woensdag 19 maart 2008

Goethe ist tot!

Afgelopen weekend waren wij in Keulen. Het was voor mij al weer een jaar of 4 geleden dat ik er, anders als tijdens een tussenstop op een vlucht, geweest was. Voorheen ging ik om het andere jaar een weekend in november naar deze prachtige grote stad (1 miljoen inwoners), om een modelbaanbeurs te bezoeken én om boeken in te slaan. Dat waren vruchtbare bezoeken!

De modelbaan is geweest, maar de boeken leven nog, dus ik had me voorgenomen eens flink te shoppen. Om mezelf een beetje te beperken ("in de beperking toont zich de meester", zei Goethe) had ik me voorgenomen om de boekhandels af te struinen op nieuwe --of oudere-- titels van of over Goethe. Gewapend met een dikke beurs vol euro's heb ik 3 grote boekhandels bezocht. Ik zal mijn radeloze tocht over al die verdiepingen en afdelingen in detail aan jullie besparen, maar er was vrijwel niets van Goethe te verkrijgen! Een paar klassiekers, wat luister-cd's maar geen enkel compleet werk of deel daarvan, geen enkele anthologie, geen fotoboek, geen grappige dingetjes, niets nada niente!
Maar wel overal Ken Follett met zijn domme bestsellers, Harry Potter, de overal aanwezige Khaled Husseini en talloze andere toptien verkopen.

En dit gebeurt in het land van Goethe! Ik voelde me ernstig teleurgesteld. Niet alleen wat Goethe betreft, maar ook wat er verder nog meer in de boekhandels werd aangeboden. Vroeger was Duitsland een mekka voor leuke boeken, aber dass ist vorbei. Goethe ist tot.

Addendum.
Gisteravond zat ik op eBay te zoeken naar interessante gesigneerde boeken van de Easton Press. Ik zag een mooi exemplaar van "2001, A Space Odyssee" van Arthur C. Clarke. Het kostte ongeveer 200 dollar. Ik dacht: interessant, die wil ik wel, maar het kan later ook wel.
Vanmorgen werd ik wakker met het bericht op de radio dat de schrijver Arthur C. Clarke was overleden, afgelopen nacht! Het boek dat ik gezien had, was inmiddels verkocht en dezelfde titel kost elders op eBay nu 600 dollar.

Ik heb niet gezocht op boeken van Hugo Claus. Ook hij overleed zoals iedereen inmiddels weet, vandaag.

Wat een hectiek voor de boekenverzamelaar: Goethe is al 175 jaar dood, maar sinds kort ook dood in Duitse boekhandels (1), ik mis een boek omdat de auteur plotseling overlijdt (Clarke, (2)) en nu is Hugo Claus ook nog gestorven (3). Ik ben radeloos!

2 opmerkingen:

Robert Koopman zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Unknown zei

Keulen! Daar verblijf ik komende zomer een weekje. Als je nog tips hebt voor wat betreft boekhandels en aangename spijs- en dranklokalen...