donderdag 27 oktober 2005

De Eilandenkast

Vandaag ter bevrediging van de boekenlusten bij dezen en genen, een grotere foto van (wat ik noem) De Eilandenkast.
Deze kast, tot nu toe de enige met glazen deurtjes (de kenners herkennen hierin een Ikea-Billy) is mijn geliefde boekenkast. Eerst de foto, daarna de beschrijving.


Hier bewaar ik de meeste boeken over eilanden, ontdekkingsreizen en aanverwante zaken. Op de bovenste plank vinden we vooral Fiji, Tahiti, en andere Zuidzee-eilanden. De meest bijzondere boeken zijn voor mij die van Tom Neale (An island to oneself) waarvan ik verschillende drukken/vertalingen bezit. En over hetzelfde thema -- leven op een voor de rest onbewoond eiland -- het klassieke boek van Lucy Irvine Castaway. Zij ging met een totaal onbekende man voor een jaar naar een klein eilandje, kreeg ingewikkelde conflicten met hem (hij wilde uiteindelijk wel eens met haar naar bed; ze liepen er constant naakt) zij wilde niet, gaf uiteindelijk toe; kortom de problemen tussen mannen en vrouwen beperken zich niet tot stedelingen. Lucy Irvine is later nogal doorgeslagen en heeft klagerige boeken geschreven over haar leven als misbruikte vrouw (ook als tiener) en over Gerald (de man in het verhaal). Waarop Gerald Kingsland zijn boek "The Islander" publiceerde om zijn kant van het verhaal te geven. Kortom: genoeg stof voor Talpa om een maand zendtijd mee te vullen! (@ Bibliofilos: Talpa is een nieuwe Nederlandse TV zender die voornamelijk pulp uitzendt)

PLANK 2
Niue, Cook Islands, Pitcairn en dan door naar Tristan da Cunha, het eilanden-onderwerp bij uitstek. Over Tristan heb ik inmiddels behoorlijk wat, niet alleen boeken, maar ook alle ooit uitgegeven postzegels van 1952 (de eerste) tot 1990 en daarna vertoont mijn verzameling gaten. Maar verder eerstedagenveloppen, foto's, ansichtkaarten, prenten, geografische kaarten, inclusief een gesigneerde van Alan Crawford, tot een vulkanische steen van het het strand. Op de plank trouwens alleen boeken.

PLANK 3
Een hoop zeevaarders. Single handed sailing, ofwel in je eentje met een zeilboot de wereld rond, vind ik een van de meest fascinerende onderwerpen. Op deze plank een aantal boeken van beroemde zeilers, Crowhurst, Moitessier, Beulakker, Aebi (de leukste, een meisje van 18), Robert Knox Johnston, Slocum (of course) , Spavens, en zo voort. Niet alle boeken over dit onderwerp konden in deze kast; ik heb nog een plank elders.

PLANK 4
Hier staan een aantal grotere boeken over de Pacific, maar het grootste deel wordt ingenomen door James Cook, inclusief een koperen buste. Een bijzonder boek is dat van Kristin Zambucka over de enige Hawaiaanse vorstin: Princess Kaulani, een zeer mooie vrouw op wie B. Büch zowat verliefd werd, postuum dan. Hij schrijft ergens in zijn boeken vol lof over haar en de editie van dit boek dat hij na veel moeite kocht, fraai gebonden in blauw linnen. In 2003 lukte het me om dit boek, waarvan er maar een enkele zijn gemaakt, te verwerven van een zeer aardige Hawaaiaanse boekverkoopster, voor 150 dollar.
Van en over Cook heb ik inmiddels de belangrijkste edities: Beaglehole, Beddie, Grenfell Prince en beneden in een andere kamer bewaar ik postzegels, kaarten (de oudste uit 1776, van Tahiti) en memorabilia als dienbladen met Cook er op, etsen en lithografieën, etc.

