woensdag 7 maart 2007

LibraryThing: een heerlijke nieuwe verslaving

Wat ik nu toch ontdekt heb: een website waar gebruikers van over de hele wereld hun bibliotheek(je) online hebben gezet.
Het heet LibraryThing en sinds ik het ontdekte op 1 maart ben ik er helemaal verslaafd aan. Elke minuut vrije tijd, ehm, als ik dus écht niets anders te doen heb dat dringerder is, zit ik er op en voer ik in, kijk en verwonder.

Wat is het?
Een heel grote database met nu meer dan 11 miljoen boeken, bijeengebracht door 158.000 bibliotheek-bezitters.

Hoe werkt het?
Je voert boeken in door een stuk van de titel in te voeren of een ISBN. LibraryThing zoekt vervolgens de boekgegevens voor je op in online bibliotheken of op Amazon, inclusief een scan van het boekomslag en zet alles keurig voor je geordend op jou biep-pagina.

Wat is de lol er van?
Behalve dat je beschikt over een fraaie online-bibliotheek? Alles is aan elkaar gekoppeld. Van elk boek kun je zien hoeveel mensen er nog meer zijn die dat boek in hun bibliotheek hebben. Welke waardering ze er aan geven. Welke andere boeken ze hebben. Door ieder boek van een tag (trefwoord) te voorzien, kun je zoeken op soortgelijke boeken. LybraryThing biedt sowieso allerlei handige dingen om boeken voor je te vinden die leuk zijn omdat jij je eigen boeken leuk vind. En statistieken.
Er is zoveel mogelijk en zoveel te ontdekken dat alleen zelf uitproberen werkt. Je kunt helemaal gratis en zonder ingewikkelde registratie aan de slag. Ik was zelf na het invoeren van al een paar boeken verslaafd.

Gekke dingen
Als je hierboven kijkt, zie je een grijs blokje met een invoerveld. Daarmee kun je in mijn bibliotheek zoeken. Je kunt iets soortgelijks zelf laten maken voor je eigen website of blog. Kost niks en is in een handomdraai gebeurd. Tip: gebruik Engels in bovenstaand invoerveld, aangezien ik mijn biep in het Engels heb ingericht.

Om de ruim 400 boeken te zien die ik tot nu toe heb ingevoerd kun je hier klikken:
http://www.librarything.com/catalog/islandbooks

Ik ben benieuwd of ik binnenkort meer Nederlandse gebrukers zal zien -- er zijn er nu nog maar 102. (menu: Search > Site Search > Search User Locations = Netherlands).

Veel plezier en laat weten wat je er van vindt!

4 opmerkingen:

Boekenwijs zei

Inderdaad een mooie uitvinding. Zelf heb ik ook een account, maar gratis mag je maar tot de 200 boeken. Niet dat ik er heel veel meer heb, maar het aantal groeit de laatste tijd hard... Toch maar es gaan opwaarderen, want het is wel een mooi systeem

Unknown zei

Oh, als ik had geweten dat je die site niet kende, had ik je er al eerder op gewezen. Anyway, veel plezier nu :-)

Robert Koopman zei

Maar kan ik daar ook allemaal dezelfde boeken, met andere drukken uiteraard, invoeren?

boekengek zei

@Robèrt, dat kan. In LT wordt onderscheid gemaakt tussen een book en een work. Een work is bijv. De kleine blonde dood, in alle drukken. Een book kan een onderscheiden druk zijn. Je kunt dus dubbele boeken invoeren en zet dan in het comments-veld het nummer van de druk.