dinsdag 13 maart 2007

Een loden last - De Atlas van de VOC

De verschijning vorig najaar van de Grote Atlas van de Verenigde Oostindische Compagnie. Deel 1: Atlas Isaac de Graaf/Atlas Amsterdam, ging niet onopgemerkt in de media voorbij.
Het ging namelijk om een zeer ambitieus project: de heruitgave van alle kaarten (inbegrepen schetsen van nederzettingen etcetra) die in opdracht van de VOC werden vervaardigd. Een twee pagina's tellend artikel in De Volkskrant van 17 november 2006 had me lekker warm gemaakt. De NRC van 9 december deed het nog eens dunnetjes over. De atlas heeft een zeer groot formaat, hij meet namelijk 58 x 41 cm en weegt 10,5 kilo. In totaal zullen er 7 delen verschijnen, het laatste is gepland voor 2010.
Ik was, als atlassengek, meteen hevig geïnteresseerd, maar gezien de prijs van het boekwerk (tot 31/12/06 € 295, daarna € 350) wilde ik het niet ongezien kopen. Even een boekhandel binnenlopen om de Atlas in te zien, zat er niet in, boekhandels hebben van dergelijke werken meestal geen stapeltje liggen...
Kortom, ik borg de krantenknipsels op en vergat het.

Tot ik op 28 februari bij boekhandel Waanders in Zwolle een exemplaar in de kast achter de servicebalie zag staan. Ik vroeg om het in te kijken en mijn adem stokte. Zo mooi! Er zijn natuurlijk wel meer kaartenverzamelingen op dit gebied, maar dit is een wetenschappelijke uitgave en men heeft -- heel belangrijk-- alle teksten in de kaarten zowel in leesbare drukletters er bij opgenomen, als ook de moderne equivalenten daarvan. Op die manier is het nu mogelijk om deze oude kaarten naast huidige kaarten te leggen (of Google Earth). Want wat moet je met de aanduiding ulloewattive op een kaart als je niet weet dat het gaat om het eiland Eluvativu en dat dit ligt op 9.42 Noorderbreedte en 79.48 Oosterlengte? (Dat is voor de noordkust van Sri Lanka.)
Thuis gekomen keek ik op de (overigens beroerde) website van de uitgever en zag dat de hele oplage van de atlas, die 1600 genummerde exemplaren omvat, eind december was uitverkocht. En een herdruk komt er niet. Ineens was mijn beslissing genomen: ik belde de boekhandel en reserveerde het boek. Op 4 maart ben ik het gaan halen. Het sjouwen van tienenhalve kilo over een afstand van 500 meter naar de auto heb ik nog twee dagen lang in mijn schouders gevoeld. Maar daarover moet je natuurlijk niet zeuren. Je bent (boeken)gek of niet, toch?


3 opmerkingen:

Robert Koopman zei

Dus nu nog 6 delen te gaan?

Geweldig dat ze dit soort kaarten opnieuuw uitgeven.

Zag een paar weken geleden in een boekhandel in het AMC ook twee gigantische atlassen liggen. Ben, uiteraard, de titel vergeten. Zagen er prachtig mooi uit.

Anoniem zei

Wat een koninklijke aanschaf, en dan ook nog zo totaal begrijpelijk. En ik liep zelf te glimmen toen vorige week de gebonden catalogus van BubbKuyper binnenkwam van de Buchveilingen, maar die zul je ongetwijfeld ook koesteren.

Anoniem zei

@ eclecticus, ik had eerlijk gezegd iets meer van de Bubb Kuyper catalogus verwacht dan alleen een nieuwe binding van de drie bestaande catalogi... 195 eurie is dan wel veel geld... OK, hij is wel een eerbetoon aan BB.
[boekengek]