger Kopland, Tom Lanoye ("O hangende tuin van Babylon" schreef hij er in), vlaming Marcel van Maele (met een onleesbare zwaar bezopen opdracht), Adriaan Morriën, met wie ik en half uur lang heb gepraat, een uiterst beminnelijke man, en opnieuw Harry Mulisch met een gesprekje van 1 minuut.

Ik was zeer varrast toen ik in 2005 het boek Old Fourlegs van J.L.B. Smith (eerste druk uit 1956), over de ontdekking van de Coelacanth uit Zuid-Afrika kreeg opgestuurd. Op zich al een zeldzaam boek, maar het bleek tevens gesigneerd door JLB himself! Ik koester het.

Mijn laatste aanwinst is de biografie die de vrouw van Elvis Presley, Priscilla Beaulieu Presley over Elvis schreef: Elsiv and Me. Een Easton Press editie, gebonden in leer, 22 karaat goud stempeling, afijn u kent dat wel. Door onachtzaamheid heb ik er te veel voor betaald, zo'n 120 euro.


Ook onlangs ontvangen is een gesigneerd exemplaar van Edmund Hillary's High Adventure, zijn boek over de eerste beklimming van de Mount Everest. Van Hillary, op 11 januari overleden in Nieuw-Zeeland, bezat ik al een handtekening uit de zuidpool; Hillary was namelijk ook de eerste die de Zuidpool te voet heeft overgestoken.

Ik heb de smaak nu wel te pakken. De presidentsverkiezingen in de VS zijn gaande. Om er er voor te zorgen dat ik straks niet naast het net vis, heb ik deze week een gesigneerd boek van John McCain (Republikeins kandidaat) besteld en een bod gedaan op het boek van Hillary Clinton. Van Obama zijn helaas nog geen boeken verschenen.

Een aantal jaren geleden bracht Easton Press het boek uit dat Nelson Mandela over zijn leven en vrijlating had geschreven. Ik denk dat het toen ongeveer 150 euro kostte. Ik heb dat moment helaas gemist. Nu zou ik erg graag zijn gesigneerde boek The Long Way aanschaffen, maar helaas, de prijs die er nu voor wordt gevraagd is meer dan 2000 euro...

Kortom: als het om gesigneerde boeken gaat moet je er snel bij zijn, liefst als de schrijver nog niet dood is. (En als je het voor een belegging doet: zo snel mogelijk verkopen na diens dood, dan is de waarde het hoogst; ik spreek uit ervaring met Büchiana.)

6 opmerkingen:

Robert Koopman zei

En toch zijn gesigneerde boeken leuk. Het boek is dan zeker in de handen van de schrijver geweest, heb je een soort van link naar hem/haar.

Voor de eventuele meerwaarde doe ik het niet. Ik verkoop mijn boeken liever niet, als het echt moet dan moet het maar zover is het nog niet.....

Anoniem zei

Bij mij zijn de meeste boeken van James Purdy door hem gesigneerd, en vervoerd, en in zijn huis geweest, dankzij het uitlenen van mijn koffer.

Rick zei

Waarom wil je niet in de rij staan, maar bestel je wel de boeken via internet? Het lijkt mij toch bijzonderder als het persoonlijk voor jou en in jouw bijzijn is gesigneerd.

Rick zei

Bij de boekhandel zag ik onlangs twee boeken geschreven door Obama:
Dromen van mijn vader
De herovering van de Amerikaanse droom

Anoniem zei

Ik heb maar een boek dat gesigneerd is. Op de een of andere manier kom ik er altijd pas achter als de schrijver al geweest is en ik niet meer in de rij kan gaan staan. Voor meerwaarde hoef ik het niet te doen. Ik heb geen boeken die van waarde zijn en verkopen kan en doe ik ze ook niet, want ik heb ze allemaal geregistreerd bij bookcrossing. Niet om te crossen, maar eventueel uit te lenen als iemand het boek graag wil lezen. Naar mijn mening moeten boeken gelezen worden en het is wel grappig. Ik heb een beetje mijn eigen bibliotheekje . Ik geniet wel van de weblogs van verzamelaars. Dat is zo heerlijk: iedereen heeft een andere kijk op boeken.

Anoniem zei

Hallo, ik heb veel gesigneerde boeken met een verhaaltje van de schrijvers.
Onder andere Vinkenoog en Johnny van Doorn. Ik wil er best foto's van maken. Immers leuk om te delen, niet?
Is hier ook een markt voor?
Groetjes Gerben