PLANK 5 en 6:
Dat is een allegaartje en moet nog worden uitgezocht. Antarctica, Columbus, Magelhaes, Tahiti, eilanden algemeen en en aantal dubbele boeken, bedoeld voor de verkoop.

Vind je het ook zo leuk om in kranten of tijdschriften interviews te lezen met mensen die voor hun boekenkast gefotografeerd worden? En heb je jezelf wel eens betrapt op het gebruik van een vergrootglas om te kijken wat er in hun boekenkast stond? Dan ben je niet de enige. Ik doe het ook altijd. En ik weet nu een heleboel over beroemde mensen waarvan die personen niet zouden willen weten dat ik het wist. (Flutromans, uitverkooptitels etc.)

Deze Blog staat niet toe om een echt grote foto te publiceren, maar als je interesse hebt in het formaat waarbij de individuele ruggen te lezen zijn (1,5 MB?) , stuur dan een mail naar martin at persis punt nl.

Hm, het is een verhaaltje zonder staart, maar er is nog meer te zien voor liefhebbers: links naast de boekenkast een dodo-kastje bij voorbeeld, en op de grond de waterbak van Monthy, de liefste hond ter wereld (een Bearded Collie) die van mijn vriendin is (de hond dan). Beiden zijn niet hier, dus moest ik het doen met mijn boeken vanavond.

5 opmerkingen:

Unknown zei

Het zal de kenners niet ontgaan zijn dat ook de plank die ik een paar dagen geleden op mijn eigen log beschreef, zich in een IKEA Billy bevindt!

Bibliofilos zei

He he, ik moest even heel hard lachen toen ik je stukje aan mij gericht over Talpa las! Prachtige boekenkast, ook erg mooi met die Buste en de Dodo in de kast ernaast. Ik heb vandaag al mijn boeken oververhuist (met kasten) naar mijn Vlaamse vriendin. Was me nogal een klus. Alles staat in dubbele rijen in de kast en dat lijkt het nog niet zoveel, maar als je het gaat inpakken: 3 koffers, 3 weekendtassen en 2 dozen vol. En bij haar alles weer netjes in de kasten gezet. Pffff ik kan nu wel een portie Talpa gebruiken! Wat je overigens zegt wat betreft het loeren naar boekenkasten, dat doe ik ALTIJD. Als ik een foto'tje bij een interview voor een boekenkast zie dan probeer ik inderdaad titels eruit te halen. Of nog erger...wannneer ik bij mensen op bezoek ga. Ik kan het niet nalaten om onbeschaamd door hun boekenkast te gaan. Helemaal niet netjes, ik weet het, maar ik kan me niet beheersen....

Anoniem zei

@ biblio... Hm, een typisch ernstig geval van een gluurster. Moeten wij dat toestaan?
Trouwens, ik wou je nog altijd vragen waarom je niet blij bent met een pas geslachte kip als je ergens bij een Griekse familie op bezoek bent geweest. Voor hun is dat hetzelfde als een oud boek, je hebt het zelf al gelezen, maar misschien heeft iemand anders er nog wat aan?

Bibliofilos zei

Als je een kipfileetje in de winkel koopt sta je er niet bij stil dat dat beest ooit tokkend rond heeft gelopen. Als iemand met een hakbijl het kippenhok loopt wel. Ik wil geen kippenmoord uitlokken en op mijn geweten hebben!

Rick zei

Toch erg visueel ingesteld klikte ik meteen op de foto om te kijken of ik wat verder kon inzoomen op de titels. Later de blog gelezen en het mailtje komt er zo aan.
Ook viel me meteen de glazen schaal op, staand op de grond bij de dodo. Ik dacht eerst voor kwijlende bewonderaars, maar het bleek voor de hond.
Erg leuk zo'n boekenkast. Mijn collectie is nog niet zo uitgebreid dat ik een kast zo specifiek kan beboeken, maar ik ben bang dat dat nog wel gaat komen.